Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejstrašlivější ze všech zbraní je? SLOVO !

 Mnoho lidí se domnívá, že přemýšlí a při tom si pouze třídí své předsudky! Málo je těch šťastných jedinců, kteří dál, až do okamžiku smrti, zkoumají mystérium skutečnosti, zpřesňují a přehodnocují své chápání světa a pravdy. Často přijímáme informace ne podle toho, co se nám snaží sdělit, ale podle toho, kdo nám je sděluje.

   Většinou lidé spěchají se svým komentářem události, aniž by popřemýšleli o všech dostupných okolnostech, ale hlavně! aniž by se poradili se svým cítěním. Mysl je jen "počítač", který nám přihrává obrovské množství myšlenek, které jsou ale stále pod vlivem předsudků. Jen necháme-li ono sdělení na sebe působit, tedy přihlédneme i k pocitům, které to v nás vyvolává, říká se tomu intuice, tehdy můžeme posoudit skutečnost objektivněji.

  Slovem se dá znehodnotit sebelepší počin. Slyšíme-li například, že majitel Agrofertu ze svého zisku investoval do kliniky, vybavil ji potřebnými přístroji, aby tak pomohl nemocným spoluobčanům, posoudíme to jako šlechetný čin. Pokud ale stejnou informaci podá "nezávislý" komentátor tak, že Andrej Babiš zařídil kliniku pro svého kamaráda doktora, už to vyzní zcela opačně. A vo vo tom to je.

 Pan Kalousek se zaklínal tím, jak chce šetřit v náš prospěch a snížil naši životní úroveň na minimum. Vedle toho jsme slyšeli kolik kde uniklo nebo bylo odkloněno milionů do soukromých kapes těch vyvolených. Bohužel já si myslím, že on to myslel i možná upřimně, ale chybí mu jisté cítění. Asi si nedokáže představit, jak se žije mladé mamince s dětmi, na které otec neplatí, protože nemá z čeho. Jak se žije z důchodu, který zdaleka nepokryje náklady na živobytí a není možné si přivydělat důstojnou prací. Jen jakési posluhování a ještě řádně označen vestou a pojízdnou popelnicí, aby všichni viděli parazita. Činnost Úřadů práce se smrskla na buzeraci v podobě všelijakých lejster a potvrzení a hlavně na čekání. Stojí se celé hodiny v přelidněných halách a lidé jsou mrzutí a čím dál skeptičtější.

 A nejspíš bude hůř. Sociální demokraté zajisté nebudou podporovat volnou soutěž na trhu práce a zboží. Jen ještě přísněji kontrolovat, jestli všichni řádně platí ty zlodějské daně. 

  Nikdo nečeká na vyjádření pana prezidenta. Všichni už dopředu vyhodnocují kroky,  které mu přisoudil někdo jiný. Do úplného zblbnutí opakované fráze, které tak urputně šíří pan Kalousek, nedovolí samostatné myšlení posluchačů. Jen se vrší další a další spekulace a vytváří se negativní nálada. Všichni čekají jako vzteklí psi na sebemenší chybu, aby ji řádně rozmazali. Redaktoři se do zblbnutí ptají na nepotřebné a nezajímavé detaily a neustále předhazují a dokonce záznamem dokládají to, co kdysi ten zpovídaný prohlásil a nepřipouští, že se situace změnila. Že jen pařez své názory nemění. Chtějí jen zdiskreditovat. Ale proč? Proč se stále šíří z našeho nejsledovanějšího média jen negace?

 Jediná cesta je nejspíš přímá demokracie. Držím palce panu Okamurovi a věřím, že nebudeme jako rukojmí pro pár ministrů a poslanců, ale že budeme moci rozhodovat více sami o sobě. I přímá demokracie v podání hnutí ANO slibuje, že se leccos změní. Že budeme například znovu soběstační ve výrobě potravy a nebudeme muset konzumovat všelijaké náhražky jen proto, že jsou levnější a tedy dostupné pro ty tři pětiny chudých a na dávkách závislých.

 Slovo je mocná zbraň. Slovem se dá zcela odepsat nepohodlný člověk. Pomluva vyloučí z kolektivu toho, kdo by mohl ohrozit postavení, vybudované na lži. Na falešné nepostradatelnosti. Málo kdo si dá tu práci vyhodnotit situaci na pracovišti s přihlédnutím ke skutečnosti. Pomluva nahlodá a mnohdy zcela paralyzuje myšlení a čím je absurdnější, agresivněji podaná, tím méně se postižený může bránit. Mnohdy je tak otráven, že odejde sám a často se stane, že na jeho slova dojde, jenže to už je pozdě na všechno. Vztahy jsou zpřetrhané a pomluva ulpí. Zůstane ten negativní pohled, ač to bylo jen slovo proti skutečnosti.

V nadpisu jsem si vypůjčila slova Paula Coelha ze zadní strany knihy Rukopis nalezený v Akkonu. V perexu citát Williama Jamese a slova M.Scotta Pecka z knihy Nevyšlapanou cestou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | sobota 21.12.2013 10:30 | karma článku: 7,57 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik