Odstraňuje bakterie, plísně, viry... a mne

Tedy já nevím jak vy, ale já už mám pocit, že žiju jenom v desinfekci. Čistím se s ní, myju se jí, utírám se do ní. Pro mne za me, by ji už mohli prodávat klidně i v parfumérii.

A ne že bych se parfumériích nevyznal. A ve značkách. Třeba... a nebo i... Abych nejmenoval. Dva velcí prodejci působí na našem trhu, dvě velké značky si konkurují i v tzv. domácím prodeji přes "reprezentanty". 

Spolehlivě rozeznám nejrůznější vůně: Květinové, ovocné, santalové, pepřové, pižmové, mátové... A což teprve ty lahvičky! Prozaicky hranaté, vykrojené, kulaté, ale třeba i ve tvaru amfory, květinového stonku, mrakodrapu, pletené butelky, květiny či ovoce, ženského či mužského těla, ano i ručního granátu. Schválně jestli uhádnete, které konkrétní výrobky těmi tvary mám na mysli.

No a teď jsem se tedy propadl do světa desinfekčních prostředků.

Napřed nebyly, teď už zase jsou. I ony mají svoji parfemaci, Ovšem, vzácné dřeviny, citrusy, ovoce či dokonce olejové či jiné esence z vonných květin, mechu a měchu do nich nepřidávají.

Všechny tyto prostředky, krom své záslužné vlastnosti, že ničí 99,9% všeho možného sajrajtu, bohužel, mají ničivý vliv i na mne. Tady vás rukavice nezachrání, protože pokožku, především ruce, je třeba desinfikovat.

 

Tou základní devastační vlastností je, že nemilosrdně vysušují naši pokožku, dehydratují. A tak kromě desinfekčních prostředků (až 50% alkoholu) musíme používat různé zvláčňující krémy. I ony mají svoji parfemaci. Zejména takové, které jsou s přídavkem měsíčku, aloe vera, mateřídoušky a jiných devatero bylin.

Kdyby ty vůně byly výraznější, mohli bychom možná ušetřit. Nedosahují totiž mnohdy ani vůní drogistické parfumerie, typu intim sprejů, vod na holení či po holení.

A závěr?

Nehledě tedy na onen slogan, že "voníte zářivě čistotou",  je třeba doufat, že buď se objeví šetrnější desinfekční prostředky, případně s přídavkem nějakých olejů na hydrataci, nebo i se výrazně změní a zlepší jejich parfemace.

Aspoň ušetříme za nákupy parfumérie.

 

- - - - - -

Ilustrační foto: M. Faltýn

 

Autor: Martin Faltýn | sobota 16.5.2020 12:41 | karma článku: 9,56 | přečteno: 429x