Další z velkých komiků slaví jubileum - Pierre Richard 80. letý

Měli jsme kliku, že k nám vtrhnul hned od počátku své kariéry. Jeho zvláštní, potrhlý humor "chaplinovského smolaře" moderní doby jej brzy vynesl na vrchol popularity. Ani věk mu nic neubírá na humoru.

Mohl bych to nazvat dalším nošením dřívím do lesa. Představovat u nás Pierre Richarda?

K smíchu!

 

 

Hvězdnou cestu začal v roce 1970 rovnou postavou, která byla svým způsobem předobrazem pro všechny jeho další komediální postavy - svým jedenáctým filmem Roztržitý. Byl zde ale nejen hercem, ale i autorem a režisérem. Měl štěstí, že mohl těžit ze zásoby nejlepších komediálních herců 60. let, v čele s Bernardem Blierem nebo Paulem Preboistem. Hudbou mu od samého počátku učaroval Vladimir Cosma, který dokázal neochvějně vystihnout taškářskou hravost Richardových filmů.

Jeho herecká filmografie čítá 56 titulů, počínaje nejslavnějším Velkým blondýnem, přes Hračku nebo Ránu deštníkem. Mimořádně šťastným se ukázalo jeho spojení s Gerardem Depardieu - asi nejznámější je film Otec a otec; za shlédnutí stojí rovněž Kopyto.

Poměrně málo se ví, že měl původně hrát po boku Louis de Funese ve filmu Křidýlko nebo stehýnko. Ano, roli jeho nezvedeného syna, klauna. Ale Pierre Richard v té době dostal šanci natočit vysněný film Hračka a tak ze spolupráce sešlo a roli převzal Colouche.

Postupně se Pierre Richard přehrává od potrhlých cvoků k serioznějším rolím, s důrazem na propracované dialogy - např. film Nalevo od výtahu. V r. 2003 např. ztvárnil v televizním filmu Robinzona Crusoe. Jeho energie je nekonečná. Ještě v r. 2009 si zahrál ve čtyřech filmech - dvě hlavní a dvě střední role; naposledy stál před kamerou ješte vloni, v r. 2013.

 

Celkem 6x navšítvil Českou republiku. V r. 1996 m.j. byl oficiálním hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Poměrně zajímavé je, že je (stejně jako Depardieu) vinařem - dokonce lze jejich víno ochutnat v jedné vinárně na Žižkově (googlujte, prosím).

 

No a ostatní se dočtete v různých jeho filmografiích či biografiích

 

Franštináři si mohou přečíst velké interview, které vyšlo při příležitosti tohoto životního jubilea Pierre Richarda. Pro nás, nefranštináře mi dovolte alespoň závěrečnou větu z interview (upravený google překlad):

- Pane Richarde, co byste si přál k vašim 80. narozeninám?
- PR: Aby přetrvávalo toto moje zdraví, které mi stále ještě umožňuje snít.

  

Nejen tato použitá foto najdete na Facebooku s profilem Pierra Richarda : https://www.facebook.com/PierreRichardDefays

Autor: Martin Faltýn | sobota 16.8.2014 18:18 | karma článku: 14,19 | přečteno: 438x