Zavřeno - Otevřeno

7 dní a 7 nocí, přesněji řečeno 7 svátků mají dle stávajícího zákona u nás zavřeno obchody s plochou nad 200m2. Má to smysl nebo je to nesmysl?

Jako desetiletý kluk pamatuji doby, kdy se obchody zavřely v sobotu ve 12 hodin a v pondělí před osmu hodinou ranní je nikdo neotevřel. A taky to šlo.

"Po práci - legraci", bývalo rovněž oblíbené heslo.

Rodina zkrátka nakoupila, předzásobila se a pak už se o víkendu jenom peklo a vařilo na sobotu a neděli, maximálně si šel někdo k sousedce půjčit trochu mouky, soli nebo pár vajíček...

Upřímně a na rovinu: bylo to dáno rytmem života a státem nařízenou pracovní dobou.

Dnes jsme pochopitelně jinde.

Nemá cenu, abych se tady rozepisoval na toto téma.

Odmítám však na druhé straně různá demagogická tvrzení na téma, že dnes je to lepší - tenkrát to bylo (všechno) špatné, atd. atp. To bych se mohl rovnou vrátit do doby dětství mého tatínka a nebo ještě lépe babičky. Zatímco tatínek se chlubil jak dostal do školy v r. 1918 nové boty, babička byla školou povinná někdy koncem 19. století. A vzpomínala, jak chodila do školy bosky... a to prosím i v zimě, ať mrzlo nebo ne. "A když už mi byla na nohy moc zima," vzpomínala ve vyprávění nám vnoučatům, "vyhrnula jsem si sukni, vyčůrala se, ohřála v tom nohy a šlo se dál..."

No, tak.

Doba kráčí vpřed, pokrok nezastavíte.

A víte, co ještě nezastavíte?

Tzv. džina vypuštěného z lahve.

V daném případě onen zákon o zavření vybraných obchodů na vybrané svátky. Prostě výběrový zákon.

Snad proto 19 poslanců doufá, že Ústavní soud zná tu kouzelnou formuli, díky které se tento duch vrátí do své lahve. Pokud si na to ÚS troufne, bude to skutek srovnatelný se zázrakem.

Tedy, jak pro koho.

Vrátíme se ale kvůli tomu o 50 let zpět?

 

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 15.12.2016 21:00 | karma článku: 18,26 | přečteno: 354x