Když je na ulici čisto

Ano, to je pak radost pohledět. Je zajímavé, že v Japonsku je čisto všude. Na ulicích nenajedte smítko, v kanále podél domů vegetují zlaté rybky... A když pak přijedete domů, ptáte se jediné: Proč?

Inu, dřív, nežli jsem stačil dopsat tento blog, objevil se mi v sítích originální článek z Reflexu. Mají evidentně podobné starosti, i když Reflex... asi bych od něho očekával trochu jiná témata.

 

Mne k napsání tohoto článku pobídl spíše příspěvek ze sicální skupiny Japanese Culture, Language and Friendship Group. Jak víte, v Japonsku, přesněji v Tokiu, jsem byl.

Vždycky mne fascinovalo mimo jiné neuvěřitelné čisto na ulicích a všude. Japonci si prostě pokládají za čest a samozřejmost, mít kolem sebe čisto. A to jsem při mém prvním příjezdu do Tokia dlouho marně hledal byť jen jeden odpadkový koš! Řeší to prý tak, že pokud nějaký odpad vznikne a nelze jinak, raději jej uloží do sáčku a do kapsy a vyhodí až doma.

 

A také řada Japonců doborovolně uklízí. Muž na fotografii sbírá cigaretové nedopalky, které spadly někomu do příkopu (i to se stává). Jiný polévá veřejnou (!) ulici vodou z plastové lahve a jiný z hadice. Říkají, že tím prý poskytují vodu Bohu - nazývá se pak "kiyomel". A tito lidé dělají město krásnějším, jak se praví v textu k fotografiím.

 

 

Autorem je fotograf Naoki Watanabe, město Imabari Ehime, Japonsko a já mám samozřejmě jeho svolení k použití.

O to větší šoky vás čekají, když se vrátíte z takový cest domů. Rodná Praha vás přivítá neomylným odérem špíny... Třeba když se vracíte MHD: stačí se pečlivěji podívat třeba jen na úpatí jednotlivých sloupů v metru. A pak přijedete domů a naskytne se vám obrázek na přivítanou.

Skoro, aby se člověk styděl ještě napsat, že je autorem této fotografie.

 

Autor: Martin Faltýn | pondělí 13.9.2021 10:20 | karma článku: 24,93 | přečteno: 567x