K + M + B (ten už asi černej jen tak nebude)

Kašpar + Melichar + Baltazar ... asi to zná většina z nás. Objevuje se pravidelně na dveřích domů vždy 6. ledna. Ale málo kdo z nás - bez a jinověrců - už ví, co to znamená. Nejlépe si to vyložil jeden můj známý.

"My tři králové jdeme k vám.
štěstí zdraví vinšujem vám..."

Neviná koleda, jedna z prvních, se kterou jsem se kdysi setkal. Tehdy jsem netušil, že mi do nevinného dětského srdce zasévá i rasismus - soudě alespoň dle některých dnešních tendencí, jako že OSN doporučilo v Nizozemsku zakázat Černého Petra doprovázejícího tamějšího Mikuláše. A to bylo, prosím, ještě léto!

Ano, verše neviné koledy se evidentně do multi-kulti Evropy nehodí.

"Co ty, černej, stojíš vzadu,
vystrkuješ na nás bradu?"

Příjemné církevní počtení najdete v tomto článku. Zajímavě se zde dozvíte to, co ještě znamená K+M+B, kromě jmen obou králů. Že jde vlastně o původně psané C+M+B Christus mansionem benedicat: Kristus požehnej tomuto domu. Čili, že jde o požehnání nikoli třemi králi, ale o požehnání skrze Krista.

A také - a to mne překvapilo - že TOTO je vlastně SVOLENÉ požehnání, které může udělit každý pokřtěný člověk, tedy nejen církevní duchovní.

Pro většinu nekřtěných je to ale hlavně znamení tří králů... ponejvíce tak jak je známe třeba z Ladova obrázku.

Samozřejmě, že různí věrozvěsti po doporučení OSN hned začali fabulovat dál a dál. Černého Petra má stejnojmenná karetní hra. S Mikulášem u nás chodí černý čert. A kolegovi blogerovi neutekly ani další aspekty, včetně tří králů.

Tak si aspoň pro potěšení zahrajme celou koledu, zpracovanou Zpívánkami České televize. Dokud to jde.

 

Ale co jsou platny všechny tradiční výklady nebo novodobé zákazy a příkazy. Našim zdejším "blogerským Fulghumům" možná onen nápis K + M + B zůstane přeci jen zachován. Díky pořekadlu jednoho známého, kterým pobavil i matku představenou jednoho nejmenovaného kláštera.

"Kdykoli odcházím z domu a vidím na svých dveřích K+M+B, připomenu si..."

Klíče + Mobil + Brejle

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | středa 6.1.2016 8:00 | karma článku: 17,89 | přečteno: 717x