Pohledy z Tenerife - pohoří Anaga

Tenerife je největším z Kanárských ostrovů, které politicky patří ke Španělskému království. Na severu ostrova můžete nalázt malé pohoří Anaga, které je prý nejstarším z celého ostrova. Podle chytrých knih se jeho stáří odhaduje na 3 miliony let.

 

 

Byť má nejvyšší vrchol "Cruz de Taborno" pouhých 1 024 m.n.m., není radno pohoří Anaga podceňovat. Kvůli své poloze je první překážkou, která se staví srážkovým mrakům hnaným pasátovými větry z Atlantského oceánu. Může se proto stát, že zde pro vysokou vlhkost a četné srážky promrznete na kost. 

Kvůli vydatným dešťům se na severní straně pohoří daří vavřínovým lesům. V některých z nich jsou vybudovány naučné stezky s botanickými popisky flory.

Kromě vavřínového lesa a krásných panoramat můžete v horách vychutnávat ticho, klid a samotu. V Anaze pěší turistika příliš nekvete. Většina turistických výprav totiž směřuje na nejvyšší horu ostrova "Pico del Teide" (3 718 m.n.m.), která je od Anagy poměrně vzdálená. Pro zdolání tohoto nejvyššího vrcholu ostrova a zároveň Španělska však potřebujete speciální povolení.

Díky klidnému prostředí se do Anagy stěhují chovatelé domácích zvířat. Pro vhodné klimatické podmínky, tedy častý déšť,  je zde o pastvu postaráno. Pro nízkou návštěvnost hor a vysoko položené oblasti pastev však bývá setkání se zvířaty překvapením pro nejednu stranu...

O tom, že místní obyvatelé umí využít hornatého terénu svědčí četná skladiště potravin vybudovaná ve skalách.

 

 

Dostat se do kopců není žádným problémem. Linkové autobusy zde jezdí minimálně jednou denně, na některá místa co hodinu. Turistické trasy jsou dobře značeny a jejich velkou výhodou je, že téměř vždy končí u pláže. 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eliška Michálková | sobota 29.12.2012 9:00 | karma článku: 21,21 | přečteno: 1499x