Nelíbí se vám kdo byl letos vyznamenán?

Nejvíc mě vždycky pobaví, jak se vynoří řady odborníků...  Nejlepším jsou v tomto směru média. A nejzábavnějším? Asi diskutující pod články a blogy...  Je to radost sledovat a číst.

Jak se říká, každý důvod si kopnout je dobrý. Česká média mají v tomto směru skutečně dominantní postavení. Vyznávajíce princip "nezavděčitelnosti" neomylně hovoří o rozdělování národa... přičemž zapomínají, že největším rozdělovačem jsou ony samy.

Zbytek už je jen snaha se oddělit od ostatních - tedy zejména v dikusích, kde pak létají odpovědi typu:

"Nevážím si toho, protože nejsou vyznamenaní ti, které já uznávám."

No, to je logika jako prase, jak se říká.

Pak se dočteme, že se volá po národní hrdosti, patriotismu, úctě a tak podobně.

Načež se podobné "hrdinství" nazývá svobodou slova, demokracií... přičemž jde vlastně jen o obyčejné znevažování hodnot, tradic, vlastní historie... o morálce a etice nemluvě.

Pak to povede třeba k takovým excesům, jako že školní mládež prohlásí:

"Co, Karel IV neměl mobil? Tak toho neuznávám!"

A zase bychom měli začít u "osvěty" neboli výchovy.

Co jste si dnes přečetli v tisku o samotných vyzmamenáních? Co jste si přečetli o těch, kteří byli vyznamenáni v minulosti, jejich zásluhách a významu?

Jak v tomto směru působí na vyznávání hodnot a národního uvědomění naše skolství?

Odpovědi si dovedu představit, ale budu rád, když mi v diskusi napíšete konkrétní důkazy toho, že se mýlím.

Zatím jsem se konkrétně dozvěděl na ČT24 od mladíka z fronty na dvacetikoruny s podobiznami činitelů spojených se vznikem Československa, že "za padesát let to bude dobrej artikl k prodeji". (necituji přesně)

Nevím jak vy, ale já si morální atributy s veksláctvím nepletu.

Podobně si nepletu slavnostní ceremoniál s bulvárem a nemám potřebu se zabývat šaškovským poštěkáváním těch či oněch, že oni na ceremoniál nepřijdou i kdyby byli pozváni... a posléze i dehonestací některých vyznamenaných. Nepletu si lidskou důstojnost s malicherným pletichářstvím a tzv. politikařením.

To, že vyznamenávající do výběru vyznamenaných promítá své osobní postoje, je logické. Dělal to Václav Havel, dělal to Václav Klaus... samozřejmě to dělá i Miloš Zeman.

 

Stručně závěrem.

Nic vám nebrání (máme přeci demokracii!), abyste si nechali vyrobit vlastní medaile "Za zásluhy" a udělili je, například při slavnostním ceremoniálu, svým favoritům. Majetnější z vás k tomu mohou připojit i tučnou finanční odměnu, která udělení státních vyznamenání doprovází.

Inspirovat se můžete např. článkem o našich státních vyznamenáních z Wikipedie.

 

Autor: Martin Faltýn | pondělí 29.10.2018 21:38 | karma článku: 31,62 | přečteno: 857x