Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance VI - 2. večer

Druhý večer zábavné soutěžní taneční show StarDance znamenal konečnou pro první pár. Ve druhém večeru se tančil standardní waltz a latinsko-americká cha-cha.

Pro waltz je typická tzv. waltzová vlna, kdy pár v průběhu pohybu snižuje a jde do zdvihu na špičky. Patří mezi nejoblíbenější standardní tance už jen proto, že je pomalejší, nevyžaduje ostrost jako tango ani přemíru energie jako quickstep. Cha-cha nebo počeštěně čača je naopak velice rytmický a ostrý tanec, který vznikl uměle, když na Kubu proslulou svou rumbou dorazil jive.

V prvním večeru ještě o nic nešlo, snad jen o seznámení poroty s páry, seznámení párů s prostředím a seznámení diváků s novými tvářemi, protože naprostá většina příznivců tohoto pořadu už průběh soutěže zná z předchozích ročníků. Druhý večer přinesl první napětí, první nejistotu párů při vyřazování, pro leckteré celebrity i obavu. Soutěž je nevyzpytatelná a může ji opustit i ten, který tančí lépe než ostatní, protože o vyřazení rozhodují diváci svými hlasy. Může nastat situace, kdy diváci určí přesně opačné pořadí než porota svými známkami, a tak všechny páry budou mít bodovou shodu. V tomto okamžiku hlas diváka, hlas boží, a tak soutěž může opustit pár, který u poroty jednoznačně vyhrál. Zanechme teorie a pojďme k jednotlivým výkonům soutěžních párů.

 

Matěj Ruppert a Alice Stodůlková (Cha-cha - You shook me all night long)

Velmi rytmické vystoupení plné energie, ve kterém jsem postrádal více tance v páru. Matěj zvládl poměrně dobře techniku kroku, nicméně poměrně často se objevoval nášlap přes patu a občas i drobné poskoky. Potřeboval by více uvolnit pohyb v kyčlích, pohyb by pak mohl být méně silový. Latinsko-americké tance mu půjdou určitě lépe než standard kvůli jeho živelné nezkrotitelnosti. Jan Révai vytkl Matějovi právě práci boků a nášlapy přes patu, Tatiana Drexler přirovnala Matěje ke splašenému koni, Radek Balaš rovněž vytýkal práci kyčlemi, Zdeněk Chlopčík si povšiml poskoků v přeměnách. Porota udělila známky 6, 7, 5 a 6, mé hodnocení by bylo na stupni 7.

 

 

Šárka Kašpárková a Jan Tománek (Waltz - Do you feel)

Waltz v podání Šárky byl příliš tvrdý, chyběla mu měkkost lehkost, kterou navozovala éterická skladba. Nedokázala se udržet ve špičkách, váha stále padala na plná chodidla. Objevovaly se vysoké nášlapy, odklon v pózách byl nepřirozeně zalomený. Nejvíce rušivým momentem byly Šárčiny kroky ze špičky přímo na patu, což navozovalo pocit těžkopádnosti. Šárce určitě nelze upřít snahu, ale waltz byl mírně nad její síly. Zdeněk Chlopčík vytýkal pády na patu ve třetím kroku a odklon, Tatiana Drexler vytýkala postavení těla. Porota ocenila výkon známkami 5, 6, 4 a 5, má známka by byla 4.

  

 

Ondřej Brzobohatý a Eva Krejčířová (Cha-cha - Smooth)

Ani Ondřejovi nelze upřít snahu, ale čača mu jednoduše nesedla. Chybělo mi větší nasazení, více energie, přesnost, práce boků, jeho výkon by se dal označit jedním slovem - mdlý. Nohy byly pomalejší než vyžaduje charakter tance a váha občas nedošla až nad nohu, kam by dojít měla. Radek Balaš byl spokojený, ale vytýkal koncept vystoupení, Jan Révai vytýkal práci boků a místo nadšení "trpění". Porota za předvedný výkon udělila známky 6, 6, 7 a 7, má známka by se od poroty lišila a měla by hodnotu 5.

 

 

Taťána Kuchařová a Jan Onder (Waltz - Who would imagine a thing)

Waltz byl nádherný. Vystoupení jako takovému nechybělo snad vůbec nic, obě části , tanec a scénky byly v rovnováze a vzájemně se doplňovaly. Taťána dobře zvládla pohyb i techniku. Na hodnocení lze vzít přísnější měřítko o level výše, takže bych Taťáně vytkl postavení hlavy v tanečním držení, kdy by ji měla mít ještě o trochu více v odklonu, občasné nepřesnosti, které by se daly přičíst na vrub nestancovanosti v páru a místy nejistota. Tento tanec hodnotím velice kladně. Tatiana Drexler vytýkala pohyb do prostoru a Radek Balaš nechtěl zdržovat. Porota udělila známky 7, 8, 7 a 9, má známka by byla 8.

 

 

Jitka Hosprová a Lukáš Bartuněk (Cha-cha - Ain't no other men)

Jitce by určitě vyhovovaly pomalejší standardní tance. Latinská čača, ač se opravdu snažila byla pro ni příliš těžký rébus. Jitce chyběla větší práce boků, byla v těle ztuhlá, což se přenášelo do kroků, vynikla pomalost jejích nohou. Čača přitom vyžaduje právě daleko větší nasazení a ostrost pohybů. Pro Jitku je určitě ohromně těžké uvolnit se do latinských tanců vzhledem k její profesi violistky. Jan Révai mluvil o vylepšení techniky, uvolnění a fyzické kondici, Zdeněk Chlopčík vytýkal pomalost nohou a ostrost, nejistotu v otáčkách. Porota udělila známky 5, 5, 4 a 5, má známka by byla 5.

 

 

Pavel Řezníček a Lucie Hunčárová (Waltz - If you don't know me by now)

Pavel se dokázal zkrotit, ale jeho waltz byl příliš tvrdý. Většinu tance byl v mírném předklonu, což jeho tanci dodávalo pocit "medvědovosti". Velice často se objevovaly nášlapy ze špičky přímo na patu, kdy docházelo k porušení waltzové plynulé vlny. Místy byl jeho pohyb těžkopádný, v překlonu se hrbil. Tanci chyběla lehkost, vše vypadalo upracovaně a po skončení tance jsem měl z tohoto vystoupení pocit, jako bych přišel po těžké směně z práce. Radek Balaš vytýkal výraz, Jan Révai rovněž vytýkal výraz, porota vytáhla tabulky s čísly 6, 5, 6 a 6, má známka by byla 5.

 

 

Anna Polívková a Michal Kurtiš (Cha-cha - Respect)

Vystoupení Aničky a Michala bylo zdařilé. S postupem času ale jakoby Aničce docházel dech. Slušelo by větší zapojení boků a především ostrost a rychlost pohybů. Technika kroku, zejména základního byla zvládnuta velmi dobře. Na tváři Aničky bylo vidět místy velké soustředění a drobná nejistota, přesto si myslím, že tato čača byla jedním z nejlepších vystoupení večera. Tatiana Drexler ocenila sólové točky, vytkla záklon, Zdeněk Chlopčík vytýkal příliš uvolněné tělo a následné ztráty rovnováhy. Porota ocenila výkon známkami 6, 6, 5 a 5, má známka by byla vyšší 7.

 

 

Imrich Bugár a Jitka Šorfová (Waltz - Ne me quitte pas)

Krásný romantický waltz zakončil druhý večer. Podle mého očekávání sedí Imrichovi standardní tance daleko lépe naž latina. Nevyvaroval se sice technických prohřešků jako občasných nášlapů na patu tam, kde měla být špička a v určitých okamžicích se ztrácela plynulost pohybu, ale oproti rumbě v prvním večeru předvedl Imrich o mnoho lepší výkon, což bylo poznat i z jeho radostného výrazu po skončení vystoupení. Zdeněk Chlopčík vytýkal malou práci do zdvihu, Radek Balaš prohlásil, že Imrich se od tohoto okamžiku stává tanečníkem, Tatiana Drexler vytýkala rytmické chyby a Jan Révai přirovnal Imricha k Úžasňákovi. Porota udělila za výkon známky 6, 5, 6 a 6, má známka by byla 6.

 

 

 

Porota stanovila svými známkami pořadí:

131
226
324
423
23
622
720
819

 

 

Hlasování diváků v součtu se známkami poroty rozhodlo o tom, že se soutěží se loučí Jitka Hosprová a Lukáš Bartuněk. Jitka netančila zase tak špatně, ale měla smůlu na dva rychlé tance za sebou, kde se projevila pomalost jejích nohou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příští večer se ponese ve znamení muzikálů.

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2013

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fabera | neděle 10.11.2013 14:40 | karma článku: 19,16 | přečteno: 2125x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 383x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 259x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Pavel před hejtmanstvím ani nezamával. Choť Eva dostala kytku a zmizeli dovnitř

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  10:36

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3416x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik