Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

5 týdnů dovolené v Asii čili blázinec – 11

Jeden by nevěřil, co všechno se dá prožít za šest dní na malajské vesnici. A s kým vším se tu můžete setkat. Průměrná malajská rodina je hodně rozvětvená a tím pádem o překvapení není nikdy nouze.

První dojmy z příjezdu a hned první zážitek. A zase vám to předkládám "v původním znění" z poznámek.

Dům na první pohled vypadá s velmi bohatým nábytkem. A je tu relativně čisto. Tzn. na první pohled. Na druhý pohled už při příchodu rozšlápnu na padrť ulitu nějakého korýše. Už tak rozbitou. Na zemi se válejí papírky sladkostí.

Chvíli přemýšlím co a jak... a teprve díky těm papírkům mi to dojde: děti!

K dovršení všeho při našem příjezdu propukne kečupová aféra. To když najednou zjistíme, že má přítel bílé tričko úplně od kečupu. Za chvilku stejným způsobem má pokřtěné zelené džíny. Najdu kečup na jakémsi sáčku z různých věcí, které jsme přivezli z Prahy.

Hledáme, jestli nám nějaký kečup nevytekl v tašce či nějak podobně, tedy cestou z Prahy jestli se něco nerozbilo v našich kufrech.

Nakonec na to přijdeme.

Zpětnou dedukcí zjišťujeme, že jedno z několika přítomných děcek zamazalo sedačku na kanapi. A jak si tam přítel sedl, zamazal sebe i všechno kolem. Ve finále i sestra Teh má na hedvábném světle zeleném oděvu kečup. Zrovna si do toho sedla.

Děti...

Mimochodem, díky tomu všemu by židle v jídelně potřebovaly vydrhnout nebo vyhodit polstrování a vyměnit za nové.

Rozdáváme hlavní dárky. Sestře velký koberec z Egypta. Velké froté ručníky nejjemnější kvality, rovněž egyptské. Nějaké parfémy a kosmetiku a tak dále. Nesmím zapomenout na bonboniéry. Těch bylo taky požehnaně. Pak se člověk diví, jak těžká má zavazadla.

Ke koberci dodám, že jsme jej kupovali v Egyptě u řemeslníka, přímo na pláži. Byla to přesně taková ta koupě, kdy na něco kouknete a padne vám to do oka. Ale koberec stál opravdu za to, však byl tady v domě hned umístěn jako hlavní, na čestné místo.

Malaljsie, 2023 - výřez foto

Pak zde tedy žijí děvčata, dívky a ženy různého věku. Vesměs mladé rodiny. Samozřejmě, tady se konverzuje opatrně. Zejména pokud jsou dívky ve věku (skoro) na vdávání. Takže ta společenská komunikace mezi nimi a mnou byla spíše minimální a např. během oběda.

Mám to vše na paměti. A vedu jen opravdu zdvořilostní konverzace. A spíše odpovídám na dotazy, než abych se na něco zeptal. Je tu prostě znát, že ženy mají určitou roli matek a hospodyní a do jiných oblastí vstupují jen velmi omezeně a pozvolna. Navíc, pokud jim to víra dovolí. A to jsou, v porovnání třeba s ženami středního východu, na tom velmi skvěle a emancipovaně. Není žádný problém, aby navštěvovaly vysokou školu nebo řídily auto. Nicméně sňatek a následně děti velmi razantně zkorigují jejich životní plány a iluze.

Pokud se týká mužů, dospěl jsem k trochu jinému poznatku. I v tzv. dospělém věku jsou to rozverní "kluci", dokud - dokud se neožení. Pak nastává několik scénářů, přičemž ani ten nejliberálnější by se evropským ženuškám nelíbil. Jiný kraj, jiný mrav. Jinými slovy, mladíci velmi rychle zfotrovatí a začnou prosazovat "mužkou autoritu". Naštěstí, stejně jako u nás, hraje první roky velkou roli zamilovanost. A tak jsou muži povolnější a ženy mají trochu větší svobodu.

Nicméně, po určitém čase starosti o rodinu převládnou a zfotrovatění je skutečně nejlepším příměrem.

Kvalita je ovlivněna výřezem.

S tímhle mladým "tatíkem" jsme si nakonec dobře pokecali. Ale pravdou je, že jsme k sobě nejprve společenskou cestu trochu hledali. Všechno bylo ovlivněno okolnostmi, léčením, starostmi kolem...než se celá situace vyjasnila a já jsem začal být ze své strany společensky "přijatelný".

 

Zajímavou osobností, kterou jsem tu potkal, byl celkem nenápadný mladík. Motal se při léčení kolem Mistra, až jsem se domníval, že je to jeho asistent. Nebyl. Možná byl sám na léčení, možná jen pomáhal při léčení někoho blízkého... neptal jsem se.

Nicméně, lidi od kumštu se vždycky poznají. Na to je zvláštní čuch. K čemu to přirovnat? Asi třeba k tomu, že zkušený houbař pozná "dobrý flek" nebo číšník v restauraci umí odhadnout hosta.

A tak jsme s oním mladíkem kolem sebe "kroužili", až jsme se dali do řeči. Ukázalo se, že je to mimořádně nadaný hudebník.

Ne, nepředvedl mi nic ze svého umění a já jsem také nemluvil moc o sobě. Nechtěl jsem, aby to vypadalo, jako že se vychloubám nebo dokonce povyšuji. A tak jsem se spíš ptal. A dozvěděl jsem se, že Alif, tak se jmenuje, hraje na dechové nástroje, především saxofony a klarinety.

Běžně hraje na svatbách a podobných akcích. Hrál pro jednoho z malajských sultánů. A byl také pozván, aby krátce koncertoval jako host v zahraničí, v Evropě.

Tady vám, s Alifovým svolením, nabízím tři jeho produkce.

 

 

A poslední video je na Facebooku, takže zde máte odkaz.

 

Pokud vám Alifův styl hraní někoho připomíná, zejména mojí generaci, tak ano troufnu si říct, že Alif hraje obdobně, jako hrával Felix Slováček.

Tady je jedna z mála známých Slováčkových kreací "Storie di tutti i giorni". Licence YouTube.

 

 

Bohužel, co Alifovi chybí, je manažer. Manažer, který by mu pomáhal jít do světa... zajišťoval hraní na prestižnějších akcích... Je to škoda, protože to je hudebně mimořádný talent. Ale, je to s ním jako s desítkami dalších talentů - bez manažerů a potřebných kontaktů sotva dosáhnete vyšších met.

I tak bylo setkání s Alifem jedním ze světlých momentů zdejšího pobytu.

Ovšem, já už jsem se hlavně těšil, až po speciálním přítelově léčení oči, vyrazíme druhý den zpátky do hlavního města. Do rodinného domku v Kuala Lumpur. Čekalo na mne totiž několik úkolů, bez kterých bychom ani nemohli dál na cesty.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pondělí 24.4.2023 8:08 | karma článku: 15,13 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 13,27 | Přečteno: 286x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,17 | Přečteno: 804x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,09 | Přečteno: 818x | Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,14
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.