Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reklama: Pravda, lež, nebo spotřebitelský repelent?

Moje osmdesátiletá maminka prožila většinu aktivního života nepolíbená marketingem, kdy  se praktikovala socialistická propagace a propaganda a buržoazní reklama bylo téměř sprosté cizí slovo.  

 

V televizi kraloval pan Vajíčko, který uváděl například strhující záběry konzerv  v provozovnách jediného  národního podniku Ovoce a Zelenina. A tak se nemohu divit, že chápání současných reklamních bloků jí dělá značné potíže. Ona ho totiž není schopna přesně oddělit od dalšího televizního obsahu, zejména od zpravodajství a mnohé reklamy vnímá jako zcela seriózní informace.  Vidí to takovýma čistýma, prostýma a  nezkaženýma očima. Prostě, když v televizi něco říkají, měla by to být pravda a basta.

A tak mě  u oběda občas překvapuje novinkami. “Tak si představ, že někde v Jižní Americe tuhle objevili v pralese nějaký divoký kmen, kterému se nekazí vůbec zuby.“ Chvíli dumám a pak mi naskočí reklama, byla tuším na nějaké žvýkačky. Nebo „ A to si věděla, že Karel Gott pije jenom čaj a asi chce být prezidentem? Jasně Čvrtníčkova dle mého názoru nepříliš zdařilá reklama na nejmenovaný ledový čaj. Chudák Kája, co by si na Hradě počal? Pokud by zjistil, kde má ptáček hnízdo, tak by si tu dal leda tak dělovou ránu a ukázal nám cestu rájem.

„Ale maminko, to je reklama, tu nesmíš brát vážně. Ty lidi v ní dostali zaplaceno, za to co tam říkají. „Neříkej. Vážně?“ diví se moje nebohá maminka a bezradně kroutí hlavou. A ani se ji nedivím, a trochu mě z toho zamrazí. Dochází mi, že my už jsme na tuhle každodenní reklamní placenou přetvářku tak zvyklí, že si její absurditu a zjevnou nepravdivost mnohdy ani neuvědomujeme.  Je nám fuk, jestli známá herečka vychvalující jogurt ho má i nejen nsa obrazovce, ale i vesvé lednici. Neřešíme jestli se u Babiců doma zásadně vaří v nedostižných zázračných a nezničitelných italských pánvích, které tak nadšeně propaguje v každém pořadu. (Mimochodem jednu jsem před časem dostala a  po roce užívání se začala loupat, tak jsem ji vyhodila). Nepátráme po tom, jestli si Jarda Jágr někdy vsadil sazku, když jí tak bezmezně věří.  Nevím proč, ale jsem si téměř jistá, že prostata lamače srdcí mého mládí Marka Vašute je bezchybná, i když se podle reklamy bez prášku nehne ani na krok.

Jak je to možné?  Jak známo veškeré reklamy  v České republice musí splňovat jakýsi morální Kodex a jeho základem je, že nesmějí lhát, tedy uvádět nepravdivé údaje. Současně ale nemusejí říkat celou pravdu. A tak jsme denně zavalování stovkami polopravd a nikomu to nevadí. 

Je mi jasné, že to ta prostá duše -  moje maminka nechápe. Ostatně některé  reklamy z poslední doby nechápu ani já. Je to třeba ta, která nabádá, aby si všichni pod stromeček nadělili veselou hru Psí hovínko. Možná je to skrytá narážka na součsnou ekonomickou situaci, kdo ví?  O totální stupiditě a hlouposti prezentace Božkovského rumu se tady už na blogu psalo, takže se komentáře vzdám. Z mého pohledu prokazuje jinak velmi dobrému jménu této značky hodně medvědí službu.

Já mám ale oproti mamince tu výhodu, že o marketingem něco vím, protože mě jistou část života živil.  Od té doby mám co by profesionálně deformovaný divák k reklamám nedůvěru přímo abnormální. Vím jak a za kolik se vymýšlejí,  tuším, kolik kdo za účinkování v reklamě může dostat a  jak obrovské  i stamiliónové částky tyhle mediální kampaně stojí. A kdo to všechno v důsledku zaplatí? No přece my spotřebitelé v ceně těch výrobků.  Je to tak jednoduché , jasné jako facka a přece média inkasují jednu reklamu za druhou a ještě dlouho,  hodně dlouho to tak  bude, protože z těchto peněz žijí.

I já s nimi musím žít a tak jsem si k nim nakonec také našla tu svou cestu. Čím větší reklama, tím dražší a občas i blbější výrobek. Reklamy se pro mě tak staly jakýmsi spotřebitelským repelentem a nestěžuji si jako takové  působí spolehlivě.

Autor: Eva Dosedělová | neděle 9.12.2012 9:16 | karma článku: 15,10 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Eva Dosedělová

O litinovém nádobí se lže, lže a stále lže…? Uděláme tomu někdo konec?

„Litinové nádobí je vyrobeno z kvalitního ocelového plechu.“ Toto větu jsem skutečně našla v nabídkách několika českých výrobců “litinového“ nádobí

20.2.2016 v 20:22 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

O litinovém nádobí se lže, lže a stále lže…? Uděláme tomu někdo konec?

„Litinové nádobí je vyrobeno z kvalitního ocelového plechu.“ Toto větu jsem skutečně našla v nabídkách několika českých výrobců “litinového“ nádobí. Jde o neuvěřitelný nesmysl.

6.2.2016 v 20:00 | Karma: 5,23 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Uvědomujete si, že Rath má nejlepší PR?

Zažila jsem za mlada pokus o znásilnění a dostala jsem se až k soudu. Žalobce se tehdy přede mnou zeptal toho obžalovaného násilníka, zda mě zná. Podíval se na mě a s hlasem plným opovržení řekl, že ne. Udělalo se mi zle. Myslela jsem si totiž naivně, že u soudu se musí mluvit jen pravda.

10.2.2014 v 0:58 | Karma: 20,23 | Přečteno: 913x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Slepice 4: Dobrý den paní Einsteinová!

Nechápu, kdo vymyslel, že slepice jsou hloupé. Asi nějaký ješitný kohout. Není to pravda. Za těch pár dní o tom už něco vím...

22.4.2013 v 0:24 | Karma: 12,49 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Slepice 3: Moje holky a Hundertwasser

Naše křehké slepičí soužití trvá právě týden...holky už začínají chápat svůj denní režim, základní úpravy na kurníku jsou také dokončené. Jsem hrdá, že jsem to dokázala a užívám si to...

21.4.2013 v 12:20 | Karma: 13,03 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

U Bříství na D11 prorazil kamion svodidla a skončil ve svahu. Omezil dopravu

27. června 2024  11:11,  aktualizováno  16:27

Na D11 mezi obcí Mochov a Bříství havaroval kamion. Prorazil svodidla, zároveň u něj došlo k úniku...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:25

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Řidič v Brně srazil školačku a z místa nehody ujel, pátrá po něm policie

27. června 2024  16:17

Osobní vůz ve čtvrtek odpoledne v Brně-Přízřenicích srazil dítě mladšího školního věku, podle...

Turecký kamion se marně snažil podjet most v Brně a zablokoval městský okruh

27. června 2024  16:16

Dopravu v pěti jízdních pruzích zastavil ve středu dopoledne v širším centru Brna turecký řidič...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1117x
Novinářka, která dala před časem vale hlavnímu městu a odstěhovala se na venkov. Pracuje pro několik převážně ženských časopisů a k tomu si po večerech píše jen tak pro radost do šuplíku. Povídky, fejetony, drobné glosy. Tedy žánry, pro které, je v komerčních médiích stále méně místa.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články