Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohledy z El Hierra - tam na konci světa

Tam, kde se mísí kultura Evropy, Ameriky a Afriky, najdete ostrov, který byl před objevením Ameriky považován za konec světa. Řeč je o El Hierru, nejmenším z Kanárských ostovů, kde panenská krajina, malá městečka a minimální turistický ruch budí dojem, že je El Hierro tím nejnudnějším z Kanárského souostroví. Opak je pravdou.

Na El Hierro se můžete dostat buď po vodě, anebo přiletět na místní letiště z ostrovů Tenerife a Gran Canaria. Má cesta vedla po moři, a to z jihu Tenerife a společnost mi během plavby dělali delfíni a pár kosatek. Když jsem konečně připlouvala k ostrovu a viděla, že náhorní plošina je pokryta mlhou, bylo mi jasné, že ono dobrodružství bude zároveň velkým zocelením.

Mým cílem bylo procestovat celý ostrov sem a tam a to s maximálními zážitky. Proto jsem se spolu s dalšími rozhodla přejít El Hierro pěšky a během jednoho týdne poznat ostrov "na vlastní nohy".

Hned z počátku jsem se vydaly po stezce Camino de la Virgen, která nás měla napříč ostrovem dovest až k poutní kapličce. Opustily jsme tedy tu nepatrnou známku civilizace v podobě hlavního města a po pár kilometrech začaly vychunávat třeba i výhledy na Pico del Teide.

Protože je celý ostrov protkán četnými turistickými stezkami, není problém si zvolit kratší nebo delší trasu podle chuti turistovy. Značení je překvapivě perfektní.

Námi vybraná stezka Camino de la Virgen nás v průběhu 27km prováděla krátery a zamířila k nevyšší hoře ostrova zvané Malpaís. Četné vyhlídky a žádný střet s jinými turisty nás těšily celou cestu.

Spíše kladem, než-li záporem je fakt, že po většinu cesty nenajdete poblíž ani jedno město, či malou vesničku. Na náhorní plošině se tak budete moci odpoutat od civilizace a vychutnávat silné momenty. Jedinou starostí, která vás může lehce znervózňovat, je, kam složit hlavu za silného větru. El Hierro je ale kouzelné místo, které nakonec vždy odhalí menší závětří v pravý čas.

Camino de la Virgen končí v bílé kapličce známé jako Ermita de los Reyes, která je zároveň poutním místem všech ostrovanů. Právě tam totiž mohou spatřit tolik uctívanou sochu Panny Marie, které jednou za čtyři roky věnují velké slavnosti. V blízkosti této kaple se také nachází maják Faro de Orchilla, kterým v minulosti procházel nultý poledník. Náš trek však pokračoval jiným směrem.

Když už jsem měla kapli v zádech, doufala jsem v zahlédnutí jednoho z "nejprofláknutějších" míst ostrova, které nabízí podívanou na extrémně zohýbané stromy vlivem silných větrů. Jednalo se o El Sabinar. Jestliže si otevřete jakoukoliv publikaci či internetovou stránku o El Hierru, právě El Sabinar tam nebude chybět.

Po několika dnech v pustině se i ti nejotrlejší rádi vydají k moři, a tak i my jsme zvolily sestup do zálivu El Golfo. Došly jsme až k městečku Los Llaníos, poblíž kterého se nachází jendo z nejkrásnějších míst ke koupání a smytí prachu z cest. Charco Azul, v překladu "modrá kaluž", každému turistovi dokáže, že i bez písku se dají najít krásná místa u moře.

Charco azul není jen tak nějakou louží, jak by se jednomu mohlo zdát. Dokonale azurová voda, malá jeskyně v blízkosti a pohodlná odpočívadla poslouží třeba i k nepovolenému přespání volně v přírodě.

Jestli se ostrov El Hierro něčím proslavil, pak je to nejmenší hotel světa, který je i náležitě zapsán v Guiessově knize rekordů. Ačkoliv je převážně uzavřen pro minimální turistický ruch, můžete si ubytování v něm domluvit telefonicky a strávit tak noc na malém útesu poblíž vesničky Las Puntas.

Osobně považuji El Hierro za nejkrásnější z Kanárských ostrovů především pro jeho klid, panenskost a bodrost jeho obyvatel. Jestli jste turisty tělem i duší a příčí se vám polehávání na pláži či atrakce plné davů lidí, pak neváhejte a nechte stranou veškerá letoviska. El Hierro se stane tím místem, na které budete opravdu dlouho vzpomínat.

Autor: Eliška Michálková | pondělí 5.8.2013 9:00 | karma článku: 13,78 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Eliška Michálková

La Graciosa - ztraceni na dohled

Panenské pláže, azurové moře, sopečné kužely nad hlavou a rybářská vesnice, kde se po ulicích pokrytých pískem projdete bosi. Zkrátka jako Robinson si budete připadat v zapomenutém koutě Evropy, kam technika a další vymoženosti civilizace mají vstup zakázán. Vítejte na La Graciose.

17.11.2014 v 11:31 | Karma: 11,59 | Přečteno: 466x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Jednodenní výstup na Pico del Teide

Doplahočila jsem se na vrchol sopky a nemůžu uvěřit vlastním očím, pode mnou je celé souostroví a mraky ho překrývají jako šlehačka. Jsem 3 718 metrů nad mořem a unavená k smrti. Pekelně tu smrdí síra a chce se mi z toho zvracet. Nemůžu se pořádně nadechnout, svaly mě bolí, ale já se směju na celé kolo. Zdolala jsem Pico del Teide, nejvyšší horu Španělska.

3.6.2013 v 10:00 | Karma: 22,83 | Přečteno: 7941x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Tak trochu jiný Útěk do divočiny

Kotlík, ohniště, hliníková lžíce. Seděla jsem u ohně a pozorovala přípravu večeře. Srdce starého trempa by zaplesalo a okresní hygienik by šílel. Ten večer jsem poznala jiný způsob života a myšlení. Ten večer jsem zažila svůj Útěk do divočiny.

12.4.2013 v 10:00 | Karma: 17,11 | Přečteno: 890x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Pohledy z La Palmy - národní park v kráteru a smrtelně krásná pláž

Ostrov La Palma není ani největším, ani nejnavštěvovanějším z Kanárského souostroví. Naopak, malá městečka evokují pocit ztracenosti a divoká příroda ukrývá tolik extrémů, že z nich přechází dech. Všeobecně však panuje názor, že právě La Palma je nejkrásnějším z ostrovů. Jedním z důvodů bude i to, že ji zatím tolik nepoznamenal turistický ruch.

10.4.2013 v 0:12 | Karma: 17,67 | Přečteno: 676x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Pohledy z La Palmy - nezapomenutelná cesta po vulkánech

O ostrově La Palma se říká, že je tím nejkrásnějším z Kanárských ostrovů. Takřka nedotčená příroda, vavřínové lesy, obří krátery a božské výhledy na oceán. To vše na místě, které se přes noc stává tím nejlepší k pozorování hvězd na severní straně Zeměkoule.

8.3.2013 v 10:00 | Karma: 18,32 | Přečteno: 679x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1670x
www.eliskamichalkova.cz

Seznam rubrik

Oblíbené knihy