Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč staré české komedie aneb Karty nelžou

1930 - C.K. Polní maršálek, 1931 - Muži v offsidu, 1932 - Kantor ideál, 1936 - Uličnice... a tak bych mohl pokračovat, že?

Vlasta Burian  - C. a K. polní maršálek, To  neznáte Hadimršku, Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa, Anton Špelec ostrostřelec, Ducháček to zařídí, U pokladny stál, Baron Prášil aneb Když Burian prášil, Přednosta stanice...

Nataša Gollová - Kantor ideál, Příklady táhnou, Kristián, Eva tropí hlouposti, Dívka v modrém, Roztomilý člověk, Hotel modrá hvězda...

Hugo Haas - Muži v offsidu, Poslední muž, Mazliček, Jedenácté přikázání, Ať žije nebožtík, Velbloud uchem jehly, Tři muži ve sněhu, Mravnost nade vše, Andula vyhrála...

Adina Mandlová - Mazlíček, Ať žije nebožtík, Vebloud uchem jehly, Mravnost nade vše, Důvod k rozvodu, Děvčata nedejte se!, Holka nebo kluk, Ducháček to zařídí, Kristián, Přítelkyně pana ministra, Katakomby, Hotel modrá hvězda...

Oldřich Nový - Uličnice, Velbloud uchem jehly, Falešná kočička, Důvod k rozvodu, Kristián, Eva tropí hlouposti, Dívka v modrém, Přítelkyně pana ministra, Baron prášil, Roztomilý člověk, Hotel modrá hvězda, Valentin Dobrotivý...

Věra Ferbasová - Uličnice, Tři muži ve sněhu, Sextánka, Mravnost nade vše, Falešná kočička, Andula vyhrála, Dědečkem proti své vůli, Provdám svou ženu...

A určitě řeknete, že bych měl uvést V+W, Lídu Baarovou, Zitu Kabátovou, Antonii Nedošínskou, Ladislava Peška, Jaroslava Marvana, Raoula Schránila, Františka Filipovského, Ference Futuristu, Čeňka Šlégla nebo Theodora Pištěka... v tom výčtu představitelů především komediálních postav.

 

Zcela záměrně jsem v úvodu uvedl rok vzniku prvních významnějších filmů, ve kterých hrály naše tehdejší filmové hvězdy. Od toho prvního již za týden uplyne 92 let! Ty slavnější komedie (a pochopitelně i další filmy té doby, ale o nich není řeč) jsou v půměru sotva o nějakých 10 let mladší.

"A přece se točí!", jak by řekl nejeden divák. Neustále se točí filmové a dnes už i jiné "pásy" a kotouče těchto černobílých komedií. Moje generace technického středověku nedigitálního světa se jimi stejně baví jako naši rodiče a prarodiče - jejichž dětství a mládí ty filmy představovaly.

A my - odkojeni jejich vlivem - se na ty filmy díváme rovněž. Zdaleka ne všechny. Máme mezi nimi už jen svoje oblíbence, nebo dokonce i jen své oblíbené scény.

Ale vsadím se, že i v tom kusém výčtu svůj oblíbený film najdete.

Nedokážu posoudit, zda třeba dnešní generace Z najde někdy v budoucnu v oněch starých filmech takové zalíbení jako my. Troufale bych si dovedl odhadnout, že i oni "na stará kolena" tyhle staré komedie s oblibou shlédnou.

A i když máme nepřebernou historii komedií 60-80. let, tvorbu 90. a pozdějších let - tyhle staré černobílé komedie poběží dál. Možná je někdo i časem dokonce digitálně obarví - čímž trochu ztratí svoje kouzlo a patinu. A nebo naopak dál budou představovat hledání ztraceného času ve své podobě černobílé.

Jen na okraj přidám malou poznámku, pro ty kdož netuší, jak vzácnými shodami okolností ty staré české filmy vůbec máme. Do r. 1945 totiž neexistoval nějaký Národní filmový archiv apod. Filmy vyráběly jednotlivé filmové společnosti, jejich osud byl ve válečných dobách značně nejistý. Tyto společnosti také vlastnily filmy, jejich kopie... ale především to byly různorodé filmové půjčovny, různorodí distributoři, promítači apod., kteří měli posléze filmové kopie ve svém majetku. A právě díky tomu - před zestátněním - bylo tak těžké dávat dohromady fimy natočené vlastně od konce minulého století. Mnohdy byla zachráněna jediná filmová kopie díky majetku promítače, nebo třeba z pozůstalosti zapomenuté na půdě. Posléze se přejímaly i kopie z německých půjčoven. Takže je to svým způsobem zázrak, že se vlastně dochovalo snad až 90% tvorby z oněch let.

 

Ty staré české komedie nás obklopují tradičně každý rok kolem vánoc, silvestra... sluší se střihnout si aspoň jednoho Buriana, Nového nebo Haase či Mandlovou a Gollovou.

A není to rozhodně jen tím, že by naše zejména komerční televize potřebovaly zaplnit vysílací čas. Kdož nevíte, vězte, že každoročně probíhají dražby práv na promítání toho či onoho filmu z Národního filmového archivu (NFA). Podotýkám také, že dnes jsou ze zákona producenti povinni poskytnout NFA kopii svého filmu. Právě proto, aby se předešlo výše popsané poválečné situaci.

 

Kouzlo oněch starých filmů totiž netkví jen v jejich stáří. Možná si řeknete, že z dnešního hlediska spousta tehdejších herců přehrává, ty vtipy jste už stokrát slyšeli a viděli, stejně jako příběh. A vidíte! Přeci se  podíváte znovu.

Znovu s rozkoší sledujete Kristiána Oldřicha Nového jak se snaží obloudit Adinu Mandlovou, aby se nakonec vrátil k Nataše Gollové, stejně tak sledujete řádění Vlasty Buriana v jakékoli z jeho rolí... Adina Mandlová bude vždy tou lehce elegantně odtažitou dámou, Nataša Golová tou správně bláznivou a Věra Ferbasová tím poťouchlým diblíkem.

Víte proč?

Nejen pro ty více či lépe "smontované" příběhy. Nejen pro ty neobratně obratné pokusy o gagy. A pro tu crazy dovedenou později až k dokonalosti.

Jak říká tetinka v Roztomilém člověku "karty nelžou" - ony totiž ty staré české komedie nelžou. Nic nepředstírají, nikomu nic nevnucují: žádný názor, postoj nebo dokonce politiku.

Všechny ty filmy si kladou totiž za cíl jedinou věc:

Pobavit diváka.

Nic víc, ale také nic míň. A to je ten hlavní důvod, proč se na  tyto filmy díváme i po neuvěřitelných 90-80 letech.

Tak příjemnou zábavu.

 

Autor: Martin Faltýn | neděle 26.12.2021 12:00 | karma článku: 24,63 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,87 | Přečteno: 791x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,31 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:55

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:44

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,43
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.