Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrá zpráva: Do důchodu později!

Tak už je to tady. Do důchodu se bude u nás chodit později než dosud. Odboráři proti tomu udělali stávku a mnoho lidí se rozčiluje, jak si to vláda může dovolit. Média už píší, kolik lidí se důchodu nedožije a řidiči autobusů začali tvrdit, že po šedesátce se už s autobusem jezdit nemůže. Zkrátka je z toho pěkná mela. Zcela je ovšem pomíjeno to, že se jedná o krok správný a nezbytný. Věk dožití v České republice již 20 let prudce roste a tomu je nutné přizpůsobit důchodový systém. Pokud se podíváme na český důchodový systém z hlediska evropského nebo světového, zjistíme, že se u nás chodí do důchodu nyní velmi brzy. A zvyšování věku odchodu do důchodu, které včera schválila česká sněmovna je ve skutečnosti velmi pomalé.

Minulý týden jsem diskutoval o věku odchodu do důchodu se svými dvěma kolegy. Jeden byl z Británie a druhá z Dánska. Když jsem jim řekl, že se u nás do důchodu chodí nyní ani ne v 63 letech a že ženy mají ještě zvýhodnění za každé dítě, tak se nestačili divit. První reakce mého britského kolegy zněla takto: "Tak to máte skoro jako v Řecku". Musím se přiznat, že to mne vyděsilo.

Potom následovala diskuse o tom, kdy se chodí do důchodu v Británii a v Dánsku. To bylo také zajímavé, protože se mi potvrdilo to, co jsem četl v různých mezinárodních srovnáních. V Británii se již dnes chodí do důchodu v 65 letech a to jak v případě mužů, tak také v případě žen a to bez ohledu na počet dětí. Britská vláda přitom prosazuje další zvýšení věku odchodu do důchodu na 67 let a to ve velmi brzkém horizontu. V Dánsku se do důchodu chodí již nyní v 67 letech a opět není rozdíl mezi muži a ženami. Dánská vláda přitom usiluje o to, aby tzv. svobodná povolání t.j. novináři, lékaři, právníci, atd. odcházeli do důchodu až v 70 letech se zdůvodněním, že dlouhou dobu trávili na vysokých školách.

Podobně se do důchodu mnohem později než u nás chodí v celé západní Evropě s výjimkou Francie a Řecka. Tyto dva státy jsou na tom podobně jako my. A pokud se zeptáte na to, proč tomu tak je, tak Vám zkusím podat jednoduché vysvětlení. Je to z toho důvodu, že řecký socialistický premiér Papandreu, francouzský socialistický prezident Mitterand a náš komunistický prezident Husák měli prakticky stejnou politiku nakupování si přízně veřejnosti prostřednictvím snižování věku odchodu do důchodu. Důsledky této politiky pociťujeme dodnes my, Francouzi i Řekové.

Když se ale nyní vrátíme zpět ke včera schválené české důchodové reformě, tak uvidíme, že u nás v Česku se bude do důchodu chodit v 65 letech teprve až v roce 2030, což je za dlouhých 19 let. Do té doby se stále bude chodit do důchodu dříve. Takže stručně řečeno ještě skoro 20 let na tom budeme lépe než jsou na tom nyní Britové a většina dalších západoevropských států včetně Německa. Z tohoto pohledu je potom hodnocení Evropské komise na adresu české důchodové reformy jako "nedostatečné" zcela logické.

Jak se relativně nízký český věk odchodu do důchodu bude v praxi projevovat? Bude znamenat, že důchody budou i nadále oproti západní Evropě nízké a budou i nadále klesat ve vztahu k průměrnému platu. I přesto ale budou klást velké a rychle se zvyšující nároky na platby do důchodového systému. Cena práce a podnikání v Česku tak bude relativně vysoká. Jaké to bude mít dopady na fungování českého hospodářství je myslím každému jasné. Česko si prostě nemůže dlouhodobě dovolit chodit do důchodu dříve než Německo. A pokud to bude dále provozovat, tak za to draze zaplatíme.

Z výše uvedeného je myslím zřejmé, že schválená důchodová reforma je naprosto správným krokem, který je navíc udělán s velkými sociálními ohledy. Pokud bychom chtěli skutečnou reformu, tak by zvýšení věku odchodu do důchodu muselo být mnohem rychlejší. I tak je ale třeba tento krok přivítat, protože pozitivní finanční dopady této reformy budou zlepšovat postavení České republiky v očích investorů z celého světa.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hynek Fajmon | středa 22.6.2011 10:59 | karma článku: 23,61 | přečteno: 2134x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

EU je americkým protektorátem a užívá si to!

Poslední události kolem ukrajinské krize ukázaly, že z vojensko-strategického hlediska je EU stále zcela neschopná akce. Na rozdíl od Ruska, které vojenskou sílu má a dokáže ji i efektivně použít, je EU v situaci zcela opačné. EU žádnou skutečnou vojenskou sílu nemá a tím pádem ji nemůže ani nijak použít. Jediný, kdo skutečnou vojenskou sílu má jsou USA a Evropská unie je jejím veřejně nepřiznaným protektorátem. Jak dlouho to takto může trvat? Jak už jsem nedávno napsal: 500 milionů Evropanů se dožaduje vojenské ochrany od 300 milionů Američanů před 150 miliony Rusů. Je to normální? Podle mne nikoliv.

1.4.2014 v 14:25 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Potravinová soběstačnost aneb vládní útok na peněženky občanů!

V posledních týdnech je "potravinové soběstačnosti" všude plno. Nová vláda slibuje, že ji zajistí a nový ministr zemědělství dnes zahájil tažení za kýženou "soběstačností" kontrolou ministerského a divadelního bufetu, kde s nelibostí konstatoval málo českých a hodně zahraničních potravin. Česká televize této nesmyslné PR akci ještě dělá stafáž viz dnešní televizní zpravodajství. Redaktorka zde ukazovala na mapách kolik vepřového vyváží Česko do Německa a naopak. A velmi se těm číslům podivovala. Nebrala přitom vůbec v úvahu skutečnost, že časy státního vývozního a dovozního monopolu jsou dávno pryč. Česko ani Německo žádné vepřové nevyváží. Vyváží jen konkrétní firmy na základě svobodné dohody s odběratelem. To se ale české vládě zdá se nelíbí a hodlá firmám a zákazníkům diktovat a omezovat jejich svobodu volby. To je nutné odmítnout.

25.2.2014 v 0:42 | Karma: 23,94 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

CSSD a KDU-CSL plánují zdražování elektřiny

Již nyní vysoké ceny elektřiny hodlají českým domácnostem i firmám zvýšit vládní sociální demokraté a lidovci. Politiku zvyšování cen elektřiny hodlají prosazovat až do roku 2030. Domácnosti i firmy zaplatí za elektřinu více protože jak CSSD, tak také KDU-CSL podporují politiku boje s klimatickou změnou. Europoslanci těchto stran tento týden v Evropském parlamentu hlasovali proti návrhu Evropské komise a požadují razantní zvýšení ceny elektřiny. Jen tak se podle nich dá zastavit globální oteplování.

7.2.2014 v 14:53 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Klimatická sebevražda Evropy

Dnes Evropský parlament odhlasoval poměrem hlasů 341 PRO, 263 PROTI a 26 se zdrželo, rezoluci k návrhu Evropské komise na klimaticko-energetické cíle do roku 2030. Já jsem hlasoval samozřejmě PROTI. Evropský parlament se tak vydal na cestu ke klimatické sebevraždě Evropy. Co to konkrétně znamená? Znamená to, že EU bude usilovat o radikální redukci emisí skleníkových plynů a nárůst energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie. Že to bude mít naprosto devastující dopad na evropský průmysl a životní úroveň lidí v Evropě je nyní již naprosto jasné. Že se tímto způsobem se světovým klimatem nepohne ani o milimetr je jasné rovněž. Pojďme se podívat o co konkrétně jde, protože to každý čtenář tohoto blogu bude platit.

5.2.2014 v 18:37 | Karma: 32,22 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Evropa v roce 2050

Nejúspěšnější politik v dnešní Evropě nosí sukni a jmenuje se Angela Merkelová. Té se nedávno podařilo vyrovnat rekord její britské předchůdkyně Margaret Thatcherové tím, že potřetí za sebou vyhrála parlamentní volby. To je samo o sobě mimořádný výkon. Merkelové se zkrátka daří a může s čistým svědomím konstatovat, že její němečtí spoluobčané jí nejen rozumnějí, ale navíc i podporují. A jak to souvisí s budoucností Evropy? Víc než si myslíte.

21.1.2014 v 21:24 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.