A co na to Greta?

Taková závažná situace a ticho po pěšině! Koukal jsem na její ofiko profil na FB - to je jen samý enviromentalismus, ale o tom, co nyní ve skutečnosti sužuje celý svět - ani slovo, ani řádka.

Je to s podivem, neboť její rodina je zvyklá dělat divadlo. To se u nás nikdy moc nezdůrazňovalo. Matka operní pěvkyně, otec herec, děd herec a režisér... Vlastně, je s podivem, že to vůbec uvádí Wikipedie. Ostatně, výčet ocenění a cen je delší než Gretin životopis a výčet toho, co ona sama udělala.

Také shrnovat její choroby pod "autismus" je poněkud zjednoušené. Spíše lze z toho vyvodit, že rodiče se děvčátku v rozhodujícím věku dostatečně jak emotivně, tak intelektově nevěnovali a proto u ní propukly choroby - viz odkaz na Wikipedii výše. Jak známo přibližně v osmi letech dětská osobnost dozrává do podoby uvědomění si svého "já" v širším kontektu jak sociálním, tak biologickém... a otázky typu "co je to narodit se" "co je to zemřít" a jaký je život na planetě - patří k běžným tématům tohoto věku. Seriálová Líza Simpsonová by na toto téma mohla vyprávět mnohem víc než dotyčná Greta Thunberg.

Snad Gretě tedy nevadí, že se poněkud dostala na druhou kolej.

V kontextu dnešní doby.

Protože i její vyjádření "Klima je stejně důležité jako koronavirus" mluví o jasné nevyzrálosti osobnosti a neschopnosti rozlišovat realitu (a priority) od ne-realistických představ.

I u nás se mnozí dříve hlasití odmlčeli a dostali na druhou kolej, nepočítaje natahování ruky směrem k státu a pokřikování po dotacích. I to může být však cesta nikam - zejména, pokud by došlo na totální lockdown a postupné uvolňování třeba až do února... optimisticky dle vyjádření politiků.

A pak jsou tací, kteří nesedí ani v dnešní době se založenýma rukama.

A dělají a hledají východiska.

A dělají i v případě, že by už třeba ani moc nemuseli. Mezi ty patří třeba hudební počin Ondřeje Hejmy. Mimo jiné nový vdeoklip z Modrého domečku - kavárny obsluhované autistickým a podobně limitovaným personálem. I když teď tedy také jen přes okénko.

A až se podíváte na následující videoklip, pochopíte i to, proč jsem to celé začal Gretou, protože ta nám zjevně ze současné situace aktivisticky nepomůže. Zatímco jiní se snaží.

A doufám, že klip vás pobaví, potěší, zaujme i nabídne vám zamyšlení, kupodivu i o tom, o čem že ten dnešní svět vlastně je.

 

 

P.S.: Omlouvám se slušným lidem, ale tentokrát zase jednou výjimečně diskusi nepovoluji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | neděle 25.10.2020 18:22 | karma článku: 23,92 | přečteno: 892x