Nadějné poselství Steva Jobse

Jistě, bylo úžasné vydělávat peníze, protože díky tomu jsme mohli dělat skvělé věci. Ale motivací byly ty skvělé produkty, ne peníze. Pokud se priority otočí, vypadá to jako nepatrný rozdíl, ale v konečném důsledku to má vliv na všechno: na to, jaké lidi najímáte, jaké lidi povyšujete, o čem se bavíte na poradách.

Steve JobsTime

 

K napsání tohoto blogu mě inspiroval životopis amerického počítačového génia a vizionáře Steva Jobse, zakladatelele firmy Apple, od jehož smrti brzy uplynou tři roky.

 

Byl jeden z těch, kteří proměnili počítače, o něž se na počátku zajímalo jen pár nadšenců, jednu z každodenních lidských potřeb, takže bez computeru či mobilu se dnes prakticky nikdo neobejde. Navíc Steve Jobs udělal díru do světa i založením filmového studia Pixar, jehož animované filmy Hledá se Nemo, Úžasňákovi, Ratattouille, VALL-I, Vzhůru do oblak a Toy Story získaly filmové Oscary a hlavně oblibu miliónů děti na celém světě.

Prostě při čtení Jobsovy biografie, kteoru napsal Walter Isaacson, jsem si položila otázku, co dělá úspěšné lidi úspěšnými. A říkala jsem si, že v současném společenském marasmu, který u nás tak často cítíme, bude znít následující citát jako naděje. Naděje pro všechny, kdo pracují se zápalem bez ohledu na to, že pod okny nám zuří divoký kapitalismus a neviditelná všemocná ruka trhu.

„Mou touhou bylo vybudovat stabilní společnost, v níž budou mít lidé motivaci vyrábět skvělé produkty. Všechno ostatní bylo podružné.," řekl Steve Jobs, jeden z vizionářů a zároveň nejbohatších lidí světa. "Motivací byly ty produkty, ne peníze. Pokud se priority otočí, vypadá to jako nepatrný rozdíl, ale v konečném důsledku to má vliv na všechno: na to, jaké lidi najímáte, jaké lidi povyšujete, o čem se bavíte na poradách. Často slýchám: Dejte zákazníkům, co chtějí. Ale to není můj přístup. Naším úkolem je zjistit, co lidé chtějí, ještě než to začnou chtít. Oni totiž nevědí, co chtějí, dokud se jim to neukážete. A proto se nikdy nespoléhám na marketingové průzkumy. Naším úkolem je číst to, co ještě nebylo napsáno,“ řekl Steve Jobs, který umřel na rakovinu v 55 letech, během nichž stačil změnit svět.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Emingerová | pátek 1.8.2014 8:38 | karma článku: 15,45 | přečteno: 999x