Co řekla Lucie Bílá

Představovat Lucii Bílou je zbytečné. ČT včera uvedla při příležitosti jejích pětapadesátin dokument natočený k padesátinám. Nicméně, některé výroky dělají dojem, jako by dokument vznikl včera.

Ten dokument má příznačný název "Nebe peklo Lucie". Mnohovrstevnatý dokument. Lucie Bílá v něm pouští do svých nejtajnějších koutů své duše... Málokdy se podaří natočit něco tak intimního. Samozřejmě je to vždy o tom, kam až vás chce zpovídaný člověk pustit. A Lucie Bílá nás jako diváky pustila hodně blízko k sobě.

Kdo neví, jak vypadá život pěvecké hvězdy, měl možnost se o tom hodně dozvědět. Co je to otázka profesionality, tvrdé přípravy i jaká je to tragédie v případě tak vážné indispozice, že je nutno zrušit mega koncert a přesunout jej.

A osobní život? Jde mnohdy stranou. A je to drahá daň.

Obdivně v tomto směru vzpomínám na slova Karla Gotta: "Tam venku patřím svým příznivcům." Říkal to ve své vile a měl 100% pravdu. Mistrně ale dokázal oddělit "tam pro ně" a "doma pro sebe".

Z osobního života Lucie Bílé se mnohdy člověk dozvídá věci, které by možná už ani nechtěl vědět. Mnohdy bolestivé, mnohdy skoro tragické... Jindy intimní ve víře... Charitativní cítění a jednání. A také: hluboká úcta a láska ke svým kořenům.

Dokument končí někdy rokem 2016.  

Už v něm, jako v každém poctivém uměleckém díle, režisérka Tereza Kopáčová, skoro bych řekl až proti své vůli, odhalila plíživé tendence současné společnosti. To co my nyní prožíváme naplno, tehdy před pěti roky bylo "pouhou" osobní záležitostí jedince, zpěvačky a umělkyně Lucie Bílé.

Když v Bratislavě v dubnu 2016 udělala koncert, který svým rozsahem a náklady neměl obdoby, na Slovensku psali noviny superlativy. V Čechách se psalo o laciném kopírování Madonny, o české odfláknutosti... samozřejmě nejen jako redaktorsky, ale také skrytě i jakoby slovy nějakého fanouška.

"Že se nestydí vůbec o tom takhle psát. ... Že se nestydí si to vůbec dovolit..." - to byla reakce Lucie Bílé na ony nenávistné články v českém tisku.

Koncert jsem neviděl. Hodnotit nemohu, zato jsem v dokumentu viděl nasazení Lucie Bílé - i když jak známo počítá se jen výsledek. A protože jsem jej neviděl, skutečně toto hodnotit nemohu.

Nad čím se chci ale zamyslet, jsou skutečně ty nenávistné tendence, které se pak v Čechách v tisku objevily. A co mediálně vypuklo při zrušeném koncertu v pražské O2 aréně, kdy v den koncertu Lucii Bílou postihla těžká indispozice. 

A tak koncert nejenže přeložila, ale dokonce přidala ještě jeden k plánovaným dvěma.  Lucie Bílá je bojovnice a věci nevzdává. 

Lucie Bílá je bojovnice a věci nevzdává.

 

---------------------------

A mé vlastní pocity?

Kam jsme od té doby dospěli?

K tomu, oč média dlouhodobě tendenčně usilovala.

Toto jsme my a toto jste vy. My máme pravdu, my jsme ti dobří - zatímco vy jen lžete a pravdu nemáte. 

Toto je obraz současné společnosti, který média úspěšně vybudovala coby desátá "velmoc". Ať se jedná o politiku, o současné zdravotní, sociální a společenské věci, o kulturu... 

Dialog média nahradila rozdělením společnosti - samozřejmě jako službu těm, kteří tahají za nitky médií. Že se nestydí? Nestydí. Touha po moci je mocná. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. A nemám teď na mysli společnost a politiku jako takovou. Podívejte se vy sami kolem sebe - v osobním životě, v zaměstnání - jak tato bipolarizace prorostla všechny z nás. Zkuste si myslet a napsat něco jiného (a sociálních sítí je dost a dost) jste okamžitě vyvrhel.

 

Jediné co mě v souvislosti s tím napadá, postavit proti těmto tendencím svůj charakter. nenechat se umlčet, nenechat se odradit. Aneb, řečeno slovy Lucie Bilé v onom dokumentu:

"Závist si člověk musí zasloužit a já si ji teda opravdu zasloužím."

Držím vám v tom palce.

I když jednodušší by bylo hledat cesty jak se znovu domluvit, jak začít naslouchat jeden druhému a diskutovat.

 

- - - - - - - - - - -

Foto a licence: 

Wikipedie Lucie Bílá 

Autor David Sedlecký – Vlastní dílo
Název díla Lucie Bílá, česká zpěvačka

Lucie Bílá – Wikipedie (wikipedia.org)

Licence CC Wikipedie (Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0):

Description
Date
Source
AuthorDavid Sedlecký

Fotografie byla pořízena na akci „Zahradní slavnost“ v areálu České zemědělské univerzity v Praze - Suchdole.

Autor: Martin Faltýn | neděle 11.4.2021 11:04 | karma článku: 26,88 | přečteno: 1200x