La Graciosa - ztraceni na dohled

Panenské pláže, azurové moře, sopečné kužely nad hlavou a rybářská vesnice, kde se po ulicích pokrytých pískem projdete bosi. Zkrátka jako Robinson si budete připadat v zapomenutém koutě Evropy, kam technika a další vymoženosti civilizace mají vstup zakázán. Vítejte na La Graciose.

V posledních dekádách je stále těžší uniknout z přetechnizovaného a hektického civilizačního ruchu. Řada destinací upustila od své panenskosti a pro pohodlí turistovo zařazují do svých služeb nové a nové vychytávky. Mobilní aplikace jako průvodce po panenských místech, vyhlídkové zájezdy pro skupiny, stánky s kýčovitými suvenýry. To je jen výčet toho, čemu se La Graciosa brání zuby nehty.

 Tento malý ostrůvek, jehož jméno znamená v překladu "půvabná", patří do souostroví Chinijo, spravovaného Kanárskými ostrovy. Bez asfaltu, bez aut, bez komerčních center zde bydlí 660 místních obyvatel, jejichž živobytím je převážně rybolov. Ryby jsou totiž jediným bohatstvím ostrova a s ničím jiným se zde nesetkáte, dokonce ani s přírodním zdrojem pitné vody. I přes vyprahlost místní krajiny, absenci stromů a monotónnost místního života se vám ale nebude chtít z této až letargické oázy klidu odjíždět.

Na La Graciosu se můžete dostat pouze z ostrova Lanzarote, vzdáleného 20 minut jízdy na malé lodi. Ta své pasažéry teleportuje o několik desítek let v čase a už její posádka vám vyrazí dech nakažlivými úsměvy a pohodou.

Přístav a zároveň hlavní město La Graciosy La Caleta del Sebo je tvořen několika bílými domky a malým náměstím, které převážně okupují místní "hippiesácí". Ti na skládacích stolcích prodávají ručně vyrobené zázraky z mušlí, kůže a korálků. Po ostrově se po stylových nákupech, kterým se nikdo neubrání, můžete pohybovat pěšky, či na pronajatém kole.

Protože La Graciosa má okolo devětadvaceti čtverečních kilometrů a asfalt tu figuruje jen jako pojem v naučném slovníku, z dopravy se stane příjemná projížďka či procházka. Ti, kterým se nechce šlapat do pedálů, mohou využít služeb terenních jeepů, které zde fungují jako taxi.

Ačkoli vám La Graciosa nemůže nabídnout ani vysokohorskou turistiku, nejvyšší bod jedné ze sopek má 266 metrů, ani jiné outdoorové aktivity, jejím kouzlem jsou přírodní pláže a mořská rezervace, v níž najdete jedna z nekrásnějších míst k potápění v Evropě (Africe).

Celoroční příznivé teploty okolo dvaceti stupňů vám pak zaručí, že kdykoliv přijedete, nebudete své investice litovat. Za nejkrásnější pláže jsou považovány Las Conchas na severozápadě ostrova, pláž La Cocina v nenápadném zákoutí u jedné z místních sopek a La Laja, kam se dopravíte pouze na lodi, tudíž se o ni nebudete muset dělit.

Co se týče ubytování, pro náročnější jsou připraveny domy k pronajmutí v obou městech ostrova, tedy jak v La Caleta del Sebo, tak i v Casas de Pedro Barba. Pro ty se stanem pak poslouží místní pláž El Salado, která zároveň funguje jako kemp zdarma se sprchami a umývárnou. Přespávání ve volné přírodě je sice na ostrovech zakázáno, ale odlehlých míst je zde spousta.

La Graciosa je zkrátka ideálním místem pro únik z přetechnizovaného světa a dost možná i poslední evropskou baštou robinzonských povah.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eliška Michálková | pondělí 17.11.2014 11:31 | karma článku: 11,59 | přečteno: 466x