Mášo a Medvěde - jen počkej!

Víte, co je to Máša a Medvěd? To je, prosím, celosvětově známý ruský - ano ruský! - animovaný seriál, jako seriál: Jen počkej! V říjnu přijede muzikálová show a o ní je článek na iDnes. Jen slovo "ruský" je z něj vypuštěno.

Doporučovaný článek v rubrice Kultura iDnes.cz mne zaujal.

Ne proto, že se u nás nevyskytuje "ruské zboží" - v tom mají rusofobové smůlu. A nejde jen o ruské, ukrajinské prodejny, ale i restaurace a dokonce - kdo občas sleduje výlepy reklam a jiné zdroje - i o koncertní představení vážné hudby, pop umělce či estrádu a dokonce i seriozní divadelní představení.

A i když já sám jsem absolventem moskevské vysoké filmové školy VGIK, tím pádem mám v jistém smyslu k ruským věcem blízko, za rusofila bych se neoznačil, stejně jako za rusofoba. Prostě, něco málo znám z ruské kultury, historie a o aktuální ruské politice (jakkoli objektivní přehled mám) se raději nebavím; nechci se např. rozhádat s kamarády v Rusku, jako že k tomu už jednou málem před pár lety došlo. Takže o politice ne! Osobně zastávám principy ideologicky a nadnárodně nezávislého humanismu a kritického myšlení - ať si  o tom moji názoroví "příznivci" myslí co chtějí - jistě zase budou vyskakovat na mne v diskusi beraní rohy, a taky nejmenovaná snad i nedejbože vzdálená příbuzná (kolega ji vtipně naštval podezřením, nejde-li o chlapa) a jim podobní. Je mi to jedno.

Můj článek je o něčem jiném, ale místním hejtrům to zadarmo - bez této poznámky - darovat nehodlám. (Jan Werich říkal, že s lidskou blbostí se boj nedá vyhrá, ale nesmí se nikdy vzdát, tak proto.)

Doporučovaný článek totiž obešel dvě věci.

Jednak - je to reklama. Neoznačená. A tedy skrytá.

Jakkoli se to tváří jako článek "DOPORUČUJEME" v kultuře, po kliknutí vás to přešoupne do vstupenky.idnes.cz a dočtete se, že "Muzikál Máša a Medvěd baví děti po celé Evropě, v říjnu přijede i k nám". A to včetně odkazu na koupi vstupenek. Inu, je to věc vedení rubriky kultura idnes.cz - ale tady na blogu bych něco podobného raději nezkoušel.

A za druhé - přiznávám, že mistrným způsobem - obešel to, že populární seriál Máša a Medved je ruské provenience, stejně jako seriál Jen počkej (neboli Jen počkej, zajíci! jak se to u nás snad taky jednu dobu jmenovalo).

No dobře. NENÍ to podstatná informace. Ale způsob, jak zpráva kličkuje v minovém poli, mi přijde směšný. I když třeba větička "Příběhy holčičky Máši, která žije s bývalým cirkusovým artistou Medvědem" se lexikou a syntaxem neomylně nostalgicky blíží až překladům sovětské literatury...

Přitom ČT :D vysílala do nedávna nyní jakési pokračování tohoto seriálu, jak jsem zaregistroval jedním okem při snídani, kdy jsme malou televizi v kuchyni prostě zapnuli a zůstal nám tam viset od večera ČT Art, který se přes den mění na Déčko.

Oprostím-li se pro změnu já od toho, že je to ruský seriál, má všechny příznaky pořadu vhodného pro děti. Není ideologický, je mezinárodní - byť je poznat jeho národní základ, má dobře zpracované mini příběhy, naprosto profesionální 3D animace, je s humorem a hlavně: bez násilí! Nikdo tam nikoho nebije, nemlátí po hlavě, neječí na nikoho, ani nenadává, nezuří, nešklebí se... žádná agresivita.

A to bych, zejména v dnešní době, osobně viděl jako největší přínos.

A dokonce, což už jsem dlouho nikde neviděl, má i písničky, které se navíc dají zpívat.

Tak na závěr jednu z nich (v originálu):

"Písnička o džemu" - standarní licence Youtube a registrovaný kanál "MashaMedvedTV".

 

Autor: Martin Faltýn | středa 20.3.2019 8:08 | karma článku: 23,61 | přečteno: 511x