Dvořák, Janáček, Martinů, Gott

Nemáme mnoho umělců z hudebního světa, kteří by byli celosvětově známí. A stačí, když se zamyslíte, kdo z nich skutečně ve světě proslavil Česko...

Je to zvláštní, že mezi umělci a skladateli klasické hudby pak ční určitá generační pauza - což je samozřejmě dáno světovými válkami, zejména tou druhou.

I když, pochopitelně mnoho a mnoho našich umělců všech růzmých oborů cestovalo do zahraničí - dosahovalo v oněch zemích popularity. Ale opravdu světových umělců máme jen pár.

Napadají mne dále na příklad

operní pěvkyně Ema Destinová, malíři Emil FIla, Jan Zrzavý, sportovkyně Věra Čáslavská, režisér Miloš Forman, nebo cestovatelé Hanzelka-Zikmund.

Snad nebudu přehánět, že se řadí k nim také Karel Gott.

Obsáhl svým uměním několik generací a další generace jej budou objevovat. Jeho písně a zpěv jsou vždy něco, co vás osloví a nenechá bez emocí, bez citu. Právě tím vždy patřil a bude patřit k tomu nejlepšímu co jsme měli. U nás i v zahraničí.

A v zahraničí, když se zeptáte, co se lidem vybaví, když se řekne Česko - Karel Gott bude velmi často, ne-li na prvním, tak předním místě, koho budou jmenovat.

I na to bychom neměli zapomínat. Že dokázal lidi a národy skutečně spojovat, sbližovat za všech okolností.

 

Děkujeme, Mistře!

Budete nám chybět.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | středa 2.10.2019 18:28 | karma článku: 18,68 | přečteno: 350x