Hle hlupák ! A že jich je…..

Lidmi arogantními, sebestřednými, netaktními, necitlivými, neschopnými empatie, ani co by se za nehet vešlo, se svět jenom hemží, narůstají geometrickou řadou…Řada z nich má nadprůměrně vysoký  inteligenční kvocient a někteří titul MBA.

 

V posledních letech se (zaplať pán bůh) vedle IQ začíná stále více mluvit i o EQ , tedy o emočním kvocientu.  Jeho součástí je nejen vcítění se do pocitů jiných lidí, ale i schopnost přizpůsobit tomu své jednání.

Odborníci dokonce přišli na to, že lidé s vyšším EQ jsou veskrze úspěšnější,  jsou oblíbení, daří se jim lépe motivovat  a vést kolektiv  (no to je nám novina, kdyby se mě na to někdo zeptal , tak jsem mu totéž řekla už dávno). Trošku problémem je, že EQ  narozdíl od IQ se dá mnohem obtížněji měřit. Nějaké testy sice už již existují, ale ještě je třeba je prý  vylepšit.

Ale stejně,  řekněte, nebylo by to krásné, kdyby vysoké EQ jednoho dne bylo na některých pozicích povinné. Na úřadech,  v nemocnicích, ve školách….  Na to si ale  holt ještě pár let počkáme….

Navzdory tomu špičkoví manažeři se již za těžké peníze údajně začínají školit, jak býti více empatičtí.  Že by tedy přeci jen svítalo na lepší časy?

Může se ale vůbec dospělý arogantní a sebestředný člověk změnit?  Do jisté míry možná, ale spíš si myslím, že se na podobných školeních bude se zase učit jen zvládání určitých modelových situací a nakonec  z toho nezbude, než pár naučených frází.

 „Jak se cítíte? Jste nějak bledá,“ řekne vám účastně nadřízený absolvent podobného kursu v zaměstnání a dodá: „Tohle potřebuji do zítřka.!“

Tak si nějak myslím, že prostě komu není z hůry dáno v apatyce nekoupí.   Vnímat vlastní i cizí pocity a nakládat s nimi se totiž učíme již od narození.

Neumět něco spočítat, nebo  nechápat souvislosti, to je  společensky chápáno jako ostuda. Takový člověk zjevně trpí nedostatkem inteligence a říkáme o něm, že je hloupý.

Jedinci s nedostatkem empatie  obvykle říkáme, „zatím jen“, že je  arogantní, sebestředný, netaktní, necitlivý. Nebylo by tedy správné začít nedostatek emoční inteligence společensky chápat také jako ostudu a začít  o  takovém člověku jednoduše říkat , že je hloupý? 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Eva Dosedělová | sobota 17.11.2012 20:39 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1373x