Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podivné doporučení České národní banky

Od 1. října tohoto roku došlo ke zpřísnění poskytování hypotečních úvěrů, konkrétně ke zpřísnění poskytování 100% hypoték, kdy objem hypotéky dosahuje celkové výše zajištění zástavou. Banky by je již podle ČNB poskytovat neměly.

Může se zdát velmi zvláštní, že regulátor vydává svá doporučení k tomu, jak si soukromé subjekty zajišťují svoje obchody. Vždyť zajištění zástavou, respektive nemovitostí je jenom jeden ze způsobů, kterými je hypoteční úvěr zajištěn. Stejně důležité jako zástava je i bonita a pokud má banka se zajištěním stále problém, tak může žádat ještě ručitele, respektive spoludlužníka. Zkrátka racionálních důvodů, proč neposkytovat 100% hypotéky není mnoho.

Jako daleko pravděpodobnější důvod, proč ČNB k tomuto doporučení přistoupila, se tak jeví intervence vůči české koruně, která trvá již od listopadu 2013 a již brzy tomu tedy budou tři roky, kdy ČNB s tímto začala. Kolik peněz ČNB za tuto dobu natiskla, a kolik jich použila za nakupování Eura na devizovém trhu už asi nikdo přesně nespočítá, ale mluví se o částce kolem půl biliónu korun, o zdvojnásobení devizových rezerv a o zhruba dvacetiprocentním nárůstu celkového objemu peněz, respektive korun českých.

To všechno má být údajně kvůli dvouprocentnímu inflačnímu cílení, neboť cenová stabilita patří mezi hlavní odpovědnost centrální banky. ČNB se před třemi roky tak silně zalekla možné deflace, která by cenovou hladinu destabilizovala, že se rozhodla ji stabilizovat inflací, tedy cenovým nárůstem. To je samozřejmě úsměvné. Ale nějakým způsobem svoji razantní měnovou politiku vysvětlit musela.

Podle posledního vývoje se nicméně zdá, že platy rostou rychleji než zmíněná dvouprocentní inflace, a že všichni tak nějak dostávají přidáno, a musíme podotknout, že se tak děje především ve státní sféře, od učitelů, přes zdravotníky až po policisty a úředníky. Výsledek se tak i vzhledem k tomu, že máme v současnosti velice nízkou míru nezaměstnanosti  může jevit jako dobrý a kola ekonomiky se mohou skutečně roztočit, i když hospodářský růst za poslední rok spíše zvolnil.

Větší objem peněz, doprovázený růstem platů a cenové hladiny však může představovat i značné riziko na realitním trhu, čehož si je ČNB zjevně vědoma. Dá se předpokládat, že vzhledem k tomu, že ceny potravin a dalších komodit jsou takřka neměnné, že cenovou hladinu táhnou vzhůru mimo jiné také nemovitosti. Tisknutí peněz by tak mohlo vyústit až ve známou realitní respektive hypoteční bublinu, kdy předražené nemovitosti nebudou klienti schopni splácet a banky by se tak mohly dostat do potíží.

Jestli je ale neposkytování 100% hypoték tím správným nástrojem, si nejsem příliš jistý, spíše se domnívám, že každá banka by si měla riziko s poskytnutím úvěru posoudit sama a sama by také měla nést následky, pokud poskytne hypotéku na předraženou nemovitost, nakonec nezapomínejme na to, že odhad nemovitosti, respektive zjištění tržní ceny si dělá každá banka sama ve své režii, takže opět smysl zákazu poskytování 100% hypotéky z tohoto pohledu nedává příliš smysl.

Výsledek tohoto opatření tak může být velmi kontraproduktivní, protože banky ve snaze vyhnout se pro ně nepříznivým krokům ze strany ČNB ve formě navyšování kapitálových rezerv mohou svoje bankovní odhady ještě více nadhodnocovat, aby splnily doporučení regulátora, který si přeje ze 100% hypoték vytvořit pouze 95% hypotéky a posléze 90%, čímž realitní bublina může naopak pěkně nabobtnat.

Doporučení ČNB tak lze považovat za zvláštní a podivné, ačkoliv se v něm zřejmě zrcadlí snaha o ochranu hypotečního portfolia bank i těch, kteří o hypotéky žádají. Nic z toho se ale tímto opatřením nemůže podařit. Naopak toto opatření ve svém důsledku může znamenat, že realitní trh nabobtná a na své vlastní bydlení dosáhne stále méně lidí.

Autor: David Evan | středa 5.10.2016 0:04 | karma článku: 18,19 | přečteno: 793x
  • Další články autora

David Evan

Macron nebo Le Penová? Francie rozhodne, kdo bude jejím novým prezidentem

Pokud Macron v neděli uspěje, stane se po dlouhé době francouzským prezidentem, který obhájil druhé pětileté období. Marine Le Penová kandiduje zřejmě naposledy, i v tom je tato prezidentská volba speciální.

23.4.2022 v 9:22 | Karma: 8,23 | Přečteno: 226x | Diskuse| Společnost

David Evan

Policejní prezident Vondrášek: Kriminalita v Česku dlouhodobě spíše klesá

Minulý týden jsem zažil několik otřesných zážitků, které se do policejních statistik zřejmě nezapíšou, ale i tak policii zaměstnávají. Kriminalita sice údajně klesá, ale policie má stále více práce a v ulicích není moc vidět.

18.4.2022 v 12:56 | Karma: 12,10 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

David Evan

Nový policejní prezident Martin Vondrášek představil svoje priority

Jan Švejdar, který stál v čele policejního sboru necelé čtyři roky, odešel do civilu. Na jeho místo usedl jeho dosavadní první náměstek Martin Vondrášek, který v pátek představil veřejnosti svoje priority a svůj tým.

3.4.2022 v 7:47 | Karma: 10,04 | Přečteno: 346x | Diskuse| Společnost

David Evan

Člověk v tísni se distancoval od vládního návrhu. Je prý "naprosto nekompetentní"

Člověku v tísni se zřejmě nelíbí, jakým způsobem vláda řeší ubytování utečenců z Ukrajiny. Vláda prý vůbec nenaslouchá a její návrh je nekompetentní. Jsou ale kritická slova organizace Člověk v tísni na místě?

23.3.2022 v 16:09 | Karma: 42,75 | Přečteno: 10563x | Diskuse| Společnost

David Evan

ZOH v Pekingu končí, Nagano bude mít 25 let, a Jágr má 50!

Finové slaví svoje první olympijské zlato v ledním hokeji, Slováci získali bronz, čeští hokejisté se poprvé nedostali ani mezi nejlepší osmičku. Krize českého hokeje pokračuje už více než deset let a stále se prohlubuje...

20.2.2022 v 13:54 | Karma: 10,39 | Přečteno: 240x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik