Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čepice. Aneb „Cecky prvotřídní kvalita

Nenosím žádné pokrývky hlavy. Již dlouho. Od doby, kdy jsem si uvědomila, že při vysílání signálů opačnému pohlaví hraje roli vzhled.  

 

 

Takže po kojenecké čepičce se ještě mihnul nějaký ten kulich na prvním stupni základní školy a pak už nic. Má to prostý důvod, když si cokoliv a zdůrazňuji opravdu cokoliv jakéhokoliv tvaru a barvy umístím na hlavu, vypadám jako naprostý idiot. Přirozeně, že jak šel život, tak jsem tu a tam podlehla pokušení a něco si na tu hlavu pokusila nasadit, ale dopadlo to vždycky stejně, vypadala jsem stále jako naprostý idiot, jen vždy o několik let starší.

Když mě moje sousedka na sobotní odpolední kávičce vítala slovy, že si v tržnici za 100 Kč koupila úžasnou čepici, nechalo mě její nadšení ledově klidnou. Zamávala na mě čímsi, co připomínalo šedočerné střapaté klubko vlny, s nímž si pohrála smečka divokých koček. Když si ji ale narazila hluboko do čela vypadala v ní absolutně skvěle, působila mladistvě, měla přesně to, čemu se říká styl. „No řekni,  není skvělá,“ švitořila. „Nechceš si ji také zkusit, příští týden  se už má ochladit, potřebuješ mít hlavu v teple, pamatuj,že už také nejsi nejmladší.“

Měla naprostou pravdu,  vysílání signálů opačnému pohlaví již pro mě nemá takové kouzlo jako před lety a  navíc jsem chabrus na uši. Už jsem byla nalomená souhlasit, když tu se z útrob mého mozku vynořila jistá vzpomínka. Stalo se to před několika měsíci, tedy vlastně prakticky celkem nedávno. Potřebovala jsem zabít čas v jednom nákupním centru, bloumala jsem jen tak kolem výloh, když tu mi padnul do oka specializovaný obchod s pokrývkami hlavy. Ani nevím proč, ale vstoupila jsem dovnitř. Konstelace byla naprosto úžasná, nikdo tam nebyl a prodavačka opřená o pultík  s mobilem částečně již přirostlým k uchu byla zabraná do nějaké velice důležitého hovoru. Dodala jsem si odvahy a začala jsem zkoušet. Měli tu snad všechno od  černého společenského kloboučku s koketní černou síťkou zdobenou drobnými flitry ala Adina Mandlová, přes elegantní modely, až po proutěné klobouky a „trendy“ pletené barety. Vyzkoušela jsem je všechny. Výsledek byl šokující. Ve všem jsem vypadala jako idiot, ovšem  dlužno dodat, že t.č již padesátiletý.

 

Při té vzpomínce jsem se otřásla hrůzou a vykřikla důrazné :“NE!“. Jenže bylo už pozdě. Sousedka mi čepici narazila na hlavu. Pár vteřin bylo naprosté ticho, které přerušilo její nadšené a zcela spontánní vzdychnutí. „To nemá chybu, to musíš vidět!“

K zrcadlu jsem přistoupila poslepu, věděla jsem, že další pohled na tu hrůzu mě zřejmě usmrtí. A pak se to stalo. Otevřela jsem oči a o idiot tam poprvé v životě nebyl. Místo něj jsem tam byla já ve slušivé čepici, která vypadala absolutně skvěle, působila mladistvě a měla přesně to, čemu se říká styl.

Sousedka, típla v polovině cigaretu a rázně oznámila. „Jedeme, mají tam ještě jednu, poslední a za hodinu zavírají. “ Čapla jsme peněženku,  cestou do sousedního městečka jsme minimálně třikrát překročila povolenou rychlost. Do vietnamské tržnice jsem vstupovala s malou dušičkou, jestlipak tam ještě bude?

Byla tam. Poslední a nádherná, vypadala jako béžovo hnědé střapaté klubíčko s nímž si pohrála smečka divokých koček. Hrdě jsem si ji položila do košíčku a přidala ještě pár žinylkových rukaviček v barvě medu, které k čepici ladily a stály jenom třicet korun a šupajdila jsem k pokladně. Cestou jsem narazila na stojan s náušnicemi. Tyto třpytivé tretky jsem si zakázala nakupovat přibližně před třiceti lety. Problém je ale v tom, že jsem se nikdy neposlechla. Mám slabost na bílý kov a bílé kameny. Líbily se mi hned dvoje, třpytily se jako pravý Swarovsky a stály oboje jenom zanedbatelných třicet korun. Zkoušela jsem si je stále do kola. Nemohla jsem se rozhodnout.  Bylo to peklo. Navíc jsem věděla, že jsou mi k ničemu. Od té doby, co bydlím na venkově, tak do společnosti nechodím. Jedině, že bych si je vzala až půjdu k doktorovi, nebo v neděli do Penny nakoupit. „Suší, moc suší,“ přizvukoval vietnamský obchodník. „Enom šicet koun. Cecko kopilá. „Jenom třicet korun. Všecko koupila, to by se ti líbilo. Jenže kde na to člověk má pořád brát, přišla jsem si jenom pro čepici,“ brumlala jsem si pro sebe, ale pak jsem si řekla, že vlastně má pravdu.. Šup a byly v košíčku. Ještě jsem si vzpomněla, že potřebuji sponku do vlasů. Měli ji, ovšem problém, jenom v balení po třiceti kusech, za to ovšem snad ve všech barvách duhy, každý den jsem si mohla pod čepici strčit jinou, no nekupte to. „ Kopila cecky, jen šicet koun, to zatarmo,“ přizvukoval  mlsně vietnamský obchodník. Po té, co pochopil, že jsem dobrá kořist tak se za mnou ploužil tržnicí jako tichý a nenápadný stín. Třicet korun je opravdu skoro zadarmo, tak jsem si je koupila všecky. Vždyť přece žijeme  jen jednou.

Už jsem se vydala ke kase, když tu se ozval nadšený ryk sousedky.

„No to je ono, jak jsem ti tuhle říkala.“ Běžela ke mně mávajíc jakýmsi předmětem z umělé hmoty, který mohl být všechno možné.  Masážní strojek, depilátor, rádio. Byl to ovšem žmolkovač. Úžasný to vynález. Jistě to znáte,  koupíte si nepříliš drahý svetřík a oni se na něm záhy udělají takové ty ošklivé cucky, no fuj. Můj vietnamský stín se okamžitě chopil příležitosti spustil zařízení a iniciativně mi začal přejíždět svetr v oblasti mých celkem obstojně vyvinutých ňader: „Cecky, prvotřídní kvalita.“ ubezpečoval mě svým skvělým dialektem o tom, že všecky jeho spotřebiče jsou kvalitní. Jenže…. Aniž jsem si toho povšimla náš zvláštní dialog přitáhnul oči všech přítomných nakupujících a pak to přišlo.

Tržnicí se ozvala salva hurónského smíchu. Smála se mladá maminka u kojeneckého zboží, starší pán u vteřinových lepidel, stařenka u tepláků, smála se i moje sousedka, smála jsem se i já. Byl to takový ten nádherný uvolňující nekonečný smích, který vám přidává rok života a vhání slzy do očí . Vietnamský obchodník sice nechápal čemu se všichni smějí, ale měl pusu od ucha k uchu. Měl asi radost, že jsme všichni takoví veselí. Já ale stále váhala. „Já dala vám slevu, je posední, kopila jen za šicet koun . To zatarmo.“ ševelil. „No jo, jenže to máte šicet tu, šicet sem, šicet tam a než se nadějete je to šista,“ licitovala jsem a lidé kolem mě se usmívali a souhlasně přikyvovali.  Nakonec jsem podlehla. I žmolkovač byl můj.  Ostatně naštěstí právě zavírali.

Obchodník mi spokojeně  všechny ty báječné nové předměty ukládal do zeleného mikrotenového sáčku a markoval na elektronické pokladně. Kdy zmáčknul součet objevila se cifra 300 korun.  „No vidíte a  je to šista,  já jsem vám to řikala,“  zapíchla jsem do displeje prst.   Tentokrát mi vietnamský obchodník dobře rozuměl. Smál se na celé kolo a  smála se jeho žena, a vlastně jsme se zase smáli úplně všichni.

Večer jsem si to všechno pěkně zapsala do deníčku. Mám hezkou novou čepici, spoustu krásných nepotřebných věcí, za hodinu jsem třikrát rozesmála celou vietnamskou tržnici. Byl to prima den. Doufejme, že mi to tam někde nahoře připočetli k dobru…-

Autor: Eva Dosedělová | pondělí 10.12.2012 23:38 | karma článku: 19,04 | přečteno: 1337x
  • Další články autora

Eva Dosedělová

O litinovém nádobí se lže, lže a stále lže…? Uděláme tomu někdo konec?

„Litinové nádobí je vyrobeno z kvalitního ocelového plechu.“ Toto větu jsem skutečně našla v nabídkách několika českých výrobců “litinového“ nádobí

20.2.2016 v 20:22 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

O litinovém nádobí se lže, lže a stále lže…? Uděláme tomu někdo konec?

„Litinové nádobí je vyrobeno z kvalitního ocelového plechu.“ Toto větu jsem skutečně našla v nabídkách několika českých výrobců “litinového“ nádobí. Jde o neuvěřitelný nesmysl.

6.2.2016 v 20:00 | Karma: 5,23 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Uvědomujete si, že Rath má nejlepší PR?

Zažila jsem za mlada pokus o znásilnění a dostala jsem se až k soudu. Žalobce se tehdy přede mnou zeptal toho obžalovaného násilníka, zda mě zná. Podíval se na mě a s hlasem plným opovržení řekl, že ne. Udělalo se mi zle. Myslela jsem si totiž naivně, že u soudu se musí mluvit jen pravda.

10.2.2014 v 0:58 | Karma: 20,23 | Přečteno: 913x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Slepice 4: Dobrý den paní Einsteinová!

Nechápu, kdo vymyslel, že slepice jsou hloupé. Asi nějaký ješitný kohout. Není to pravda. Za těch pár dní o tom už něco vím...

22.4.2013 v 0:24 | Karma: 12,49 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Slepice 3: Moje holky a Hundertwasser

Naše křehké slepičí soužití trvá právě týden...holky už začínají chápat svůj denní režim, základní úpravy na kurníku jsou také dokončené. Jsem hrdá, že jsem to dokázala a užívám si to...

21.4.2013 v 12:20 | Karma: 13,03 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:25

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Řidič v Brně srazil školačku a z místa nehody ujel, pátrá po něm policie

27. června 2024  16:17

Osobní vůz ve čtvrtek odpoledne v Brně-Přízřenicích srazil dítě mladšího školního věku, podle...

Turecký kamion se marně snažil podjet most v Brně a zablokoval městský okruh

27. června 2024  16:16

Dopravu v pěti jízdních pruzích zastavil ve středu dopoledne v širším centru Brna turecký řidič...

Foto měsíce zachycuje zlaté oslavy. Porota ocenila Michala Růžičku z MAFRY

27. června 2024  16:08

Kapitán národního týmu Roman Červenka slaví na pódiu s mistrovskou trofejí, zatímco na něj...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1117x
Novinářka, která dala před časem vale hlavnímu městu a odstěhovala se na venkov. Pracuje pro několik převážně ženských časopisů a k tomu si po večerech píše jen tak pro radost do šuplíku. Povídky, fejetony, drobné glosy. Tedy žánry, pro které, je v komerčních médiích stále méně místa.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články