Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umění diplomacie: Proč některé kroky české zahraniční politiky budí negativní zájem?

Diplomacie je svého druhu umění. Česká diplomacie v posledních dnech a týdnech nicméně ukazuje, že jí je toto umění poměrně cizí. Zcela zbytečně na Českou republiku poukazuje ve světě, a to hlavně v těch negativních konotacích. 

Nedávné kroky české diplomacie a vrcholných představitelů státu vedou k napjatým vztahům se světovými velmocemi jako je Rusko, Čína nebo Spojené státy. A Česká republika se chová tak sebevědomě, jako kdyby snad měla v Radě bezpečnosti OSN právo veta stejně jako tyto mocnosti. Zjevně tomu tak není, a je tedy otázkou, zda-li si něco takového může Česko ve své zahraniční politice dovolit, a zda-li svými kroky političtí představitelé nedělají více škody než užitku.

Článek ministra zahraničí Petříčka, který brojil proti zamýšlenému připojení území na Západním břehu Jordánu k Izraeli je sám o sobě pozoruhodný. Nepamatuji si, že by se ministr zahraničí takto vymezoval vůči jinému státu v nějakém článku v novinách, aniž by před tím tuto věc prodiskutoval se svým stranickým předsedou, na vládě nebo s premiérem. Takže tomu vlastně moc nerozumím, proč byla zvolena takováto forma, proč spojil síly ještě se dvěma bývalými ministry zahraničí, a co tím mělo být řečeno. Ale troufám si tvrdit, že tím minimálně pěkně zavařil našemu velvyslanci v Izraeli Martinu Stropnickému, který asi měl co vysvětlovat.

Zdá se tedy, že to bylo celkem zbytečné a kontraproduktivní. Existují slova o tom, že "všechno je zákonné, ale ne všechno je výhodné", v diplomacii platí dvojnásob. Pokud bych je měl aplikovat na tento případ, tak bych řekl, že je jistě "zákonné" poukazovat na možné porušování mezinárodního práva v nějaké cizí zemi, na druhou stranu nešťastné načasování není nijak "výhodné" pro celkem malou zemi, obzvlášť když k žádné anexi ještě nedošlo. Možná je v tom zřejmý pragmatismus, možná že je v tom cítit dokonce nějaký kalkul, ale například vynikající ministr zahraničí a prezident Československa dr. Edvard Beneš s takovouto jistou diplomatickou grácií dokázal ve své době zdánlivě nemožné.

Pokud by se Petříčkův článek v Právu dal nazvat jako "plané" exhibování, tak plánovaná cesta předsedy Senátu Vystrčila na Tchajwan je již tím "pravým" exhibováním. Miloš Vystrčil zřejmě hřeší na to, že je z takzvaně liberálně konzervativní strany, a to mu dává možnosti chovat se v některých případech liberálně a v jiných zase konzervativně. Na tento rozpor upozornil i premiér Andrej Babiš, když poukázal na to, že za Nečasovy vlády to byla právě ODS, která ve sporu s tehdejším ministrem zahraničí argumentovala ohrožením exportu českých firem do Číny, což se pochopitelně týkalo i našeho největšího vývozce. Takže to skoro vypadá tak, že tato strana mění svoje názory podle toho, jestli je ve vládě anebo v opozici, což je nicméně zřejmě průvodní jev i v dalších stranách...

A nakonec, pokud jde o vyhoštění dvou ruských diplomatů z České republiky, to je podivná blamáž, šlamastyka, do které se musela zapojit i BIS, a mnoho toho tudíž nevíme, protože řada informací je a bude v režimu utajení, a tak jisté je jenom jedno. Že po té, co se Česká republika k tomuto v diplomatických kruzích krajnímu řešení rozhodla, Ruská federace okamžitě zareagovala, a odsoudila tento krok s tím, že to bude mít velmi negativní následky na česko-ruské vztahy, nic jiného se nakonec nedalo ani čekat. Stržení sochy maršála Koněva v pražské Bubenči tedy bude mít pravděpodobně dalekosáhlejší následky, než si městská část Praha 6 při odstranění sochy z náměstí Interbrigády připouštěla.

Problémy české zahraniční politiky jsou nepřehlédnutelné, proč se k těmto některým kontroverzním krokům uchyluje, je tak trochu záhadou. Jako kdyby nebylo dost domácích témat. Umění diplomacie českým vrcholným politikům v jejich genetické výbavě evidentně tak nějak chybí, touha po osobním zviditelnění je zkrátka silnější, takže toto umění nemá šanci se rozvinout. Smutné je ale především to, že kromě krátkozrakého zviditelnění několika jedinců, či politických značek, to nic dalšího kloudného nepřinese. A konkrétní dopady na české firmy, na export/import a na zahraniční investice, potažmo na české občany, ať už u nás nebo v zahraničí, budou pravděpodobně dlouhodobějšího charakteru...

Nakonec, jak se říká, co člověk, to názor, a tak nechci být úzkoprsý nebo jednostranný. Takže je legitimní poukazovat na to, že USA mají dost svých problémů s dodržováním lidských práv, a proč by se vlastně měly míchat do jiných sporů, že naše obchodní bilance s Tchajwanem je daleko vyšší než s pevninskou Čínou, nebo že se Koněv podílel na krvavém potlačení maďarského povstání, a že jeho socha patří do muzea a ne do veřejného prostoru. Možná, že diskuse nabídne i další pohledy. Já se ale nemůžu zbavit dojmu, že zahraniční politika České republiky působí až příliš často nejednotně, a častokrát odráží spíše problémy v koalici, mezi vládou a opozicí, nebo prezidentem a vládou, což jí nesvědčí...

Autor: David Evan | neděle 14.6.2020 7:30 | karma článku: 39,56 | přečteno: 4055x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik