Rouškový fejeton: Ha! Nemá čepici!

Tak tenhle výkřik se mi vybavil v okamžiku, kdy jsem čekal na tramvaj a kolem se křižovatkou proploužlo policejní auto. Jeho osádka nekompromisně monitorovala nás čekající. Pátrali snad po celostátně hledaném pachateli?

Nevím proč, ale tak nějak mám pocit, že "myši mají pré".

Nevím do jaké míry pomáhaly snižovat kriminalitu hlídky městské či státní policie... pěšáci neúnavně se brodící ulicí, poté, co se na pár minut zvedli ze služební škodovky.

Zrovna tak utichly tak nějak sirény policejních aut spěchajících k vyřešení případu. To se mi vždycky vybaví Simpsonovi, něco ve smyslu:

- Hoď tam maják, ať ta pizza šéfovi nevychladne.

 

Naopak, o proti spěchajícím policejním autům se sirénami, tedy probíhají zásadní akce rouškové kontroly.

Nicméně mi to tak trochu připomíná scénu z klasické, černobílé televizní inscenace Křesadlo. S Jiřinou Bohdalovou (čarodějnice) a Petrem Kostkou (voják) v hlavních rolích. Čarodějnice předpoví králi, že princezna se provdá za obyčejného vojáka. Král - Lubomír Lipský - rozhodne: "Všechny vojáky povýšit na generály!" Tak se všem rozdajií generálské čepice, až na jednoho - na vojáka, na kterého se zapomene. A zatknout se mají všichni vojáci bez čepice. Voják (Kostka) hlavnímu generálovi (Miloš Kopecký) čepici ukradne a a tak se posléze na generála vrhne čepicová kontrola a dá mu co proto. Což voják se smíchem okomentuje:

"Ha! Nemá čepici!"

Měli tedy všichni kontrolovaní roušku?

Policie prý v pátek provedla 11,500 rouškových kontrol. Jen v něco málo případech, přes 1,5%, zjistila porušení.

To je chvályhodné, řeknete si.

Bohužel, zločin, nikdy nespí. A tak by mne rovněž zajímalo, zda a jak probíhají i jiná policejní, neroušková opatření: na příklad proti kriminalitě jako takové.

Jinak by si člověk mohl myslet, že nebýt "rouškové akce", byla by policie úplně zbytečná.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | neděle 29.3.2020 8:08 | karma článku: 15,34 | přečteno: 511x