Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cow 11: Technika komunikační substituce (4.5.)

Od roku 1347, kdy Klement VI podepsal bulu o založení pozdější Karlovy Univerzity, každý listopad nastávající absolventi začínají  - smolit bakalářskou práci řádek po řádku - naříkat v jídelně, že tento týden po setmění nemohou, neboť mají meeting se supervizorem.

Substituent "... za vás nahradí libovolnou část dorozumívacího protokolu."Edvard Rejthar

Březen se stočil za půli a mne jala starost, kdy bakalářskou práci začnu psát já.Promptně jsem ale nervozitu setřepal tím, když jsem se supervizorovi zjevil oznámit, že mu ji donesu pozítří v poledne a jestli by mi neřekl, kde má kancelář."Já že jsem váš supervizor? No way!" nevěřil mi nejdřív. Ostatní spolužáci měli za sebou tou dobou už na dvacet schůzek a se supervizory se častovali křestními jmény.Nakonec ke schůzce svolil.Možná si říkáte, 10 000 slov, hračka. Ale potom, co jsem strávil 15 let angličtiny ápětkovými esejemi typu "Co jsem dělal o prázdninách", zažil jsem docela tuhé úterý.Během hodin psaní jsem objevil seznam aktuálně používaných paternosterů v Praze. Nejsem sám, pro něhož důvodem studovat FEL byl právě paternoster.Málokdo ví, že po Praze stále rotuje třicet funkčních oběžných zdviží (podle nových norem Paternoster není výtah). Seznam jsem zrevidoval a zanesl do mapy, abych naplánoval, kudy je co nejlépe navštívit.K tomu účelu jsme se sešli o Velikonocích ve vestibulu Vltavské, já organizátor, Dominik Sixta nadšenec pro všechno a dva cizí lidé, kteří se nezávisle přisummonovali z Facebooku."Začneme v bývalých Dopravních podnicích. Omrkl jsem je. Vstup je přes vrátnici, ale zkusíme to uhrát, že jdeme do kantýny."

Ověřili jsme si, že nezáleží na nařízeních, ale na tom, jestli vzbudíte náklonnost člověka s pravomocí."Vy se chcete vážně jen projet výtahem?" kroutila hlavou paní za neprůstřelným sklem na Ministerstvu zemědělství. "Za nikým nejdete?""Opravdu ne. Já procházím páternostery, dneska jste čtvrtí," ukazoval jsem ochotně plánek a časový rozpis."No tak běžte," pokynula mi a houkla k turniketům: "Josefe, pusť toho pána!"Zpoza sloupu se objevili tři další lidé."My jsme vlastně skupina, jestli bychom nemohli projít všichni."Josef sklopil turniket a hrozil, že jestli něco provedem, hned na nás vlítne. Nechtěli ani občanku, ani abychom prošli detektorem kovů."Dobrý den, jsem klient Komerční banky," podával jsem na recepci kreditku " - a chtěli bysme do výtahu, jestli můžeme."Holce za pultem se ulevilo a smála se. K výtahům nás však pustit nemohla, speciální zákaz.Co však Komerčka neuhlídala, byly nebrzděné točicí dveře.I když se ve výtahu neprojedete, můžete to pořádně roztočit.Všechno šumák bylo na Družstevní asociaci a Úřadu Prahy 7.Také Finanční ředitelství pro Prahu, budova plná mříží se strohou cedulí "Průkazy bez vyzvání", zaměstnává vrátného, který se hned tak nevzruší.Zato vrátná v YMCe nás šmírovala na kamerách a jak jsme se vraceli do přízemí, brousila si zuby, že nám vyhubuje. Nezadařilo se jí. Když viděla, že jsme organizovaná skupina s misí a vizí, v půlce hubování otočila k obdivu.

Nesetkali jsme se však vždy s pochopením.Na Dopravě byli o poznání chladnější. A v Pečkově paláci na Průmyslu nám nepomohlo nic. Marně jsem z klokaní kapsy mikiny vytáhnul sušenku a pod dlaní ji sunul do okýnka: "Nešlo by to nějak zařídit?" pomrkávaje tlumeně.Nejhlubší sklep uvidíte v Lucerně. Paternoster jezdí hned naproti vchodu do plesového sálu.Když jsme s Kamilou vyjížděli do přízemí, slyšel jsem nadávání a hlasy do vysílačky: "Máme je!" Do prostoru jsme vnikli nelegálně a druzí dva již byli zadrženi.

Ochrance nevadilo ani tak, že jsme dělali na půdě stojky, jako to, že jsme jeli sklepem:"Co byste dělali, kdyby se výtah dole zasekl?" hrozil se sekuriťák.Strávili bychom ve výtahu hodinu, žůžo neva.Omluvili jsme se, že jsme rušili jejich poklidnou pracovní dobu a vymázli.Celkem jsme obešli 11 paternosterů, pustili nás k sedmi. (Na MÚ 2 ve Vodičkově jsme dorazili po zavíračce. Normálně je tam však vstup na atrakci zdarma - a navíc v sedmém patře zapomínávají zamknout střešní terasu vedle komnat starosty, nádherné posezení.)Mapa pražských paternosterů

Potom jsme se schromáždili v metru C, abychom zahráli schovku. Dorazilo 17 lidí.Když jsme si užili dosyta, vybočili jsme z chování v přepravním prostoru halasnou produkcí lidových písní a dalšími malými hrami, dokonce jsme obklíčili revizora, abychom mu zazpívali Happy birthday. (On poděkoval, narozeniny žoviálně popřel a jednotlivě nás zkontroloval.)Možná si frfňáte, že jsme rušili: Vůbec ne - dva dny na to jsem se začal učit na akordeon, který si s nějakými lidovými písněmi nezavdá.A příště budeme hrát na possumy: "Nová hra studentů. Opíjejí se na stromech, až spadnou."

 

Technika komunikační substituce

Došlo k významné změně v mém životě.Osmělil jsem se k velikému kroku a zeptal se na snídani kuchařky, jak se řekne hruška, takže nemusím být o jablkách.Vůbec vnímám, že výuka každého jazyka dbá na něco jiného. Například jsem nevěděl, jak se anglickými prostředky řekne: "Já také ne." Zatímco ve francouzštině jsme 'moi non plus' znali od lekce s koněm, zde jsem paskvily jako "I didn't drink enough. - Also me not." říkal ještě v únoru.Nyní jsem se naučil slovo 'neither', které ekvivalent 'já také ne' vyjadřuje bezvadně. Nemám tušení, s čím se pojí, řeknu prostě 'neither' a okolo nasolím několik basic words (zájmen a zvuků).

Komunikuji totiž často ve zvucích. Lidé stejně tolik plkají a jejich slova nic neznamenají, já jen pokročil o krok dál.

Když někoho míjím na chodbě, často s dobrým úmyslem začnu, ale slovo prostě dokončit nestihnu. Angličtina je stejně tak stažená, že kombinace byť jen dvou emočně neurčitých samohlásek má širokou výpovědní hodnotu. Spoléhám, že si protějšek domyslí.Tato technika je vhodná pro udržení dialogu v nouzových podmínkách.Vemme si jako modelový příklad stopování.Visíte svému protěšku na rtech, souhlasně přikyvujete londýnskému nářečí, když tu cítíte, že sdělení došlo bodu, v němž se očekává vaše evaluace.Vy - mladý pohledný třiadvacetiletý mladík se zájmem o hudbu a studiumOn - řidič kamionu z Dunstable, který se včera smiloval a nabral mě, protože jsem si do Británie nevzal ani mikinu ani lístek na autobus a ve 12 stupních se třásl na kruháči k Miltonu.Nasedáte do auta, vysvětlujete, kam jedete, kdy máte první zkoušku a upejpáte se přijmout tyčinku. Míle za oknem ubíhají a mraky houstnou. Tu řidič zavede vážné téma."Nevím jak ty, ale já [ - nářečí - ]. Myslíš si, že bych měl [ - cokoli od pohrdat politickou situací po ocenit manželčiny sportovní výsledky]?""Najkchg," přikyvujete zadumaně a zachraňujete si tvář.

Stopovalo se mi báječně. Jak to bývá, s problémy jsem se potýkal jen na začátku.V informačním centru Luton na mě koukali skrz prsty. Trochu jsem zmatkoval.Nejprve jsem žádal, aby určili naši polohu na mapě italského města Trieste a potom, když už jsem dostal exemplář města Lutonu, jestli by mi alespoň neukázali sever.Úřednice se mě vážně zeptala, co chci a potom mě úmyslně poslala na jihozápad.Beztoho je možné, že jsem se neptal informačního centra, ale na přepážce místní knihovny, která také sídlí v objektu.Techniku komunikační situace jsem začal rozvíjet už před třemi lety. S Jakubem Kosem jsme se cestou z Francie v různých zemích dorozumívali magickým výrazem: 'hochštapler'.Je lhostejné, co v daném regionu hochštapler opravdu znamená. Stačí trochu šmelit přízvuk nebo zahrdelit a 'hochštapler' za vás nahradí libovolnou část dorozumívacího protokolu.V sektoru pohostinství jsme vyzkoušeli tyto fráze: 'děkuji', 'dobrý den', 'já si také vezmu kuře na bambusu', 'budu platit' nebo 'příjemný zbytek večera i vám'.

PS: Svoji bakalářskou práci jsem nakonec nikdy neviděl. Odevzdávání bylo otevřeno a uzavřeno uprostřed dubna, když jsem byl bezpečně na prázdninách. Vyběhala to za mě kamarádka, co se mi starala o pokoj. A ještě nám koupila doma v Polsku vodku.

Autor: Edvard Rejthar | neděle 5.5.2013 2:15 | karma článku: 5,24 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Edvard Rejthar

Povodňová prokrastinace pro každého

"Teď je ta vodní turistika. Lidi se jdou dívat na vodu. Hele voda, říkají. No je tam, no. Teče," mrznul policista na hrázi u Braníka.

4.6.2013 v 0:05 | Karma: 26,29 | Přečteno: 3177x | Diskuse| Společnost

Edvard Rejthar

Cow 12: Irská apokalypsa (18.5.)

O poměrech na sousedním ostrově z pohledu střední nízké vrstvy. Příběh o zombiích, jeskyni a běžném hospodském večeru.

31.5.2013 v 2:15 | Karma: 6,51 | Přečteno: 387x | Diskuse| Cestování

Edvard Rejthar

Cow 10: Honím bibliobus (9.3.)

Houseparty je nejvyšší forma zábavy.V pozdním nedělním odpoledni jsme zamířili ke kamarádovi na vodnici. Ukázal nám svůj pokoj, kde má po stěnách plno velkých vlajek a kužel a závoru.Zeptali jsme se na kužel a závoru."Myslel jsem, že se jen tak říká - probudit se po opici s kuželem. Ale jednou uklízím a tohle vyšťráchám zpod postele.Úplně jsem se přitom uviděl v noční ulici, jak se vracím z té houseparty, přes rameno závoru. Vůbec netuším proč, to jsem si nevzpomněl."

8.3.2013 v 2:15 | Karma: 6,07 | Přečteno: 367x | Diskuse| Cestování

Edvard Rejthar

Zmar rodiny Kolchozů aneb OpenCard (2008)

Katastrofická vize z doby, kdy ještě OpenCard nebyla povinná a my nevěděli, kolik je takových 800 miliónů. Povídka o novoročním přípitku vyšla v cyklu Padající hvězda.

4.3.2013 v 9:05 | Karma: 6,26 | Přečteno: 289x | Diskuse| Poezie a próza

Edvard Rejthar

Řítí se na mě cihla (2009)

aneb koukám na ni dost natupo. "Každý rok napíšeme povídku s názvem Padající hvězda!" nadchla se Bára ve stanu, potom, co nás noční bouře odplavila z Králík až k Zábřehu na Moravě. Jeli jsme jako šroubi. Třetí rok psaní jsem objevil, že existuje přímá řeč a celou povídku jsem s ní uspokojivě zahemžil. Voilà.

21.2.2013 v 9:05 | Karma: 5,77 | Přečteno: 265x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 931x
Edvard Rejthar je textař a moderátor. Současně hraje na kytaru ve skupině Les Boules.
Pracoval v mobilních komunikacích, už nevytáhne paty z Prahy a hlásí se ke křesťanství.

Seznam rubrik