Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Andalusie aneb blízká exotika - Granada

„Uplývá Guadalquivir s vůní oranží a oliv.Granadou dvě řeky běžíz horských sněhů k lánům polí…"

„…Teče dál Guadalquivir
s vousem granátové barvy.
Granadou dvě řeky běží,
jedna v krvi, druhá v pláči…“

Autorem veršů je Federico García Lorca, slavný španělský spisovatel, který by pro Granadu
i dýchal. Paradoxem pak je, že právě zde jej zastihla smrt. 

Těžké verše Lorcy o Granadě ze sbírky Zpěv na andaluskou notu a v průvodcích varování osamělým turistkám, aby se do úzkých granadských uliček nevydávaly bez znalosti slovíčka „socorro“ (pomoc), zapříčinily, že jsem si Granadu spojila s pocitem tíhy a smutku. Po několikadenní návštěvě však mé chmury odvál všudypřítomný duch Al-Andaluz, kouzlo temperamentních tanečnic a chuť výborných tapas.

Granada je domovem téměř 240 tisíc obyvatel převážně menší postavy, snědší pleti a veselého ducha. Nachází se na úpatí pohoří Sierra Nevady v nadmořské výšce 738 a nejvyšší teplota v průběhu léta bývá okolo 38°C, což je andaluský standard. Co se týče turismu, Granada je právem oblíbeným místem všech těch, kteří se vydávají na jih nikoliv za mořem a povalováním se na pláží, ale i za poznáním tak trochu odlišného světa.

Alhambra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvním místem, kam se bezpochyby turista vypraví je Alhambra. Tento komplex paláců, zahrad a opevnění právem patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Stavba Alhambry byla započata koncem 13. století. V nejstarší části Palác Nazaríů (Palacio Nazaríes), naleznete Lví nádvoří, které je snad na každé pohlednici z Granady. Další částí komplexu je Palác Karla V. Ten na první pohled působí jako pěst na oko. Lépe řečeno „renesanční pěst na oko“. Karel V. zcela ignoroval všudypřítomnou maurskou architekturu a nechal vystavět palác podle svého gusta a tehdejší módy. Díky tomu máte tedy chvíli pocit, jako byste se octli v samotném Římě. Palác je sídlem Muzea krásného umění a Muzea Alhambry, kde jsou zkompletovány všechny exponáty a pozůstatky z dob, kdy Granada byla „pupkem“ kalifátu. V části Generalife, komplexu rozlehlých zahrad v blízkosti paláců, si na své přijdou nejen botanici, ale i lidé květenou nepříliš zaujatí. Zahradní architekti si dali záležet a vymysleli tak důmyslný systém vysázení květeny, že ať už Generalife navštívíte v takřka jakoukoliv dobu od jara do pozdního léta, v každém záhonku něco pokvete. Systém kašen, bazénků, vodotrysků a fontán pak donutí kdekoho vytáhnout fotoaparát.

Generalife

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalším turistickým cílem jsou často Arabské lázně (Baños Árabes). Ty jsou k vidění v každém větším městě bývalého kalifátu Al-Andalus. Velice často to bývají zrekonstruované prostory v cihlových domech, či sklepeních. K vidění v nich ale zpravidla nic moc není. Pro jistou představu, jak to bylo s hygienou za dob kalifátu, vám dokonale poslouží informační tabule s nákresy.

Arabské lázně

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za zmínku stojí i granadská katedrála. Ta byla vystavena na rozkaz Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského jako budoucí místo jejich posledního odpočinku. Se samotnou stavbou se ale začalo až po jejich smrti. Dokončení se dočkala až v roce 1704. Vnitřní, ale i vnější podoba katedrály, je poněkud chaotická. Nejen, že zde nalezneme znaky gotiky, ale i renesance a baroka. Co by nemělo uniknout uměleckému oku jsou především obrazy takových velikánů, jako jsou Alfonso Cana (granadský rodák, žák Velázqueze a průkopník moderního malířství v Granadě) či El Greco.

Jestliže vás historie zas až tolik nezajímá a raději chcete poznat všední život obyvatel Granady, pak vám doporučím navštívit Albayzín, městskou čtvrť, kde původně žili chudí gitanos. Dnes zde, mimo jiné, natrefíte i na rodinné penzionky či umělecké ateliéry. Tamní obyvatelé se však zdají shonem střední Evropy naprosto nedotčeni. Stařenky kartáčem čistící omítku anebo osamělí kytaristé brnkající arabské melodie. Jsem si jistá, že právě ve čtvrti Albayzín si každý najde to pravé kouzlo Andalusie.

Abych však byla objektivní a nemluvila jen v superlativech, musím zmínit i „temnou“ stránku Granady. Tou je doprava! Mohu-li případným cestovatelům dát radu, nespoléhejte se pouze na městskou hromadnou dopravu, naopak choďte co nejvíce pěšky. Nejen, že zde nenaleznete jízdní řády a jste odkázáni na tamější obyvatelstvo, musíte také počítat s tím, že než natrefíte na správnou zastávku, uplyne klidně i pár hodin. Žádné rozpisy, žádné názvy zastávek, jen odpadkový koš a v lepším případě lavička plná lidí.

Ráda bych se zmínila i o tom, že Španělé jsou na svou kulturu a památky nesmírně hrdí, tudíž neustále renovují a modernizují. Navíc, téměř vždy o památkách dostanete dobře zpracované informace. Výjimkou zde nejsou ani volné vstupy v ranních hodinách, anebo vstup bez placení pro občany zemí EU. Komplikace může nastat pouze tehdy, když řeknete konkrétně českou státní příslušnost. Během mé cesty jsem se několikrát setkala s nevědomostí, kde se naše země přesně nachází, ba co víc, zda je vůbec členem Evropské Unie. 

Autor: Eliška Michálková | pátek 29.6.2012 9:00 | karma článku: 11,81 | přečteno: 1243x
  • Další články autora

Eliška Michálková

La Graciosa - ztraceni na dohled

Panenské pláže, azurové moře, sopečné kužely nad hlavou a rybářská vesnice, kde se po ulicích pokrytých pískem projdete bosi. Zkrátka jako Robinson si budete připadat v zapomenutém koutě Evropy, kam technika a další vymoženosti civilizace mají vstup zakázán. Vítejte na La Graciose.

17.11.2014 v 11:31 | Karma: 11,59 | Přečteno: 466x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Pohledy z El Hierra - tam na konci světa

Tam, kde se mísí kultura Evropy, Ameriky a Afriky, najdete ostrov, který byl před objevením Ameriky považován za konec světa. Řeč je o El Hierru, nejmenším z Kanárských ostovů, kde panenská krajina, malá městečka a minimální turistický ruch budí dojem, že je El Hierro tím nejnudnějším z Kanárského souostroví. Opak je pravdou.

5.8.2013 v 9:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 532x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Jednodenní výstup na Pico del Teide

Doplahočila jsem se na vrchol sopky a nemůžu uvěřit vlastním očím, pode mnou je celé souostroví a mraky ho překrývají jako šlehačka. Jsem 3 718 metrů nad mořem a unavená k smrti. Pekelně tu smrdí síra a chce se mi z toho zvracet. Nemůžu se pořádně nadechnout, svaly mě bolí, ale já se směju na celé kolo. Zdolala jsem Pico del Teide, nejvyšší horu Španělska.

3.6.2013 v 10:00 | Karma: 22,83 | Přečteno: 7941x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Tak trochu jiný Útěk do divočiny

Kotlík, ohniště, hliníková lžíce. Seděla jsem u ohně a pozorovala přípravu večeře. Srdce starého trempa by zaplesalo a okresní hygienik by šílel. Ten večer jsem poznala jiný způsob života a myšlení. Ten večer jsem zažila svůj Útěk do divočiny.

12.4.2013 v 10:00 | Karma: 17,11 | Přečteno: 890x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Pohledy z La Palmy - národní park v kráteru a smrtelně krásná pláž

Ostrov La Palma není ani největším, ani nejnavštěvovanějším z Kanárského souostroví. Naopak, malá městečka evokují pocit ztracenosti a divoká příroda ukrývá tolik extrémů, že z nich přechází dech. Všeobecně však panuje názor, že právě La Palma je nejkrásnějším z ostrovů. Jedním z důvodů bude i to, že ji zatím tolik nepoznamenal turistický ruch.

10.4.2013 v 0:12 | Karma: 17,67 | Přečteno: 676x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1670x
www.eliskamichalkova.cz

Seznam rubrik

Oblíbené knihy