Pierre Richard je prostě neuvěřitelný i v 81 letech

Sám říká, že jeho vitalita je kombinací genetiky, sportu, pracovitosti a neuvěřitelného štěstí, které v životě měl a má. (Mezi námi, určitě je to i vínem, které pěstuje.) Na festivalu ve Varech ho však nečekejte.

S otevřenou náručí jej čekají jinde: v rámci jeho divadelního turné na Sibiři. A určitě nejen proto si jej pozvala jako hosta do svého pořadu "Sám se všemi", do svého talk-show, Julia Menšikovová. V ruštině tedy "Menšikova", ale s Vladimírem Menšíkem příbuzná není. I když svým způsobem ano: její umění povídat si s hosty, to je obdobný zážitek.

Každé její interview je téte á téte, byť za účasti obecenstva i kamer, když všichni sledují zajímavé hosty.

Pierre Richard mezi nimi nemohl chybět. Působí poněkud jinak než jsou plaší hrdinové jeho komedií. On sám se nechal slyšet, že jsou něco jako jeho alter ego. Že i on sám takový býval. Plachý, nesoustředěný, roztržitý... Během prvních okamžiků si moderátorka hned povšimne, že Richard má každou ponožku jiné barvy. Stejně tak předvede malou etudu roztržitosti, kdy chce vzít z krabičky papírový kapesník, a ta celá spadne na zem. Ale nenechte se mýlit, to vše je jen hra, kterou Pierre Richard mistrně předvádí.

 

V interview se na příklad zmíní o svém francouzsko-italském původu, o tom, jaké se mu dostalo zásadní rady do hereckého budoucna od režiséra Pierre Mondy, o tom že první velký úspěch přišel až ve 40... O tom jaké to je dostat 18 facek od Gerarda Depardieu, jehož ruku připodobní k velkému steaku... Čeho lituje? Že odmítl roli ve filmu s Louis de Funesem (šlo o roli syna v Křidýlko nebo stehýnko, tu pak hrál Colouche - pozn. M. F.). Pochopitelně přijde řeč na víno i další role.
S humorem sobě vlastním popisuje svoji sochu z ledu, kterou spatřil v severní Sibiři...

Některé věci o něm jsou i u nás již dostatečně známé, jiné nikoli.

Pokud aspoň trochu slušně vládnete rusky, tady je odkaz na celé interview.

Pierre Richard se v úvodu onoho interview nechal slyšet, že v Rusku je prý populárnější než doma ve Francii. Osobně se vsadím, že obdobně je tomu i v Čechách. Byl třeba hostem Show Jana Krause. Oceněn byl i v r. 1977 na Filmovém festivalu v Karlových Varech za mužský herecký výkon ve filmu "Tísíc a jeden recept zamilovaného kuchaře".

Je jen škoda, že s ním neexistuje znělka na téma "Velký blondýn s černou botou" v etudě s Křišťálovým globusem za celoživotní dílo, určitě by stála za to. Možná se ještě dočkáme. Ani v 81 letech Pierre Richard svou kariéru ukončit nehodlá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 7.7.2016 8:08 | karma článku: 18,60 | přečteno: 534x