Když se Němci radují

Nastoupila jsem do letadla směr Kolín nad Rýnem v masce, jak nabádala karnevalová akce jedné nízkonákladové letecké společnosti... a připadala jsem si jak exot, protože nikdo jiný masku neměl.

Před Kolínskou katedrálouDana Emingerová

Dostala jsem za to sice německé pivo Kölsch, ale stejně ho nepiju. A tak jsem masku zahodila a pivo dala spolucestujícím.

 

Pak jsem byla tři dny za exota znovu. Protože jsem v karnevalovém městě chodila v civilu. 

Němci v Kolíně nad Rýnem se totiž už téměř 180 let těsně před příchodem jara skoro všichni na týden převlečou do maškarního… Včetně těch, co v Kolíně něco znamenají. Pro ty je účast na karnevalu, pokud chtějí, aby jejich byznys kvetl, dokonce nevyhnutelná společenská povinnost.

 

 

Páté roční období‘, jak se karnevalu přezdívá, začíná tradičně 11. listopadu v 11hodin a 11minut. V tuto chvíli symbolicky předá primátor Kolína klíče od města „Princi karnevalu“, který pak městu vládne až do Popeleční středy. Letos karneval vyvrcholil "bláznivými dny" 3.-8. března.

Kolíňané tou dobou téměř nechodí do práce, toulají se po ulicích, v metru, na předměstích i v centru v maskách. Někdo je ušije doma sám, jiný za ně dá stovky eur. Ale téměř všichni mají doma ve skříních na každý den karnevalu jiný kostým.

 

"Vystoupíme ze svých identit," směje se náš průvodce André Fischer. "A chováme se jako děti."

Po pravdě řečeno, takhle Němce neznám. Je to jiné, než když se rozkývou v pivnici U fleků a zpívají, objímajíce se kolem ramen. Karneval má v sobě veselí i vlídnost. Řádění i řád. Mládí i stáří. Tradici i budoucnost. Moudrost i šaškovství... Vše se mixuje dohromady a vrcholí průvodem na Růžové pondělí, kdy davy lidí mávají pochodujícím šikům uniformovaných masek a alegorickým vozům před 157 metrů vysokou kolínskou katedrálou...

 

Když však před ní defiloval nekonečný průvod už pátou hodinou, byla jsem dávno na předměstí a dýchala čistý jarní vzduch v zámeckém parku Brühl.

 

I když se mi karneval líbil, mám pocit, že my Češi na tohle hromadné šílení zas až tolik nejsme.

Ale kdo ví. Zkuste si to příští rok vy. Kolín je skoro za humny... Takže kdo má rád karnevalové řádění, nemusí létat přes půl světa do Ria.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dana Emingerová | čtvrtek 10.3.2011 16:45 | karma článku: 27,89 | přečteno: 9539x