Občas se mi něco povede a nestydím se za to

Nedá se nic dělat, znáte to všichni. Každý máme kolem sebe desítky zejména technických drobností, které nám usnadňují život nebo kterými si chceme život usnadnit. A že je co usnadňovat.

Asi znáte toho afrického mladíka Khaby, který si začal dělat legraci z výstřelků různých akcí na TikToku. V podstatě ty nápady z TikToku začal likvidovat pod heslem: “Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše.

Samozřejmě je to o tom, že ti na TikToku se snaží zaujmout nějakou neobvyklou akcí, nebo předvést nějakou drobnost – experiment, výstřelek. Je to přehršle nápadů, kterým tento mladík konkuruje prostě selským rozumem ze života.

Kéž by si z toho vzali příklad naši politici.

Mne občas potká také nějaký problém, který je potřeba pokud možno rychle a hlavně efektivně vyřešit. Mojí zásadou je, myslet tak trochu dopředu, domýšlet věci a dotahovat.

A pochopitelně je to někdy i po předchozích zkušenostech.

  • Tak jsem si třeba do nového bytu pořídil na novou podlahu podložku z plastu. Tak jak pracuji na počítači, pochopitelně se pohybuji na kolečkové židli. A marná sláva, ta kolečka dokáží na podlaze udělat občas paseku. Vyřešil jsem to zátěžovým plastem, po kterém mohu jezdit třeba závody A neublíží to ani podlaze a kupodivu ani tomu plastu.
  • Jiným takovým nápadem bylo, že jsem si k počítači pod nohy dal kousek zbytku koberce. Viz rovněž hořejší foto. Marná sláva od podlahy je občas zima i v létě. A když ten kousek koberce zbyl, tak proč to nevyužít?

 

  • Když už jsme u těch koberců, tak ne vždy se samozřejmě všechno povede. Tak to dopadl nebohý koberec z Egypta, který jsem dal vyprat od přílišného prachového písku. Vina nebyla zčásti na mé straně, jedna z třásní se prostě zamotala do okraje bubnu. Co vám budu povídat, spravila to oprava profesionála a koberec tak získal na ceně o dalších 1500 Kč.

 

Dlouho jsem chodil kolem jednoho nápadu. Svým způsobem mi bylo líto peněz, protože to není záležitost dvakrát levná.

  • Jak se tak člověk k ránu budí a nebo občas přispěchá opravdu chlad a koberec pod nohy nestačí, tak je potřeba ty nohy prohřát. Využil jsem proto jednu příležitost a koupil si malou ohřívací elektrickou dečku. Ani tak to nebylo levné. Těch 30x40 cm mě vyšlo na nějakých 900 Kč. Od té doby ji zapínám, kdykoli potřebuji vlít trochu krve do žil jak se říká. A co je hlavní, funguje to.

Mezi další drobné nápady považuji za užitečné například, že jsem si koupil k mobilu iPhonu napájecí kabel v délce 2 m. Tím pádem mohu nabíjet mobil kdykoli, když např. usínám a z mobilu poslouchám nějaké povídání. (Co mi nabídnete, že se to nemá, usínat takhle s mobilem – nicméně vy mě pohádku na dobrou noc vyprávět nebudete.)

 

  • Dalším takovým vylepšeným je třeba stojánek na chytré hodinky. Do té doby se různě povalovaly. A znáte to, někdy je najít bylo občas nemožné. Sice mají funkci, že vám zvukový signál oznámí když někde odložíte iPhone, ale opačně to – nevím proč – nikdo nevymyslel. Zakoupil jsem tady stojánek, do kterého jsem protáhl i bez dotykovou nabíječku. A teď už to chce jenom jednu věc: důsledně, podotýkám důsledně, kdykoli sundám hodinky z ruky musejí jít rovnou na ten stojánek.

V neposlední řadě za dobrý nápad považuji to, že jsem si pořídil chytré světlo - stolní lampičku (rovněž na foto). Hraje všemi barvami, na jaké si vzpomenu. Umí takzvaně teploty denního a večerního světla. A za jednu z nejlepších užitečnějších vlastnosti považuji to, že umí takzvaně noční světlo.

No, dobrých nápadů a samozřejmě i těch hloupých není nikdy dost. Takže, hezkou neděli a hlavně nápady – ty dobré.

 

Autor: Martin Faltýn | neděle 15.5.2022 8:08 | karma článku: 14,24 | přečteno: 352x