Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hron poprvé

Hron. Drnčivý, tajemný, možná až hrůzný název řeky. Na březích našich řek za svitu ohňů, tónů kytar a klokotání rumu o něm jdou zvěsti. Nejsou vůbec špatné. Takto se kdysi zrodil můj velký vodácký sen.

V podání vypravěčů se Hron jevil jako tajemný, vzdálený fenomén a o to víc lákal Dnes ho známe v naší partě asi všichni. Po jeho prvním splutí se nám české řeky jeví jako neobyčejně líné až nudné. Pro "odlehčení“ dne si třeba přečtěte, jak jsem se s tímto fenoménem setkal poprvé.

Někdy zhruba před 25 ti lety jsme seděli s kamarádem Tondou nad jezem ve Stříbrné skalici u Sázavy, která nám v té době přišla jako neobyčejně zajímavá řeka. Vlastně jsme měli za lubem prozkoumat kemp dalšího kamaráda, který se jmenoval Ivan Tichoň a navzdory tomuto jménu byl velmi živelný a zábavný,ale nedalo se na něj spolehnout a něco s ním domluvit. Vždycky se pouze "zjevil“ udělal horu legrace a zase nadlouho zmizel. 

 Seděli jsme u ohně a klábosili a nevšimli si červeného Golfu,co zastavil opodál a vzápětí už nás někdo držel zezadu za krky pod půlmetrovou mačetou. To byl Ivan. A s ním samozřejmě jeho líbezné děvče Ivča.  Během veselého večera došlo i na kytaru v mém neumělém podání. Přesto, nebo možná právě proto se k nám připojily zcela náhodně ještě dvě bytosti. Byly to dvě asi sedmnáctileté holky ze Stříbrné skalice a ozdobily svojí přítomností náš tehdejší páteční večer a navíc slíbily účast i na sobotním.

Po sobotní celodenní plavbě jsme zase seděli nad naším jezem u ohně, když se Ivan najednou otočil ke mně a povídá: "Hele Romane, víš, ty holky, co maj dneska přijít!?

A co jako?

No jako,že je jich tady v tý vesnici škoda ,né? Dyť to sou mladý holky, ty potřebujou žít!

 Dyť žijou, né?

 No ale tady, v tý vesnici? Tady je převálcuje první vesnický nebo pražský hovado ve škarpě a pak už budou celej život stát u plotny s uřvanejma fakanama! A my jim můžeme ukázat svět!! Romane, my sme tu vot toho, abysme jim ukázali svět!! My si musíme tohle léto udělat tejden a vzít je na vodu. A my je vemem na Hron, co řikáš, Hron!“

Ten Ivan to prostě dovedl navodit. Už jen při vyslovení toho slova se mi vybavila jiskřivá řeka kdesi v horách, večer palouk v zátočině, plápolající oheň a dva nadouvající se stany. Přes den koupání, sranda a holky řičící štěstím a radostí.

Vtom přišly a říkaly, že v blízké vesnici probíhá hospodská zábava s diskotékou v duchu ,,Oldies“. Tam se Ivan pohádal s Ivčou, která se mezitím zakoukala do Tondy, neboť to byl gymnastický ,,koloušek“. Ivan prohlásil, že když mu dá panáka ferneta, tak je Ivča jeho. Obchod byl zdárně uzavřen a zábava v klidu skončila.

Ivča však s Tondou dlouho nevydržela, za pár týdnů se s ním rozešla a za pár měsíců povila robě a stala se svobodnou matkou a jestli nezemřeli, bydlí v modřanském bytě dodnes.

A co ty holky? Ty už jsme pak nikdy neviděli(zřejmě je převálcovalo nějaký hovado, už po té zábavě), dnes mají metrák a 4 fakany.

A Ivan? Ten pak na hodně dlouho zmizel z očí a téměř i z mysli. Když jsem si na něj asi před osmi lety vzpomněl,řekli mi, že pří pádu ze střechy si zlomil páteř a je v léčebně dlouhodobě nemocných ve Vamberku. Tam mně řekli, že si ho odvezl někdo z příbuzenstva a už jsem ho nikdy neviděl.

A Tonda? Toho jsem potkal nedávno na záběhlickém Hamru, kde mi na ,,podpažďovém“ počítači ukazoval, jak se snaží vést řádný život s novým děvčetem a v třiačtyřiceti konečně povít potomka. Lítá jak pošuk po Praze a zabezpečuje lidem přísun vody a odvod fekálíí. Je instalatér. Stal se z něj přesně ten zodpovědný a seriozní občan se solidním MPV vozem, jak jsem se o tom zmiňoval v jiném příběhu.

No a já? Já jsem celých těch 25 let nepřestal snít, že se jednou dostanu na ten Hron. A před pár lety se mi to skutečně splnilo se vším všudy, i s tou nejlepší holkou na světě.

Tak jak se vám to líbilo? Že moc né? Nevadí, můžete to vzít alespoň jako poučení, že nic se nemá uspěchat, všechno, po čem toužíte, se vám jednou splní.

Autor: Roman Enders | čtvrtek 3.11.2016 12:25 | karma článku: 14,40 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Roman Enders

Koňopeč a revize hospodské kuchyně

Běžná víkendová akce fyzicky stárnoucí, avšak psychicky stále pošetilejší party, kde "průvodní jevy" pomalu začínají převažovat nad hlavním programem akce.

13.1.2022 v 20:31 | Karma: 14,12 | Přečteno: 405x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Doma s Covidem: Jak jsem potěšil Francouze.

Tak už mě ta potvora dohnala taky. Čtrnáct dní v izolaci, už nevim, jak bych ležel, celý spodek vyřazenej. Rozhodně žádná hitparáda. Netflix ani Oliheň mě neláká. Lidi se po tom sháněj houfně a to je samo o sobě "známka punku"

23.12.2021 v 20:49 | Karma: 37,38 | Přečteno: 4110x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Snad se jen odstěhovali...

Nejen dlouhé podzimní večery, ale i příspěvek kolegy blogera Davida Vlka na jeho fb profilu mě inspirovaly k napsání této úvahy. David se zde zmiňuje o třídním srazu, kam již nemohl dorazit jeden z jeho nejlepších kamarádů.

16.11.2021 v 21:29 | Karma: 23,83 | Přečteno: 732x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Tyrolské prozření

Rakousko je země jak zahrada u zámku z kreslené pohádky. Vcelku pozitivní dojem, ale i tak relativní. Z mého pohledu je to země nelidsky, nechutně, až sterilně čistá.

10.11.2021 v 17:16 | Karma: 23,53 | Přečteno: 722x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Jolka

Mnozí znají ještě ze školní ruštiny. Tam nás učili, že jolka je prostě jedlička. Z dnešních encyklopedických serverů se dovíme, že jolka je ruská novoroční slavnost, spojená se stromkem.

24.12.2020 v 8:39 | Karma: 14,70 | Přečteno: 427x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:35

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.