Konečně přijel na bílém koni!

Kdo? No přeci, můj jmenovec Martin. Kam? Inu, do Prahy... My, sebestřední "zpovykaní" Pražáci to stejně vše posuzujeme podle sebe. Koneckonců, nebýt Prahy, nebyla by ani Sametová revoluce.

A rovnou do toho říznem, komu by vadil staropražský výraz "Pražáci". Hraje Staropražský kabaret. Standardní licence Youtube.

 

Já vím, že technická kvalita nic moc... ale pro mne je rozhodující ten duch, ta atmosféra. Protože, podle mne, takto se to hrálo v kabaretech před nějakými 100 a více lety - jež jsme si dovolili oslavit od vzniku Československa. Kdo by chtěl spíše profesionálně učesanou verzi, můžete si pustit Šlapeto se stejným hitem.

Jenže 100 let je rázem zapomenuto. Teď se kladou a vyhazují kytice jinde - 39 let od Sametové revoluce a jeden se nestačí divit, kam jsme to s morálkou dospěli. Víc to nebudu komentovat. Ale fascinující jsou komentáře v diskusích, na Facebooku i jinde na sociálních sítích.

A policie raději nad tím vším přivírá oči. Aby nemusela konat. Znáte jistě to sousoší trojích opiček: jedna si zakrývá oči, druhá uši a třetí ústa.

Řada těch zejména sociopatických komentářů, je totiž na kriminál - kdyby někdo chtěl. Nezažil jsem nástup fašismu, henleinovce... ale toto podle mne do toho daleko nemá; jen se ještě nezformovala "vhodná" politická platforma. Ledaže by se to "hodilo" současným ekonomickým oligarchům. Na to je ovšem ještě brzy. Dokud je z koho a jak globalizačně ždímat, nechají své "ovečky" žít. (Vlastně jsme taky v takové "množírně", v negativně-pejorativním významu toho slova.)

Inu, od historiků se podobné věci zjevně nedozvíme. (Ti se degradovali na pouhé účetní výčtu událostí a až jednou vypukne jaderná válka, namísto varování před historickými paralelami, si prostě cynicky udělají jen v evidenci další čárku.) Neb pro ony mocenské platformy není výhodné, aby se národu připomínala historie v celé své kráse. K tomu jsme ještě nedospěli a k tomu ještě demokracie ani po 39 letech nedozrála.

Probíhá jakási revolta na sociálních sítích "zdola" a v mediálních oblastech "shora". Ve svém důsledku jsou rozdělena mocensky i ta média.

A tak si Česi zase zvykli nadávat na všechno a na všechny. Proklamovaní Spojovatelé národa jej naopak rozdělují.

A tak se nadává: na prezidenta, na premiéra, na vládu, na parlament, na senát... na jednotlivé politiky...

..a ve finále, inu i na Pána Boha, že to počasí blbě řídí.

Tak tady ho máte!

Koho?

No ten sníh!

Že dlouho nevydržel?

Copak my víme, která vláda a který politik jak dlouho kde vydrží? No vidíte. Tak to nechtěje ani po Bohu Pánu.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 19.11.2018 10:10 | karma článku: 9,05 | přečteno: 137x