Dáme (po)vánoční blog? Dáme!
Letošní vánoce mi utekly, jako snad žádné jiné.
Bylo to zčásti dáno tím, že jsem se zapojil (resp. byl jsem zapojen) více než obvykle.
Samozřejmě, předvánoční nákup.
Tradičně jsme koupili dvě hlavy, dvě půlky a dvoje vnitřnosti. Pohled na prodej živých kaprů si rád odpustím, i když na druhou stranu - zavilé ignorantské aktivisty bych nejraději poslal hodně daleko. K tomu pochopitelně bramborový salát: mám svoji oblíbenou značku ve velkoprodejně a ani letos nezklamala. Jen mne tak trochu překvapilo, že jak jsem při čekání spěchal, hrábnul jsem po dvou různých boxech jiného data výroby a každý chutnal jinak, každý měl jinou konzistenci. ČSN normy jsou zkrátka dááávno zapomenuty.
Může se Malajec naučit vařit českou kuchyni? Může!
Můj přítel, se kterým jsme vzpomněli, že je to 21 let od doby, kdy přijel do Česka, je totiž z Malajsie. A za ta léta, ačkoli zčásti nevidomý, se naučil nejen česky, ale i vařit některá česká jídla.
Jeho první česká slova byla, v jeden den, kdy jsem přišel z práce - asi půl roku poté, co přijel. Uvítal mne slovy: "Jednu vodku!" Málem jsem si sednul na zadek. Nicméně, sledoval televizní seriál a v něm tato slova.
Recepty české kuchyně se ovšem naučil zčásti ode mne. A zčásti díky internetu, pochopitelně. I jedno z prvních našich jídel, které ochutnal, byla rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát - neb přijel 19. prosince. Slovo dalo slovo a od té doby se důsledně domáhá toho, že rybí polévku vaří on. Jak to se svým zrakem zvládá, se mne nepteje, ale polévku má vždycky skvělou. Skoro českou. Pozradím vám, že neuznává a nesnáší jíšku nebo zahušťování moukou, ale zato pro změnu vždy do rybí polévky přidá kurkumu a dvě-tři kolečka zázvoru. I jinak občas nenápadně experimentuje (letos prý osmahnul cibuli šalotku a přidal trochu červené mleté papriky). Nenápadně proto, že mu při tom vaření pod ruce nekoukám. Nestalo se, aby neuvařil polévku jinou, než chutnou.
Také kapra rád obaluje, ovšem smažení už je na mně. Mohlo by se totiž stát, že by jinak rybu připálil. Letos, navíc, zvolil poměrně zajímavou variantu: žádný trojobal se strouhankou, nýbrž obalení v těstíčku tempura. Před tím na chvilku rybu naložil do citronové šťávy a opět buhvíčeho. Výsledek byl ale i tak skvělý a pro mne bylo nejdůležitější, že se tím kapr zbavil svého aroma, které osobně nemusím. A díky tomu jsem po letech! snědl kapra dokonce s chutí.
Co mne letos vypeklo, byly františky.
V předvánočním čase jsem si mohl nohy uběhat, než jsem je sehnal. Nepropracoval jsem se na vánoční trhy na Staroměstském náměstí - v době vánoc a Silvestra tam raději nechodím - ale zklamaly mne trhy na náměstí Malostranském. Z vánočního tam měli, pokud se pamatuji, nějaký ten punč a svařák, pak vánoční cukroví 500gr za 500Kč, zásadně jednodruhové... a zbytek byl podivný mix cetek, cingrlátek a dál nevím jakých vyřezávaností, pak takových těch blbinek navlékaných nebo podivně štrikovaných - jakože dárků. V rohu v karavanu se pak činil jihoamerický prodejce nějakých národních placek čímsi plněných. Spíš to celé dělalo dojem, že se tam nacpali všichni, na které se jinde už nedostalo.
O františky jsem nezavadil. Nakonec jsem je objevil u řetězce (:manželka strejdy na čtyři písmena) a nadšeně nakoupil dvoje balení s tím, že máme aspoň na dva roky vystaráno. Jo, na dva roky - houby! Možná na dvacet! Františky totiž ne a ne hořet! Už už jsem Na Štěpána uvažoval, že je půjdu reklamovat... nějak mne ale napadlo zkusit zapálit františka ne zapalovačem, ale od svíčky. Chytil a rozhořel se báječně. Na samotné vánoce jsme si tedy jaksi neužili a tak doufám, že františky provoní nejen náš vánoční čas. Do Tří králů času dost.
Letošní vánoční svátky mi také utekly díky návštěvám a hostům. U štědrovečerní tabule byli dva - v podstatě něco jako rodina. Další den byl další, zasloužilý, něco jako rodinný člen... a včera dokonce dva kamarádi. Prostě to v tom shonu příjemně utíkalo a plynulo... popili jsme i něco málo alkoholu.
Do toho občas cinknul mobil se zprávou a vánočním přáním. Nejvíce mne tentokrát potěšil kamarád až z dalekého Kazachstánu, který mi natočil video přání se svými dvěma synky (toho staršího jsem před pár lety úspěšně obdarovával dárky z nabídky krtečka a jeho nadšení neznalo mezí). Odměnil jsem se tentokrát tím, že jsem jim nahrál video s jednou dávnou anekdotou na téma "Jen počkej!" S vámi se tady o ni ale nepodělím, z autorskoprávních důvodů. Nejen. Anekdotu v ruštině by totiž tady mnozí nevydejchali.
Při pohledu na tu baterii alkoholu nachystaného na Silvestra se můžete právem domnívat, že letošní oslavy pro změnu nevydejcháme my. A protože netuším, do jaké míry by původní foto mohlo být na překážku jako reklama (resp. Product Placement), tak tady máte jemně upravenou verzi.
Podstata této fotografie je ovšem někde jinde. Ten nekazící se alkohol je přinejmenším dva roky starý. Kupoval jsem jej předloni a po dva Silvestry na něj nedošlo. (Takovi jsme "alkoholici".) Nepočítaje sekty, ostatní dva druhy alkoholu jsou na Manhattan cocktail (koktejlové višně jsou v ledničce). To jeho množství berte tak, že já vyznávám jemnější verzi nikoli 1:2, ale 2:1 - neboli dvě dávky cinzana a jen jednu burbonu - takže výsledkem mé "mixologie" je takový trochu drsnější tlamolep.
Teď už jen pozdvihnout číš!
Závěrem se připojuji ke všem ostatním kolegyním a kolegům s foto přáním všeho nejlepšího v novém roce. Navíc, jste úplně první, kdo toto mé přání letos vidí.
Martin Faltýn
Trochu se ty pravidelné výdaje snažím seškrtat, abych mohl více utrácet
Jakkoli se jedná do jisté míry o paradox, ekonomové by jistě zajásali, že se snažím oživit naši ekonomiku. Ovšem, jen jako důchodce.
Martin Faltýn
Tři vejce do skla? Ne, na chlebíčky!
Jak jste oslavili závěr roku? Věřím, že stejně dobře jako já. I když pár vad na kráse by se našlo – rok Draka dával o sobě vědět i doslova posledních dní roku a musím říct, že jsem si to užil.
Martin Faltýn
Poslední den v tomto roce
Odolával jsem dlouho, ale nakonec jsem se musel podvolit. Ačkoliv jsem už od vánočních svátků nechtěl nikde courat a soustředit se na domácí úkoly, nakonec jsem ven musel. Manhattan se bez bourbonu a cinzana dělat prostě nedá.
Martin Faltýn
Každý bloger by měl mít za povinnost
Nedá se nic dělat... tedy nejde mi o povinnost jako takovou. Krása blogerství spočívá v tom, že můžu, kdy chci a ne, že „musím“.
Martin Faltýn
Už nám to nastává
Zatímco kráva ke své cti a chvále potřebuje opravdu žít, neboť smyslem jejího života je dojit, a to ona dokáže jenom, pokud je na živu... tak velikost a sláva každého krmníka vrcholí zabijačkou, tedy po jeho skonu.
Další články autora |
V Mostě uhořelo šest lidí. Restaurace byla v jednom plameni, popsal hasič
Přímý přenos Při výbuchu a požáru v restauraci U Kojota v ulici Františka Halase v Mostě zemřelo nejméně šest...
Aralské jezero vstává z mrtvých. Voda se vrací a do ní i život
Objem vody v severní části Aralského jezera se od roku 2008 zvýšil téměř o polovinu, uvedly...
Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí
Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové...
Havárie historické bojové techniky na jihu Čech: dva mrtví, osm zraněných
Při ukázkách historické bojové techniky u Horního Dvořiště na jihu Čech došlo k tragické nehodě....
Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci
Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá...
Bojujte s tou verbeží! Hrdý partyzán urážel Hitlera ještě na šibenici
Protifašistická hesla křičel i během popravy. Fotka komunistického partyzána Stjepana Filipoviče...
Uklízečky a kuchařky nezaplatíme, bojí se v obcích. Stát je platit přestane
Platy školníků, kuchařek nebo uklízeček už nebudou financované ze státní kasy, ale z daní, které...
Luxus na kolejích. Nahlédněte do nejkrásnějších vlaků světa
Nejluxusnější hotelový pokoj může být překvapivě na kolech. V Evropě i Asii totiž sílí trend...
Expanze řetězců pokračuje. V tržbách jsou stále na špici Lidl a Kaufland
Premium Tuzemský maloobchod se ještě vyrovnává s inflačními dozvuky předchozích let, kvůli kterým množství...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 1343
- Celková karma 16,23
- Průměrná čtenost 1141x
Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.
P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.
Seznam rubrik
- Když doma vaří muž
- Tokyo
- Kočičiny
- Osobní
- Zařazené
- Stojí za to
- Zoon Politikon
- Nezařazené
- Cestovatelské nálady
- Drobné postřehy,ne celý článek