Freude, Freude, Freude - s Pochem na tě dojde

Originál sice praví "brzy na tě dojde", ale ono je to v podstatě jedno - uvidíme v dohledné době čí ego totiž zvítězí, zejména když se aktéři - Poche, Hamáček, Filip, Babiš a Zeman staví do "macho" pozice.

Autoři výroku (Vodňanský, Skoumal) měli jaksi na mysli především kopulační libido. Nicméně letmým náhledem do Wikipedie a popisu dané části světoznámého Sigismunda Slomo Freuda stejně směle můžeme tento výrok aplikovat třeba i na Freudovo učení o Ego, Superego a Id.

Stručně řečeno

  • ID představuje hybnou pudovou sílu, je iracionální, nebere ohled na realitu, jeho cílem je okamžité uspokojení svých přání.
  • EGO představuje princip reality a má sebezáchovnou funkci - přání id porovnává s realitou, dává jim přijatelnou formu a uspokojuje je ve vhodnou chvíli a vhodným způsobem.
  • SUPEREGO představuje socializaci z konfliktů dítě versus autorita a poskytuje ventil vlastním agresivním impulsům jedince, jde o proti sobě projevenou agresivitu.

Jak to souvisí s danou situací? Jednoduše.

  1. Miroslav Poche chce být ministrem zahraničních věcí.
  2. Andrej Babiš chce být premiérem.
  3. Jan Hamáček chce ve vládě Miroslava Poche.
  4. Vojtěch Filip vládu nepodpoří pokud ve vládě bude Miroslav Poche.
  5. Miloš Zeman neschválí vládu pokud v ní bude bude Miroslav Poche a chce jej přesvědčit, aby se kandidatury vzdal.

Tento politický "pentagram" lze poměrně jasně zanalyzovat právě v duchu Freudovského učení o Ego, Superego, Id - řečeno dnešním jazykem, uvidíme, kdo z nich je větší "macho". V daném případě tedy politický. Pokud se totiž jistí aktéři nepochlapí, máme na krku pravděpodobně nové volby.

 

Nu což - aspoň to sázkové kanceláře a bookmakeři budou mít v tomto případě jednodušší se stanovením sázek, než když prezident Zemant ohlásil setkání s novináři, na kterém následně spálil červené maxi-trenky.

 

-------------------------------------------

Foto: Wikipedie a iDnes.cz

Autor: Martin Faltýn | neděle 17.6.2018 17:58 | karma článku: 15,25 | přečteno: 659x