Včera by měl Louis de Funes narozeniny, dnes má svátek Oskar

Taková malá zvláštnost, které si u nás ještě nikdo nepovšiml. Náhoda? Kdoví. Protože jak se říká, náhody nebývají.

Mám velké štěstí, že jsem vyrůstal v době kdy vrcholila komedie: v ona 60. až 80. léta. Jakoby se v nich kumulovalo to nejlepší za celé století.

Louis de Funes byl neodmyslitelnou součástí a dá se říci, že jen málo z jeho filmů zestárlo. Jeho život a dílo byly rozebrány z tolika stran a pohledů, že už k nim prakticky není co dodat. A přesto třeba já s radostí uvítám každý dokumentární záběr, který kde ještě filmaři-dokumentaristi vyšťourali v televizních archivech.

A vždycky mne něco potěší.

Inu, víme, že raketový start mezi hvězdy, to byl pro Funese film Četník ze Saint Tropez.

A jsou to někdy osudy. Podobných "četnických" filmů byla v té době řada. A nikdo si příliš od této komedie nesliboval. Dokonce původně v něm Funes neměl hrát. Naštěstí to dopadlo dobře. Funes roli hrál a film proslavil, zrovna tak jako film proslavil jeho. Stejně tak ale málem nedošlo na další hvězdnou roli v tom filmu: představitel velitele stanice Gerbera, Michel Galabru, váhal, zda má nabídku přijmout a kazit si prázdniny. Nicméně, "cherchez la femme" - hercova manželka chtěla, aby roli přijal - ty peníze prý docela potřebovali (tuším na opravu domku).

Když k tomu přidáte unikátní český dabing Františka Filipovského - máte před sebou excelentní komedii.

Vzácné foto z natáčení najdete zde.

 

Ne, nebudu se pouštět do dalších filmů apod. Jen tím chci říci, že bez "Četníka ze Saint Tropez" by nebyla Funesova sláva a bez ní nebyl i další film.

 

Rád bych se zmínil o filmu Oskar. Trochu se vymyká ostatním Funesovým filmům tím, že v základu leží stejnojmenná úspěšná divadelní hra. Louis de Funes v ní exceloval řadu let a i když nebyl jediný, kdo si v ní kdy zahrál, byla to role jakoby psaná přímo jemu na tělo. Některé zdroje praví, že do role vkládal tolik energie, že za jedno představení shodil 3-4 kila na váze.

Filmová verze vznikla v r. 1967. Že v té době už Funés tuto roli hrál na divadle bylo to jen dobře. Funes mohl svoji roli dlouho pilovat a cizelovat. Ve filmu se totiž naplno projevila Funesova ctižádost po přesném hereckém výrazu, načasování situace atd.

Ačkoliv titulní role Oscar, je příšerná čurda, jak říkají herci, právě tahle komedie patří k těm, kde Funes ztvárnil hlavní roli podnikatele Bertranda a právem patří k Funesovým nejlepším filmům. A sluší si jej tedy připomenout jednak v den, kdy u nás slavíme svátek Oskara, jednak den po 106. Funesových narozeninách.

 

YouTube licence: RÉPLIQUES CULTES

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | sobota 1.8.2020 17:58 | karma článku: 15,45 | přečteno: 312x