Okurková sezóna

Seriózní definici tohoto u nás vžitého novinářského pojmu jsem nenašel. Paradoxně, "okurkovou" se tato sezóna nazývá jen u nás nebo v Polsku. Jinde je to nazýváno letní díra, mrtvá nebo dokonce hnijící...

Inu, v praxi, jak víme, se jedná o období, kdy se nedějí žádné závratné především politické události díky parlamentním a jiným prázdninám. I se sportem nebo kulturou to bývá slabší. A tak se noviny uchylují k různým doplňkovým a únikovým tématům. Ironicky řečeno, někdy má čtenář dojem, že tak činí 365 ní v roce. Z těch typicky letních témat je to především cestování; kdysi bylo v oblibě uveřejňovat i třeba k vystřihování román na pokračování. No a pak se v hojné míře sledovala sklizeň úrody - mimo jiné i ty okurky. Z nich nám tedy redaktoři a redaktorky připravují pěkný okurkový salát všeho druhu.

A tak se můžeme dočíst o všem možném. Někdy nejlépe i opakovaně. Noviny rády recyklují témata nebo si je tzv. vypůjčují od jiných, a redaktoři si říkají: "Že nás to nenapadlo už dřív, třeba vloni!" - A nejen noviny. Ale všichni, kdo nějakým způsobem píší a mediálně publikují... rozhlas, televize, internetová média a ano, i my blogeři míváme v zásobě hezkých pár okurkových témat. A vzájemně si je vypůjčujeme, nebo je prostě píšeme na stejné téma třebas i nevědomky... (Nebojte se, i já mám pro vás jedno své recyklační téma v záloze.)

Případně se vymýšlejí zvláštní akce - nejlépe čtenářské. Soutěže, ankety, tvůrčí aktivity... většinou je pak odnášejí ti méně šťastní redaktoři, kterým se zrovna v té době nepodařilo uniknout na dovolenou.

Smutné je, že média pak "vítají" jakoukoli událost, kterou zaplní povinný publikační prostor. Tedy i katastrofy a válečné konflikty všeho druhu. Z těch historických je vděčný třeba i začátek 1. světové války; o aktuálních raději nemluvě. To raději číst o těch okurkách.

A nebo jsou v kurzu zejména různé osobnosti, po jejich rozhovorech a portrétech je rovněž zvýšený zájem. Jen radost ze získaných populárních osobností serioznějším médiím kazí poněkud bulvár, kde jsou VIP všeho druhu tak říkajíc denním chlebem.

Okurkovou sezónu nemají jen média. Člověka až překvapí co si kdo kdy kde vymyslí. Momentálním hitem je křtění a žehnání aut jednou církevní farností. Na ČT24 dokonce málem v přímém přenosu. Oblíbené jsou ale i obrazce v poli, různé operace všeho druhu, VIP události (jak hvězda získala pro nadaci stamiliony), dále pak zázračné či jiné události, stejně tak vědeckotechnetové objevy... Nenápadně vše zbavené jaksi data uveřejnění. Nejlépe to asi shrnul známý básník Jiří Žáček, který rovnou vydal knížku s názvem "Okurková sezóna".

Tak se mějte hezky a já si jdu dát po ránu okurkový salát. Nejraději jej mám právě z okurek salátovek, se smetanou, hezky chlazený...

 

Autor: Martin Faltýn | neděle 27.7.2014 10:10 | karma článku: 8,22 | přečteno: 471x