Black Friday - za kolik?

Dnes na nás zase prodejci vyrukovali s "černým pátkem" - zcela světově neuvádějí český překlad. Jak by ne: u nás se barevné dny asociují s Velikonocemi. Nicméně prodejci ochotně kopírují kdejakou šanci prodat - otázka ovšem zni:

Kladu si otázku kdy že je vlastně ten správný, PRAVÝ nákupní "Černý pátek". Česká verze Wikipedie jen jen jakousi variantou překladu originální anglické verze. Ve snaze nebýt přesným "copyrightovým" překladem ovšem dokonale zazdí, že

Černý pátek je nejbližším pátkem následujícím po Dni díkuvzdání.

Zatímco anglická verze tímto začíná, v verzi české je to spíše utopeno... Upřímně, v našich podmínkách je to jedno: čeští prodejci nás straší podobnými akcemi přinejmenším už od září. A protože se ještě nikdo nenašel, kdo by zažádal o právní ochranu marketingu černý pátek s fixací na onen "pohyblivý svátek", tak si s tím naši prodejci dělají občas co chtějí.

Černý pátek je označován a kritizován jako svátek konzumerismu - tedy nadměrného nákupu věcí spotřeby, které rozhodně aktuáně nepotřebujeme - ale co kdyby, "je to přeci za tak výhodnou cenu".

VÝHODNÁ CENA

Český spotřebitel s tím už má naštěstí dostatek zkušeností... ale stejně je nepoučitelný.

Proto všude od seriozních institucí neustále zní varování:

  • sledujte ceny průběžně
  • ne všechny slevy jsou slevami
  • často jsou slevy z uměle navýšených cen
  • nebo z cen loňského roku, kdy už se mezitím zlevňovalo
  • a prodejci se nestydí vyhodit cenu i dražší než byla před oním zlevněním

 

Napsal jsem, že s tím má spotřebitel dostatek zkušeností. I když... před chvílí mi napsal známý. Nic zlého netuše se vydal DNES k jednomu maloprodejci, aby tam s předstihem obstaral pro sebe a pro další přátele a známé, trochu vánoční kosmetiky. Narazil - na černý pátek a nic teď nekoupil.

 

A na to prodejci spoléhají... Prostě to už není svátek konsumerismu, ale přímo orgie!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 24.11.2017 10:57 | karma článku: 15,93 | přečteno: 584x