Trocha kuchyňské (al)chemie

Jsem si vědom, že zdepřítomné kuchařky (obojího pohlaví) mne strčí se svými recepty a radami do kapsy. Nicméně cítím, že dnešní tíživé počasí je třeba trochu odlehčit. Tak hurá na to!

O radách a tricích při vaření by se daly napsat celé romány.

  • do kávy je dobré přidat špetku soli
  • stejně tak jako do ovesné kaše, i když je na sladko
  • česnek lze "oloupat" jedním úderem na stroužek nožem na plocho
  • rozpečené polotvrdé pečivo je třeba co nejrychleji sníst, jinak ztvrdne ještě víc

a tak bych mohl pokračovat do nekonečna.

Co jsem však pro sebe objevil nového v poslední době?

1. Je horko a tudíž...

Tudíž nejen voda rychleji vře a z kohoutku teče méně studená (ještě, že nějakého vykuka nenapadlo chtít letní příplatek za "teplou" vodu - ale počkejte, až to vezmou solární baroni pořádně do rukou!)

RYCHLEJI se totiž dělají i topinky v topinkovači! Zjistil jsem to velmi rychle po několika připálených topinkách, kdy jsem posléze stáhnul ovladač reostatu.

Přidám rodinné moudro: lehce a středně připálené toasty (jakož i na půl rozkrojené rohlíky třeba) LZE poměrně snadno oškrabat od černého popela nožem. Doporučuji si na to ovšem najít co nejvhodnější místo, kde s tím naděláte co nejméně svinčíku - šeškrábané ohořeliny mají stejně přilnavou a rozpínavou vlastnost jako třeba mletá káva když vyplachujete hrnek. Taky je všude.

 

2. ...tudíž chladit opatrně...

Tady posloužím rovnou ilustračním obrázkem objektu z mé ledničky.

   Omouvám se, že je to foto zmenšené - když nastavíte zarovnání na nějakou stranu, pak musíte napsat mnohem víc písmenek, abyste zaplnili celou tu délku.

  Když už tedy něco chladíte, případně na rychlo chladíte v mrazáku, pak nezapomínejte na rozpínavost. Vyhnete se tím narušení obalů.

   Já vím, že specialitou Jana Wericha byla plzeň chlazená na mrazáku. Ale, nedivil bych se, kdyby i u takového génia došlo k nějaké té explozi v důsledku přemražení.

   Osobně mám v tomto směru zkušenost s jedním silvestrovským šampaňským. A nevzpomínám na to ani tak já, jako spíše kamarád a jeho rodina, u nichž jsem byl tehdy na návštěvě. Přinesši dvě lahve, dali jsme je na mrazák, aby rychleji vychladly. A jak to tak bývá konverzace plynula.

   Když došel čas a chuť na otevření lahví, ujal jsem se toho. A se slovy "Jé, ono to namrzlo!" jsem lahví poněkud zatřásl, aby ten špunt šel rychleji ven. Šel. I s půlkou obsahu lahve na koberec!

   Víc vám asi nemusím vykládat.

 

3. ...a také zjišťovat stav potravin.

Věc se má totiž tak, že horkerm se jídlo kazí. A někdy dřív, než ho stačíte otevřít. Jindy je třeba přistupovat k jídlu velmi obezřetně A S PŘEDSUDKY -  zdali zde již nezačaly nežádoucí chemické procesy. S nejůznějšími následky.

Je ku příkladu známo, že požíváním zkaženého vepřového dochází k degeneraci mozku až do jakéhosi šílenství (jistě, stejně jako já, znáte řadu lidí, u nichž byste řekli, že takové zkažené vepřové jedí snad denně). Proto houby náboženský zákaz! ale technický způsob, jak polovzdělaným masám nařídit, že v horku se vepřové jíst zkrátka nebude! Což je jednodušší způsob než sáhodlouze vysvětlovat nebezpečí a následné šílenství.

V kuchyňské alchymii je známo, že čerstvost vajíček se zkoumá ponořením do vody. A míra jejich splavnosti dle Archimedova zákona pak určuje míru jejich čerstvosti a naopak.

A můžete se pak směle pustit do vaření vajec. (Jistě znáte povídku Jaroslava Haška: "Vařím si vejce na měkko" - tak pozor na to!)

Přidám vyčtené moudro: Někdo objevil, že pokud uvaříte vajíčka na měkko a necháte je, např. do druhého dne - dalším vařením už neztvrdnou. A zůstanou stále "na měkko". Toho se prý hojně využívá v restauracích, kde je potřeba nasytit rychle desítky ba stovky hostů. Na místo jedné-dvou minut prostě stačí vejce rychle ohřát a vše je, jak si strávník přeje - na měkko, na hniličku i na tvrdo. (Toto moudro jsem vyčetl v románu A. Haileyho "Hotel." Četl jsem to ve slovenštině, ve Vysokých Tatrách na dovolené - tak omluvte případné nepřesnosti. Já totiž nelyžuji. Takže: lyžovali bratr se synovcem a já si četl.)

 

Závěrem přidám sloganem doplněnou fotografii mého kocoura Tomáše. Té rady se držte a neprohloupíte!

 

 

Všechna foto: autor

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | neděle 20.6.2021 10:01 | karma článku: 17,93 | přečteno: 390x