Ostrostřelci Miloš Zeman & Donald Trump

Trošku se nám ti reprezentanti rozstříleli. Naštěstí jen slovně a jak oni sami tvrdí: "v nadsázce". Politické kultuře to neprospívá, tím spíš, že jejich protivníci se tím příliš nebaví. Ani v Čechách ani v USA.

Média ráda přehánějí a čekají na svoji kořist - aby okamžitě zbulvarizovala sebemenší kontroverzní výrok. Tím spíš, pokud se jedná o tzv. "nepopulární" politiky. Tedy takové, kterým "někdo nahoře" nedrží palce, ale naopak. A nejlépe je, když si samotní politici sami tzv. naběhnou.

Miloš Zeman i Donald Trump by mohli v poslední době soutěžit, kdo z nich utrhne pomyslnou palmu vítězství v tomto směru.

Momentálně vede Miloš Zeman svojí odpovědí:. "Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta: a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. A pak existuje nedemokratická cesta a ta se jmenuje kalašnikov."  (Zdroj - audiozáznam zpravodajství ČT24.) - A dodatek: video zde (zhruba od 27. minuty)

Čili média si klasicky trochu zalhala a jen čeří vodu ve sklenici. Zeman podle audiozáznamu netvrdil primo vyslověně "Jak se zbavit Sobotky". Svůj bonmot zobecnil a dokonce vztáhl raději na sebe.

 

 

O něco hůře dopadl před pár dny americký prezidentský kandidát ucházející se o nominaci Repubikánské strany, Donald Trump. I tady si ale z jeho výroku vzala média jen to, co se jim hodilo a úspěšně to interpretovala po svém, čili dezinterpretovala.

"...Moji lidé (rozuměj: voliči) jsou velice chytří. A víte ještě co dalšího? ... říkají mi, že mám ty nejloajálnější lidi. Viděli jste to někdy? Mohl bych stát uprostřed Páté avenue a někoho zastřelit a neztratil bych žádný hlas, ok? To je neuvěřitelný. ..."

Video na stránkách CNN.

Ale protože i on patří k těm médii pronásledovaným, muselo nastoupit rovněž vysvětlování. Samozřejmě, že i Donald Trump tvrdí, že šlo o nadsázku. Tvrdí to osobně, bez svého "ovčáčka", protože ještě není prezidentem, ale vede předvolební boj a ten musí vést sám, bez tiskových mluvčích.

 

Ani Vlasta Burian, coby Anton Šlepec Ostrostřelec, to neměl jedoduché, Střílet si z lidí se zkrátka nevyplácí - protože pořád je co vysvětlovat.

A zejména v politice platí, že smysl pro humor, žertování a nadsázka mají přinejmenšm své mediální hranice, o politických protivnících nemluvě.

Autor: Martin Faltýn | úterý 26.1.2016 18:15 | karma článku: 20,80 | přečteno: 457x