BRexit - ČT24 i jiná média mají smutek jak když umřel Stalin

Od časného rána mají v ČT24 náladu ve stylu: "Ve Vídni dneska mají taky smutek". Není divu, když Britové zařízli Evropské unii "zlatou slepici".

Ráno, první co jsem udělal, že jsem otevřel internet a ČT24. Hlavní zprávu jsem samozřejmě vstřebal okamžitě. První, co mne následně napadlo, nebyly obavy o Osud Velké Británie. Ale spíš jsem si položil otázku, jak asi hlasovali moji dva známí - postarší britští gentlemani. Jsou to námořníci v.v. a žijí ve Španělsku. V ponorce a ve stíhačce zbrázdili celý svět. Takže jsou dokonale světa znalí. Přesto zůstali Angličany až do morku kosti.

Tak smutní, jako dnes v ČT24 ale určitě nejsou.

Pochmurnější obličeje redaktoři i korespondenti by nepředváděli, ani kdyby jim umřela matka. I ta dáma od počasí hovořila spíše polohlasem; jako by nás nečekal další krásný sluneční den. Asi na rozkaz shora.  Oblíbený korespondent v USA, Řezníček, předváděl plačtivý obličej, jako když se ukřivděně rozbrečí Stan Laurel v groteskách s Hardym a Laurelem. Prý, USA ztrácejí v Británii na poli EU klíčového spojence.

Škoda, že už původní tým nemůže natočit nový díl Jistě, pane premiére. Okamžitě jsem si vybavil aspoň onen díl, kde se o vztahu k EU hovoří... Nekompromisně a jasně.

Česká on-line média rovněž roní krvavé slzy. Zdrcené komentáře, hollywoodsky katastrofické scénáře o chaosu, ekonomických potížích... Zatímco u nás zvítězila Havlova láska pravda nad nenávistí, v Británii údajně lži zvítězily nad rozumem. Analytici, jako Pehe, se předhánějí v analýzách typu "Nebude-li pršet, nezmoknem."

Z českých politiků Sobotka překvapivě pragmaticky tvrdí, že to není konec světa, Klaus se nechal slyšet, že Britové zachraňují Evropu od bruselského monstra; zatímco Kalousek skoro s určitostí ví, že v Moskvě mají radost. (Ta si v těchto dnech připomíná hlavně 75 let od začátku války s fašistickým Německem.) Citové výlevy ostatních kři-klaunů českého politického rybníčku do médií nedorazily a Ovčáčkovu tv nesleduji, ani jeho na Twitteru.

Ani některá Britská média nejásají, zatímco jiná ano. Ještě včera se ale ve svém dnešním vydání britský Newsweek předháněl v korektnosti. A vyváženosti. Slovo dostal bývalý šéf konzervativní strany, státní tajemník práce a penzí, Iain Duncan Smith prohlašující, že Británie by měla odejít. A slovo dostal i labourista, současný starosta Londýna, Sadiq Khan. Podle jeho slov by Británie měla zůstat.

Základní otázka pochopitelně zní: komu ku prospěchu.

Britové se rozhodli dát přednost BRexitu. Svoji roli v tom jistě sehrála aktivní politika EU ohledně migrační politiky a kvót běženců (lidí z Pakistánu, Afganistánu i dalších žije v Británii již nyní víc než dost), dále nemalé poplatky za členství (vyvážily je nějak EU pobídky?), náklady za neukázněné země typu Řecko... atd.

Další ukáže vývoj. Dle mého názoru je BRexit morální fackou všem eurohujerům, sluníčkářům, migračním a ekonomickým pozitivistům, protože jim BRexit ku prospěchu jistě nebude. Britové jim tím zařízli "zlatou slepici", t.j. slepici snášející zlatá vejce.

24/6 v 11:00h.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 24.6.2016 11:34 | karma článku: 40,02 | přečteno: 1984x