Média by měla být opatrnější s informacemi o koronaviru

S každým dnes se objevují nové a nové informace. O nemoci, o prostředcích, o lidech v karanténě... A nikoli, nejde mi o to, že to vypadá, jakoby ani jiné zprávy nebyly. Jde o to co vše média o koronaviru říkají.

Tak trochu mne na to navedl prémiový článek iDnes "Jen žádnou paniku." Prémioví čtenáři si jej už jistě přečetli. Já sám "prémiový" nejsem - ale lidé čtou v prvé řadě stejně jenom titulky a stejně jim v prvé řadě věří. V mírném kontrastu s tím je článek "Koronavirus je hrou o čas. Do roka onemocníme všichni" - rovněž prémiový.

Následně si v jiných médiích mohu přečíst třeba "Potrestaná lékařka vyvinula vlastní test. Je zdarma a zájem o něj mají v USA" nebo "Nenechte se zavalit informacemi" (byť rovněž prémiový) a také "Koronavirus bez emocí". Jinde, jako třeba na youtube, mají monetizovavší se vlogeři dokonce zakázáno vyslovovat toto slovo. (Díky "monetizaci" sem ale tyto odkazy dávat nebudu.)

Což je taky špatně, a proto:

POZOR!

Pozor, vážení, aby se nezačaly objevovat informace rozporuplné, rádoby korigující... a nebo dokonce protichůdné. A nejde tu o nějakou prémiovost i když o informační povinnosti pro veřejnost a novinářské morálce by se v tomto směru dalo jistě diskutovat.

Věci neprospívá ani ono hezké, líbivé a barevné zobrazení samotného viru. Jeho barevnost je pochopitelná, kdy je věděcky potřeba odlišit jednotlivé části... ale realita je poněkud jiná: zde je foto z Wikipedie "Koronavirus".

---

Vsadím se, že jste toto v podstatě psychologicky odpudivé foto nikde jinak neviděli. Je to škoda, protože by si lidé měli uvědomit, jak je situace vážná.

Barvotiskovost i neopatrné nakládání - v podstatě rovněž barvotiskové - nakládání s informacemi situaci opravdu neprospívá. Bulvarizace je poněkud zjevná i v televizích, "panikařismus" a "investigativně senzační otázky" probleskují i ve veřejnoprávní televizi.

Obava je na místě. Aby totiž nedošlo k tomu mediálně nejhoršímu: že lidé přestanou médiím věřit, ať napíší nebo řeknou, zkrátka sdělí cokoli a vrchu nabydou fámy.

A to už by byl asi opravdu konec všeho.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 16.3.2020 10:24 | karma článku: 20,57 | přečteno: 566x