Hrdinové z OBSE (OSCE)

Že práce v OBSE (OSCE) není jen procházka s rukama založenýma za zády, se mohl přesvědčit důstojník J. Přerovský. Popisované metody držení pozorovatelů dokazují, že měli co do činění s profesionály.

Foto: http://www.osce.org

"Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE; anglicky Organization for Security and Cooperation in Europe, OSCE) je mezinárodní bezpečnostní organizace vzniklá roku 1995 transformací Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (KBSE, též Helsinská konference). OBSE sdružuje převážně evropské státy. Členem je 57 států, kromě států v Evropě a při Středozemním moři také státy zakavkazské, středoasijské a USA s Kanadou."

Tolik z úvodu webových stránek Wikipedie o této organizaci.

Pozorovatelé vysílaní touto organizací jsou, přepokládám, lidé seznámení se všemi riziky své práce. Že to tedy není jen chození s rukama za zády a "pozorování", ale skutečně tvrdá a také riziková činnost. Nebo by alespoň měli být s riziky seznámeni.

Proto mne poněkud překvapila slova Josefa Přerovského, pokud jsou tedy jeho výroky: "Vyhrožovali, že nás použijí jako živé štíty, řekl český člen mise OBSE" v článku iDnes autentické. Chybou řady médií je, že o činnostech takovýchto organizací informují opravdu jen jako by se jednalo o selanku. Pak se uchylují k jakýmsi "westernovkám", přehnaně oslavným článkům, někdy sklouznou i do nechtěné bulvarizace... a řekněme si to na rovinu... i k falešnému hrdinství.

Ona to totiž opravdu není legrace a procházka růžovým sadem. 

Mám-li brát médii interpretovaná slova pana Přerovského jako skutečně za bernou minci, pak je někde něco špatně. Myslím tím pokud se týká jeho popisovaných představ.

Jím sdělený způsob věznění ve videu totiž svědčí o tom, že se jednalo o profesionály. Možná se dokonce jednalo o plánovanou akci tzv. separatistů a oni, t. j. pozorovatelé, byli jejím cílem.

To co se stalo pozorovatelům OBSE není zas tak nic zvláštního, a s prominutím, ani hrdinského. Je to prostě "riziko povolání".  Pozorovatelé OBSE by měli být školeni pro takovéto situace. Je to riziko, se kterým musejí počítat. A zjevně nějaké školení se panu Přerovskému dostalo. Všimněte si jak opatrně charakterizuje vůdce separatistů. Jak se vyhýbá jakýmkoli negativním charatkteristikám. A to je podle "manuálů" pro tyto rizikové situace správně.

Tím tedy nehodlám zlehčovat prožité ani vážnost situace. Nicméně, pokud se nejedná o zkreslení zprostředkované médii, pak by přinejmenším někdo měl v OBSE začít školit své pozorovatelské členy pro podobné situace - není to nic složitého a manuály pro takovéto situace - i jako je únos - existují. (Sám jsem podobným školením před několika lety prošel při příležitosti jedné cesty.)

Když nic jiného, mohli by si tito (o novinářích, informujících o takovýchto událostech, nemluvě) přečíst brožurku, kterou dokonce OBSE na svých stránkách předkládá ke stažení novinářům  - "Safety od journalists Guidebook". Ty pricnipy jsou totiž obdobné.

No, tentokrát do dopadlo dobře. Naštěstí.

Autor: Martin Faltýn | neděle 4.5.2014 7:17 | karma článku: 14,67 | přečteno: 1014x