Uvědomujete si, že Rath má nejlepší PR?

Zažila jsem za mlada pokus o znásilnění a dostala jsem se až k soudu. Žalobce  se tehdy přede mnou zeptal toho obžalovaného násilníka, zda mě zná. Podíval se na mě a s hlasem plným opovržení řekl, že ne. Udělalo se mi zle. Myslela jsem si totiž naivně, že u soudu se musí mluvit jen pravda.  

 

Domů jsem se vracela jako zpráskaný pes. Teprve později mi někdo vysvětlil, že obžalovaný se může hájit jakýmkoliv způsobem, může lhát, vymýšlet si a pozměňovat fakta k vlastnímu prospěchu. Pokud je zastoupen advokátem, má toto právo i on. 

 Proč ale právě teď  jsem si na to vzpomněla? Zase jsem  televizi ze záznamu viděla jak se v cause Rath a company obžalovaní hájí. Je to pořád dokola to samé. Z návštěvy si opravdu odnášel jen víno, tu krabici s balíkem peněz mu podstrčili zkorumpovaní policisté. Ten šustot a číslovky v odposlechu, to opravdu není počítání bankovek. Bože můj, to jsou kecy. A další a další ... Skoro to působí, jako když ti chudáci mučedníci trpí pod jhem státní zvůle. Mě osobně to nudí a přepínám na jiný kanál. Ale pravda je, že se najdou  lidé, kteří tomu nakonec i uvěří. A to zdaleka nejen šílení příznivci teorie tzv.celosvětového spiknutí. Ostatně vidím to v diskusích pod články, které monitorují tento proces.

 To, že v reportážích zaznívá odkaz na tzv. presumpci neviny znamenající, že dokud se neprokáže opak, je třeba  na obžalovaného nahlížet jako na nevinného, je zcela v pořádku. Na každého, kdo stojí před soudem, se přece nemůžeme dívat rovnou jako na viníka, to by soudy jako takové přece ztratily smysl.

 Proč se ale se stejným důrazem neopakuje: Že obžalovaný se může hájit jakýmkoliv způsobem, může lhát, vymýšlet si a pozměňovat fakta k vlastnímu prospěchu. Pokud je zastoupen advokátem, má toto právo i on. To jsem třeba já v souvislosti s touto causou nečetla ani jednou. Jsou jistě lidé, kterým  podobné výklady „po lopatě“ mohou připadat nadbytečné a hloupé. Já jsem ale přesvědčená, že mnohem víc je slušných a bezúhonných  lidí, kteří o tomto právu obžalovaného vůbec nevědí.

Prostor, který česká média a především televize věnují ještě před vynesením rozsudku  panu doktoru Ráthovi je obrovský. Je mi z toho trochu smutno, jen málo obviněných  se totiž může hájit jakýmkoliv způsobem, lhát, vymýšlet si a pozměňovat fakta k vlastnímu prospěchu   -  v hlavních zpravodajských relacích s milionovou sledovaností.

Autor: Eva Dosedělová | pondělí 10.2.2014 0:58 | karma článku: 20,23 | přečteno: 913x