Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nový seriál ČT - "Osada"

"Osada, stará zas, ta v klínu zahřeje nás..." - Těžko soudit, zda vás podobně zahřeje u srdce i nový ČT komediální! seriál. Včera jsem jej zčásti proti své vůli shlédnul a narovnávají se mi mozkové závity.

"Po dlouhém čase
sejdeme se na osadě zase
Zářivý táborák zbarví líc traperů do ruda
za chvíli pak usíná  osada"

Abych dokončil aspoň refrén tohoto známého trampského hitu. Ne, zrovna tuhle legendární písničku v prvním dílu Osady nehledejte - na ni se zatím nezmohl ani autor Petr Kolečko a ani tvůrci včele s talentovanými režiséry Petrem Bajgarem a Janem Bártkem. Jejich povšechná znalost "cajdáků" tohoto typu zatím vyvrcholila Nedvědovskou "Ovečkou" - což tak odpovídá hitovkám pubertálního věku generace tvůrců a z části i herců "středňáků". Úvodní písnička je naopak v duchu klasických seriálových hito-hrůz "Má chata, můj hrad" - mno nazdar!

Ale o písničce seriál Osada, pochopitelně není.

Upřímně, ono psát příběh složený z mozaikovitých mini příběhů, je poněkud šibenice. A dle mého názoru se na ní scénárista Petr Kolečko úspěšně pověsil. Jestli si i podtrhl stoličku, uvidíme v dalších dílech.

Značkou ťafku v seriálu dostala i dramaturgie. Té se ujal sám kreativní producent ČT Josef Viewegh.

Odhlédnuto od zpracování, příběh nevybočuje ze scénáristických a  dramaturgických klišé. Vysokou úroveň a kombinaci v něm nehledejte.

 

/Jak praví klauzule: Následující část vyzrazuje příběh a pointu díla./

Čím začít?

Uvedením nových obyvatel do osady.

Všichni se sjíždějí najednou, jak vosy na bonbón.

A sejdou se tak, že líp by to ani filmaři nenaplánovali.

Nováčkem je jakýsi ajťák (A. Myšička). O své odbornosti rentgenových očí vás nenechá na pochybách, když zjišťuje hloubku rozteklé řeky přes mobil - později dostane k zhodnocení notebook a hned vidí, že kromě displeje lze dát vše do kopy. (Ovšem etuda jak nahodit rybářský prut  v Myšičkově podání mnoho humoru nepobrala.) Přivede si jej do osady manželka do pronajaté chaty. Jiný, zjevně podnikatel (I. Bareš) ("Tak to mléko kup ...poctivý tuk... no, trošku dražší") překládá s rodinou věci z auta do auta aby zamaskaloval, že je ve vatě. Spisovatelka (I. Chýlková) je ráda, že se zbavila chlapa - ale chatu nedá, o své intelektuální úrovni nás s dcerkou přesvědčí neznalostí blikající kontrolky v autě... Ajťáka přijede zachránit starousedlík (Radek Holub), který hned nováčkům ruku zalamuje po trampsku jak starejm mazákům... (Sám pak do vody s autem zahučí, že - je to přeci komedie. Tomu se říká "nečekaný" dramaturgický zvrat.)

Do toho občas hudebně "pikování" na benžo - to bude ten správný "country" motiv k seriálu, no paráda.

Všichni na sebe po příjezdu vesele halekají a teprve po delší chvíli začnou otevírat chaty a někteří zjistí, že jsou chaty vykradené.

Následuje přehlídka emocí, jak v etudách na přijímačkách na DAMU. ("Ukradli vám betlém, který jste vlastnoručně pracně vyřezával. Předveďte nám to.")

K dovršení všeho nedojede náčelník osady.

Starousedlík obviní z krádeží nakonec nedostavivšího se náčelníka, což ovšem vysvětlí náhle se objevivší "Američan z Vysočan" (Thomas Khanak - pardon, Tomáš Hanák), snaživě předstírající ameriko-češtinu. (Kéž by si na tu epizodní roli pozvali aspoň Rudyho Linku, který mluví česky roztomile a předstírat nic nemusí.) A Hanák jakoby vypadl z Pražské pětky, coby tramp v povídce Na brigádě, kde si autor tohoto blogu rovněž zahrál. Možná má tady Hanák ten samý ohoz.

Starousedlík se začne ambiciozně nabízet do role náčelníka osady. Dojde z hlasování u táboráku, kterému v tom fajrunku chybí už jen ta sukovice, o kterou se starousedlík opírá, aby náčelníka starousedlíkovi vyfouknul nováček - ajťák.

A ve finále musí přijet i vyšetřovatel krádeží, jakýsi Deus ex machina. Moc toho ale v první dílu nevyšetří. Vždyť sotva přišel, že?

Nenudím vás? No, snad už by to z obsahu a zápletky stačilo.

/Jak praví klauzule: Konec části vyzrazující příběh a pointu díla./

 

Hercům bych mnoho nevyčítal.

Hrají jak o život v americkém filmu a poctivě plní umělecký úkol, daný jim uměleckou smlouvou (jak se v ní zpravidla píše) a režiséry.

Martin Myšička snaživě předvádí ajťaka Srovnala. Tak autor pojmenoval jeho postavu. Kdyby ji pojmenoval suchar -  nic by se nestalo. Pavla Beretová jej v roli manželky životodárně převyšuje herecky asi tak o třídu.

Radek Holub coby starousedlík Rubal hraje svého Švejka a Kefalína dohromady. Jeho výkon trpí nevyrovnaností a právě oněmi rozrůzněnými etidami emocí (fér chlap, drsňák, okradený nešťastník a ambicouš). Petra Nesvačilová, coby jeho žena kromě starosti o skvrnu na halence a roli utěšovatelky toho v prvním dílu mnoho nenahraje.

Igor Bareš v roli podnikatele skrývajícího své bohatství, svými seriálovými zkušenostmi profesionálně maskuje výkyvy v chování své postavy - laskavý podnikatel, přísný otec, zoufalý-okradený. Sahá snaživě do svého hereckého rejstříku a marně se snaží o jakoukoli konzistenci charakteru své postavy. Scénárista to prostě nedovolí. Ani jemu, ani snaživě přitakávající Evě Lenweberové, coby manželce. K uzoufání je pak role věčného seriálového benjamníka Filipa Františka Červenky v roli syna. Má jedinou výhodu - jeho role zatím není komická, spíše lehce dramatická a tak to herecky utáhne dobře.

Ivana Chýlková hraje spisovatelku a hraje si svoje jako vždy kvalitně - její humor mají vyvolávat spíše situace, do kterých se dostane než nějaké pokusy o komické estrádní výstupy. Kolem ní poslakuje Šárka Vaculíková v roli poučující dcery. Jistě ji scénárista originálně milostně zaplete s podnikatelovým synem.

 

... promiňte, těch postav je tam pochopitelně daleko víc.

Na všechny se nedostane. A to ani na v ukázkách slibovaného Pavla Nového, o kterém předpokládám, že hraje onoho náčelníka, jenž se zatím nedostavil a úpí v nemocnici. Ani jiné, přítomné postavy zatím nemají větší prostor. Inu, 56 minut prvního dílu není nafukovacích.

 

Jo, on je to vlastně komediální seriál.

Takže kde je tam jaký humor? No, je to trochu jak v prvorepublikových filmech typu Venoušek a Stázička, Andula vyhrála nebo Uličnice. Na rozdíl od posledně jmenovaného titulu, tady nezazní "Já mám devět kanárů" - ale budeme doufat.

Jak říkají s oblibou dramaturgové a programoví ředitelé: "Je to teprve první díl, dejte tomu ještě diváckou šanci."

Bude-li se vám chtít, je to na vás.

Uzavřel bych to jednou z prvních vět prvního dílu seriálu:

"Člověk je v pohodě a ztráta času ho netrápí."

- - -

Česká televize, serál "Osada" - stránky pořadu.

Filmová databáze s přehledem tvůrců (neb to ČT neumí).

Na závěr článek na iDnes - ještě jsem jej nečetl a třeba se ve svých názorech mýlím. Jdu si jej přečíst, hned jak publikuji tento blog.

Autor: Martin Faltýn | sobota 4.9.2021 8:40 | karma článku: 26,55 | přečteno: 1903x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 12,66 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,17 | Přečteno: 803x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,09 | Přečteno: 818x | Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  15:25

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,11
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.