Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenávidím outsorcing!

Pamatujete si vy starší okřídlenou větu: "Nesvítí někde zbytečně?" Dnes se ze slova "zbytečně" stává "nadbytečně"... tedy spíše ve smyslu, o kolik je možné klienta ještě odrbat, aby si nestěžoval.

Mám-li být nezaujatě objektivní, musím začít okřídlenou větou toho ekonomického "experta" V. Klause: "Neviditelná ruka trhu vše rozhodne." Ten pán nebyl tak chytrý, jak se nám snažil po celou dobu svého devastování české ekonomiky namluvit, o jeho prezidentské "faře" nemluvě. Ani ten pojem neviditelné ruky není jeho, nýbrž od skotského ekonoma Adama Smithe, a to prosím z 18. století! Aspoň vidíte, jak "dobře" to ten pán (Klaus, ne Smith) s námi myslel, když nám dával za vzor 200 let staré teorie a pojmy.

Ostatně, když se podíváte na porovnání jejich podobizen, nabízí se otázka, zda Klaus není reinkarnovaným Smithem. Ledaže by "věc Makropulos" skutečně exitovala...

 

"Neviditelná ruka trhu" nám mimo jiné přinesla outsourcing.

V praxi to znamená, že firma se soustředí na svoji hlavní produkci a potřebné služby si prostě pronajímá. Má to přinést zlevnění nákladů na provoz firmy.

V praxi - přinejmenším v Čechách - to většinou probíhá tak, že firma si sice nasmlouvuje služby od jiných firem, ty se je ale snaží dříve či později ořezat na minimum a snižovat tak náklady na svůj provoz, zatímco nájemci, zadavateli, klientovi, stále úspěšně účtují cenu dle původní smlouvy.

U nás se prvně outsourcing projevil tím, že nám "nasadili" toaletní papír s menším rozměrem útržků. Pochopiteně levnější.

"Konkurenční tlak" na rozpočet úklidové firmy neboli snaha ušetřit a "odrbat" rozpočet (nazývejme věcmi pravým jménem!)  se pochopitelně projevil vyhozením původních zaměstnanců a najmutím "levnějších" brigádníků. O tom jak s nimi "lidsky" zacházejí jejich šéfové, snad asi nemusím popisovat. O těch "skvělých" platech nemluvě a nemluvě o tzv. prémiových příplatcích bokem mimo sociální a důchodové pojištění zaměstnance. Kdo bude na tom ke stáru nejvíce bit, je nasnadě.

To, že problémem jsou jakékoli opravy, o tom se zmiňuji jen okrajově... Mít ale dva měsíce rozbité WC prkénko, než se "nahromadí poruchy", aby se outsourcingové firmě vyplatilo objednat opraváře... to už mi přijde přeci jen jako silná káva.

Další outsourcingová firma se uvedla tím, že nám začala zhasínat chodbové světlo, a to i plně světlo na toaletách... Přičemž já sám nemám nic proti šetření a sám jsem nejednou zhasínal tam, kde se svítilo "zbytečně". Ale otázkou je, co je ještě "zbytečně".  Alespoň, že posléze někdo rozumný usoudil, že úplná tma v administrativní budově s ostrahou je nesmysl a tak nám tu v noci blikají pohotovostní cedule. Na méně frekventovaných WC pak vypínače nahradila světelná čidla. A ta reagují s jistým zpožděním, jak jinak. Vstup do takové temné místnosti pak klidu vašim útrobám pochopitelně nepřidá.

A do třetice: nová outsourcingová firma se opřela do úspor v klimatizaci. A důsledně vypíná nejen v noci, takže se naše nočni směna jednu dobu úspěšně dusila, než jsme si vybojovali, že v naší "čtvrtině" budovy se zkrátka bude klimatizovat i v noci... Ale outsourcingovou firmu napadlo šetřit i o víkendu... Velmi rychle se teplota vystoupala na 27.C - a okna pochopitelně otevírat nelze. Takže opět další boj, provázený spoustou chytrých keců, namísto jednoho "otočení knoflíkem"... tedy spíš kliknutí na ovladacím software.

 

Nenávidím outsourcing.

Lepší je snad už jen boj s větrnými mlýny. 

A neviditelnou ruku trhu si může Klaus strčit... víte kam! Nám připravil osud 18. století - včetně zacházení s pracovní silou, s odbory včele, a s očesáním zákoníku práce v podstatě na hranici lidské důstojnosti.

A jenom jemu podobní to nevidí. Buď jsou tak hloupí nebo z toho záměrně profitují. Bude muset dojít k další revoluci, abychom se z 18. století posunuli alespoň do devatenáctého? 

Autor: Martin Faltýn | sobota 19.7.2014 12:20 | karma článku: 25,12 | přečteno: 1642x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 3

Na přelomu roku 1991/92 jsem byl pozván na měsíc do USA. Moje první cesta na Západ! Že to nebyla maličkost, je nasnadě. Ale v prvé řadě bylo nutno doletět a překonat administrativní překážky v podobě imigračních úředníků.

9.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,42 | Přečteno: 465x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 2

Psal se prosinec 1991 a já jsem se chystal na svou první cestu na Západ a rovnou do USA. A hned v úvodu nastala první krize: to když mi kamarád oznámil, že je bez auta, kterým mě chtěl odvézt do Frankfurtu n. M. na letiště.

5.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,46 | Přečteno: 491x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 1

Psal se prosinec 1991. Stále jsme ještě měli růžové brýle. Já jak v osobním, tak pracovním životě. Český vekslácký kapitalismus už vystrkoval růžky. A v rámci toho veškerého optimismu jsem byl pozván na měsíc celý do USA!

2.2.2024 v 8:08 | Karma: 19,23 | Přečteno: 781x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

13 dílů seriálu o životní cestě do USA

Dnes už to není nic zvláštního. Ale na přelomu roků 1991-1992 to bylo unikátní. Ke všemu to byla má první cesta na Západ, rovnou do USA! A protože budu na cestách jinde, tak než se vrátím bude tady pro vás 2x týdně americký blog.

26.1.2024 v 8:08 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Od všeho trochu o cestě do USA

Jak víte, politice se příliš nevěnuji. Nejsou mi lhostejné ani jedna válka, ani střelci, tím méně ekonomické balíčky a jiné a jiné. Dávám předost poklidnějším tématům. Připravuji pro vás velký speciál - o mé dávné cestě do USA!

17.1.2024 v 12:20 | Karma: 15,92 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,04
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.