Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Držme se české koruny

Manažeři firem vlastněných cizím kapitálem nás v pravidelných cyklech přesvědčují o tom, že bychom měli co nejdříve přijmout euro. Naposledy jsme to zažili loni na podzim, kdy kurs koruny vystoupal až na 24Kč za 1euro. Od té doby koruna oslabila na dnešních zhruba 27Kč za euro a po euru už se tolik nevolá. Dokonce i Jiří Paroubek, který řadu let tvrdil, že euro musíme ihned přijmout, nyní obrátil. Co s tím? Euro nebo koruna?

Česká koruna funguje dobře. Je to velmi kvalitní měna, která slouží českému hospodářství, firmám i občanům dobře a umožňuje nám pružně reagovat na situaci na světovém trhu. Jediným problémem české koruny je to, že české vlády dělají příliš velké deficity ve státních rozpočtech. Pokud bychom si dokázali poradit s tímto problémem, tak by na tom byla koruna a s ní i my všichni ještě mnohem lépe než nyní. Pro srovnání v roce 2000 byl kurs 36Kč za 1euro. Pamatujete si to ještě?

Nedávno jsem se bavil s polskými a maďarskými europoslanci na téma národní měna versus euro. Říkali mi, že jejich občané svým národním měnám důvěřují málo a přidali i nějaká čísla, která to dokazují. Týkají se hlavně hypoték. V Polsku i v Maďarsku si občané berou hypotéky většinou v dolarech, eurech nebo švýcarských francích. Ve forintech nebo zlotých je poskytnuta menší část hypoték. V Polsku představují hypotéky v cizích měnách více než 60% z jejich objemu a v Maďarsku dokonce více než 75%. Při poklesu kursu forintu nebo zlotého vůči těmto měnám se držitelé hypoték dostávají do velkých problémů.

U nás tento problém neexistuje, protože více než 99% hypoték je poskytnuto v českých korunách. Z toho jasně vyplývá, že my Češi své koruně věříme. A proč jí věříme? Na to mám dvě odpovědi: 1. Ač se to nezdá, tak jsme ve skutečnosti spořivý národ (čísla to potvrzují), 2. Koruna se nám prostě vyplatí z toho důvodu, že má nižší úroky než euro nebo dolar nebo švýcarský frank. Ano. Je to skutečně tak, od roku 2005 jsou úrokové sazby koruny nižší než u jiných světových měn. Není tedy žádný racionální důvod chodit si půjčovat do eurozóny nebo někam jinam. Pokud bychom nyní přijali euro, tak se nám všem zdraží úvěry a to si určitě nikdo nepřeje.

Euro se dá zavést pouze za předpokladu, že se splní maastrichtská kritéria. Ta neplníme především v parametru výše deficitu veřejných rozpočtů a pokud se nezačnou snižovat výdaje státu, tak toto kritérium plnit v dohledné době 2-3 let nebudeme. Tím pádem se o euro ani hlásit nemůžeme. Pokud jde o mne, tak bych byl rád, kdybychom maastrichtská kritéria byli schopni plnit co nejdříve. Ne kvůli EU, ale kvůli stabilitě české koruny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | čtvrtek 7.5.2009 11:07 | karma článku: 26,04 | přečteno: 1732x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

EU je americkým protektorátem a užívá si to!

Poslední události kolem ukrajinské krize ukázaly, že z vojensko-strategického hlediska je EU stále zcela neschopná akce. Na rozdíl od Ruska, které vojenskou sílu má a dokáže ji i efektivně použít, je EU v situaci zcela opačné. EU žádnou skutečnou vojenskou sílu nemá a tím pádem ji nemůže ani nijak použít. Jediný, kdo skutečnou vojenskou sílu má jsou USA a Evropská unie je jejím veřejně nepřiznaným protektorátem. Jak dlouho to takto může trvat? Jak už jsem nedávno napsal: 500 milionů Evropanů se dožaduje vojenské ochrany od 300 milionů Američanů před 150 miliony Rusů. Je to normální? Podle mne nikoliv.

1.4.2014 v 14:25 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Potravinová soběstačnost aneb vládní útok na peněženky občanů!

V posledních týdnech je "potravinové soběstačnosti" všude plno. Nová vláda slibuje, že ji zajistí a nový ministr zemědělství dnes zahájil tažení za kýženou "soběstačností" kontrolou ministerského a divadelního bufetu, kde s nelibostí konstatoval málo českých a hodně zahraničních potravin. Česká televize této nesmyslné PR akci ještě dělá stafáž viz dnešní televizní zpravodajství. Redaktorka zde ukazovala na mapách kolik vepřového vyváží Česko do Německa a naopak. A velmi se těm číslům podivovala. Nebrala přitom vůbec v úvahu skutečnost, že časy státního vývozního a dovozního monopolu jsou dávno pryč. Česko ani Německo žádné vepřové nevyváží. Vyváží jen konkrétní firmy na základě svobodné dohody s odběratelem. To se ale české vládě zdá se nelíbí a hodlá firmám a zákazníkům diktovat a omezovat jejich svobodu volby. To je nutné odmítnout.

25.2.2014 v 0:42 | Karma: 23,94 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

CSSD a KDU-CSL plánují zdražování elektřiny

Již nyní vysoké ceny elektřiny hodlají českým domácnostem i firmám zvýšit vládní sociální demokraté a lidovci. Politiku zvyšování cen elektřiny hodlají prosazovat až do roku 2030. Domácnosti i firmy zaplatí za elektřinu více protože jak CSSD, tak také KDU-CSL podporují politiku boje s klimatickou změnou. Europoslanci těchto stran tento týden v Evropském parlamentu hlasovali proti návrhu Evropské komise a požadují razantní zvýšení ceny elektřiny. Jen tak se podle nich dá zastavit globální oteplování.

7.2.2014 v 14:53 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Klimatická sebevražda Evropy

Dnes Evropský parlament odhlasoval poměrem hlasů 341 PRO, 263 PROTI a 26 se zdrželo, rezoluci k návrhu Evropské komise na klimaticko-energetické cíle do roku 2030. Já jsem hlasoval samozřejmě PROTI. Evropský parlament se tak vydal na cestu ke klimatické sebevraždě Evropy. Co to konkrétně znamená? Znamená to, že EU bude usilovat o radikální redukci emisí skleníkových plynů a nárůst energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie. Že to bude mít naprosto devastující dopad na evropský průmysl a životní úroveň lidí v Evropě je nyní již naprosto jasné. Že se tímto způsobem se světovým klimatem nepohne ani o milimetr je jasné rovněž. Pojďme se podívat o co konkrétně jde, protože to každý čtenář tohoto blogu bude platit.

5.2.2014 v 18:37 | Karma: 32,22 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Evropa v roce 2050

Nejúspěšnější politik v dnešní Evropě nosí sukni a jmenuje se Angela Merkelová. Té se nedávno podařilo vyrovnat rekord její britské předchůdkyně Margaret Thatcherové tím, že potřetí za sebou vyhrála parlamentní volby. To je samo o sobě mimořádný výkon. Merkelové se zkrátka daří a může s čistým svědomím konstatovat, že její němečtí spoluobčané jí nejen rozumnějí, ale navíc i podporují. A jak to souvisí s budoucností Evropy? Víc než si myslíte.

21.1.2014 v 21:24 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  20:46

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.