Charlie Chaplin - 130 let

Jsou umělci, jejichž tvorba patří k celosvětovému kulturnímu dědictví. Charlie Chaplin takovým bezesporu je. Milovaný i zatracovaný, rozesmávající i smutnící. A jeho tajemství?

Tajemství měl řadu a po celý život.

A že je celý jeho život zmapován velmi podrobně, včetně několika životopisů... Poštěstilo se mi kdysi přečíst ten přímo Chaplinův, který u nás vyšel česky, ještě za Chaplinova života. Zvláštní, unikátní kus popisované historie - kde se podělil o nejedno své tajemství např. i z dětství.

On sám svou tvorbou pomáhal odhalovat tajemství němého filmu. Když natočil první film, psal se rok 1914 a film byl dokonce o 6 let mladší než Chaplin. A on pomáhal odhalovat navíc tajemství komedie. Možná tím, že pocházel vlastně z Anglie, tak mu byl nejvlastnější princip Shakespearových her: v každé tragédii kousek humoru, v každé komedii kousek drama či tragédie. A tím se řídil neomylně - právě proto mohl svoji postavu Tuláka vytvářet tak úspěšně.

Zatímco jiní komici se utápěli v přehršli gagů - groetesek, kterými vyvolávali smích... Chaplin nutil své diváky i přemýšlet. Sociálně, morálně. S výjimkou prvních sérií filmů u dvou společností, kdy byl ještě pouhým námezdním hercem, kdy o něm rozhodovali jiní, tedy producenti, se nikdy neomezoval jen na grotesku.

Snad právě proto se Chaplin chopil první možné příležitosti. Založil spolu s kolegy vlastní filmovou společnost United Artists (a známe je z řady filmů dodnes)  a stal se sám sobě pánem a producentem. Aby byl nezávislý a mohl točit filmy takové jaké chtěl.

Je veřejným tajemstvím, že i po nástupu zvukového filmu odmítal, aby jeho postavy mluvily. Nenalézal pro ně slov. První opravdové mluvené slovo zaznělo až ve filmu Diktátor - kdy se tvrdě postavil proti fašismu. A bylo zle... Bylo zle i později, kdy jeho "evropské" filmy už propadly i u diváků i u kritiky: už nechtěl být Tulákem, ale někým jiným... a ani kritka ani diváci to nepřijali. Možná i právem.

 

Osobní život?

Čtyři manželky a 9 dětí. Jak uvádí jeho biografie. Prakticky je ale tajemstvím, že dětí bylo 10. Ovšem, jeho provorozený syn Norman v důsledku porodních problémů žil pouhé tři dny. Chaplin mu dal přezdívku "Little mouse".

Z oněch devíti dětí je u nás bezesporu nejznámější herečka Geraldine Chaplinová; filmoví zasvěcenci ještě tak vědí, že existuje filmový producent Sid Chaplin.

Dalo by se říci, že Charles Chaplin byl ale i ve svém osobním životě tulákem-uprchlíkem. Z Anglie do Ameriky, z Ameriky do Svýcarska... Prchal i ze dvou manželství. Druhá žena mu činila ze života peklo kvůli "sexuální obscénnosti" a málem zničila jeho kariéru; FBI jej v éře mccarthysmu obvinila z komunistického smýšlení a Chaplin musel uprchnout z USA vůbec.

Klid našel skutečně až ve Švýcarsku a s třetí ženou. Jakkoli jeho tělo ani po smrti ne, jak známo...

 

Spousta citátů i historek se zachovalo z jeho bohatého života.

Ke sklonku se na příklad zúčastil tajně soutěže ve ztvárnění Tuláka. Traduje se o tom historka:

- Tak co, jak jsi dopadl?

- Ale, už mi to tolik nejde. Byl jsem třetí.

 

Charlie Chaplin měl vřelý vztah k Československu. Nevím, jak je dnes uspořádána expozice kinematografie v Národním technickém muzeu, ale pamatuji si, že zde byl vystaven Chaplinův dar: Tulákova buřinka, boty a hůlka. Sousta lidí si myslela, že je to ten jediný pravý originál. Ale Chaplinovým tajemstvím bylo, že sad těchto "troj-rekvizit" měl postupně několik a tak se k nám dostala jedna z nich.

 

Pokud se dobře pamatuji, dnešním sporům a tahanicím o autorská práva by se Chaplin jenom smál. Byl tak bohatý, že všechny své filmy nechal autorsky volné a zřekl se navždy autorských práv pro sebe i své dědice - ve prospěch lidstva.

Zda to tak je doopravdy, skutečně nevím.

 

A z mého pohledu to největší Chaplinovo tajemství? Prostinký, leč velmi pravdivý výrok:

"Mysli na to, že ti při Posledním soudu všechny tvoje filmy znovu promítnou."

Jak naléhavě by si toto potřebovali zejména čeští filmaři dnes a denně opakovat a uvědomovat. Protože bez Charlie Chaplina by nebylo ani jich.

 

 

Foto: Wikipedie - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charlie_Chaplin.jpg

Autor: Martin Faltýn | středa 17.4.2019 8:08 | karma článku: 12,69 | přečteno: 211x