Snowboardistka Šárka Pančochová pátá, ale nechápu systém hodnocení

Pro mě je snowboardistka Šárka Pančochová jednou z madailistek dnešních soutěží v Soči, byť skončila pátá.

Šárka Pančochová v SočiReuters

 

Nechápu totiž, jak je možné, že porotci si mohou dovolit posunout během soutěže ve finále laťku hodnocení z ničeho nic o pět bodů výš... Zároveň Šárce přeju, aby její pád v druhém finálovém kole neměl vážné zdravotní následky a mohla se znovu zapojit do olympijských soutěží snowboardistů.

 

Na zimních hrách v Soči je nově snowboardová disciplina slopestyl, jejíž první historickou vítězkou se dnes stala Američanka Jamie Andersonová. Českým želízkem v ohni byla Šárka Pančochová...

Dívala jsem se na tuto freestylvou soutěž poprvé v životě, slopestylu nerozumím, do dnešního dne jsem nevěděla, co je frontside, grab či backside… To vše v elegantním a bezchybném podání předvedla v první finálové jízdě naše reprezentantka Šárka Punčochová, za což jí rozhodčí dali 86,25 bodů, čímž s téměř šestibodovým odstupem průběžně vyhrávala nad ostatními soupeřkami.

Bohužel, televizní moderátoři během prvního finálového kola nevysvětlili příliš dobře nejen pravidla hodnocení této disciplíny (člověk neví, zda se nakonec výsledky sčítají jako třeba v krasobruslení, či se počítá nejlepší bodové hodnocení za výkon, což je právě tento případ), ale ani to, jakým způsobem hodnotí rozhodčí stejné výkony v prvním a druhém finálovém kole…  Vzhledem k tomu, že v závěrečné fázi olympijské soutěže najednou z ničeho nic posunuli hodnotící laťku o několik bodů výš, již Finka Enni Rukajärviová předběhla Šárku Pančochovou o pět bodů  (92,50), byť svou jízdou nepředvedla nic mimořádnějšího, než Šárka. A lepší bodové hodnocení dostala i Britka Jenny Jonesová (87,25), přestože v jízdě udělala několik chyb, včetně nečistého dopadu při posledním skoku.

Šárka Pančochová nakonec skončila pátá, protože svou duhou finálovou jízdu pokazila a kvůli těžkému pádu je dokonce v péči lékařů. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že by si bývala byla medaili zasloužila… Nebo je v pravidlech běžné, že se porotci po druhém finálovém kole mohou rozhodnout posunout laťku hodnocení o pět bodů výš?!

Pokud by se výsledky prvního a druhého kola sčítaly či se první kolo mazalo a jelo se nanovo (jako při závodech jízdy v boulích, kde se druhá jížda nepovedla včera české reprezentantce Nicole Sudové), přišla by mi změna optiky hodnocení logická, ale takhle se nějak divně míchají hrušky a brambory...

Autor: Dana Emingerová | neděle 9.2.2014 12:09 | karma článku: 22,30 | přečteno: 1813x