Teď jsem na cestách

Ještě trocha času uplyne, než se s vámi začnu dělit o mé zážitky z cest. Tentokrát cestuji do Singapuru a do vybraných míst v Malajsii. Celkem v délce 5 týdnů. Tak tady je zatím aspoň malá ukázka ze Singapuru. 

Co vám povím o Singapuru? Jenom to, co jsem se doslechl. Singha to znamená vlastně lev, který je také ve znaku města. Singapur je zároveň nezávislý stát. Zbytek si musíte nalistovat ve Wikipedii.

Mé osobní dojmy? Je to strašně zvláštní směs původní, řekněme koloniální architektury, spolu se supermoderními železobetonovými mrakodrapy a budovami ještě vyššími. Je to také směs kultur: čínské, indické, malajské a několika málo dalších. To je samozřejmě znát na každém rohu.

Zatím je pro mě největší záhadou systém hromadné dopravy. To zejména proto, že zřejmě kromě internetu a pak také internetových map, je nějaká informace, ve smyslu “odkud – kam”, hůře dostupná. Ani systém hlášení zastávek, ani panely nade dveřmi vás nerozmazlují, pokud chcete cestovat od někud někam.

Stáhnul jsem si několik takzvaných aplikací s mapami, jedna dokonce off line, a podobně, ale kromě toho co mám od Googlu a Applu, to bylo všechno pro kočku. Teda v Singapuru asi spíš pro lva.

Měl jsem to štěstí, že jsem tady byl zrovna během oslav čínského nového roku. Takže to bylo místy hodně barevné. Jen je škoda, že se naše cestování po městě zrovna v tento den zamotalo tak, že jsme pak neměli nejmenší chuť ani energii vyrazit a dívat se kde se slaví – např. v čínské čtvrti. A bohužel, pokud jde o počasí, nyní je tu zrovna dost zataženo a často prší.

Ať tak nebo tak, vím jediné: že se sem určitě vrátím zas.

A na závěr populární foto vtip.

No, a blogy budou, až v tom cestovním shonu na ně zbude čas.

Autor: Martin Faltýn | pátek 27.1.2023 11:21 | karma článku: 18,22 | přečteno: 433x