Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žijeme v době, kdy je i kniha cool a sexy

Občas někde proběhne titulek oznamující, že český člověk je mezinárodně unikátní tvoreček, který louská jednu knihu za druhou. Mé čtenářské, pubertální srdíčko se nad tím tetelí! Už nejsem jen vysmívaná, podivínská knihomolka.

Ale “cool hipster kavárenská povalečka s knihou ležérně položenou na stole”. 

 

Chvála proklínaným influencerům

Influenceři na Instagramu nepropagují jen lesklé, třpytivé oblečky, ale i nelesklé, netřpytivé knihy. A až někdo vymyslí lesklou, třpytivou knihu, to bude teprve senzace!

U některých intelektuálních kmenů tato reklama zavání morálním úpadkem. Znesvěcení zbožštělé knihy! Jenže pak nad tím echt intoši mávnou rukou, nabubřele zabrblou, že influenceři stejně  prodávají jen škvár a prohlásí: “Pche, ‘pravá literatura’? je jinde!”

Jenže literární vědec ve své jistě erudované recenzi neosloví žádné mládežnické nečtenáře.  Ale kolik zajíčků zaujme chytře zvolený obrázek knihy s hezkým kafem nebo hezkou slečnou nebo hezkým kabátem atd.? Ta fotka totiž volá, že i ona údajně nudná kniha může mít značný sexepeal.

 

Chvála proklínaným kampaním

V mládí jsem poznala tehdy poměrně pokrokovou češtinářku, která prohlašovala “čti jakýkoliv brak, ale hlavně čti”. Což pro pubertální romantičku znamenalo dvě možnosti: buď lascivní dívčí románky o sexu, nebo méně lascivní dívčí románky o koních. Koně mě nijak zvláště nerajcovali, tudíž jsem hltala pokleslé skoro soft porno o prvním krásném milování krásné Eriky, což jsem poté velmi krásně detailně vypisovala do svého čtenářského deníku. Promiňte, milá paní učitelko.

Teď je čtení pro náctileté již více sofistikovanou záležitostí. V knihkupectví se vznešeně honosí regály “young adult” literatury. Knihy pro young adult už nejsou monotematické, protože si zřejmě autoři uvědomili, že je třeba mládeži předávat i jiné ideje než péče o zvíře a předávání znalostí o první souloži. Často young adult přináší i poměrně složitá témata jako šikana, psychické problémy, přijetí homosexualní orientace aj. 

Harry Potter se také stává běžnou součástí četby na základní škole. A prosím, strčte si za klobouk případné povýšenecké povzdechy, že Harry Potter nepatří do povinného kánonu literatury. Patří tam víc než tolik komentovaná Babička od Boženy Němcové, která znechutila mnohého jedenáctiletého čtenáře (píši jakožto obdivovatel osobnosti B. Němcové). Naproti tomu Harry Potter nalákal tolik dětí ke čtení! Čtenář se potřebuje rozečíst, klidně rádoby “oddechovým” žánrem. Já se od soft porna posunula k Tolstému, Balzacovi a jiné “vyšší” literatuře. 

 

Chvála proklínaným novým technologiím

Lidi sejčkovali, že s dítětem nebudu mít čas číst. S dítětem přece kulturně maximálně pojdeš! Omyl. Díky dítěti jsem objevila audioknihy, takže někdy přes den, při onom únavně stereotypním tlačení kočáru poslouchám ve sluchátku (ano, jedno sluchátko, druhým uchem chytám dětské “he, ble, pa, mama”) nějaký drsný psychothriller o zabijákovi v hedvábných rukavičkách. Audiokniha je praktická libůstka, neboť si můžu stavět domečky z Lega (vzkaz pro mého muže: samozřejmě nejčastěji při poslechu uklízím a vařím a činím další vznešené aktivity správné hospodyňky). Také mi audioknihu dítě nedokáže vyrvat z ruky. Dítě nevytrhává listy, což jinak dělá s onou nevinnou dětskou bezprostřední radostí, abych já pak hystericky ječela, že “je vrah kultury”. 

A e-book čtečka je také slast. Čtečku mi mé nevychované malé škůdě tedy krade. Ale čtečka svítí, tudíž můžu číst při uspávání. Díky čtečce to mé hopsání na míči s dítětem v nosítku dostává jakýs takýs smysl. Bez čtečky by mi už dávno ruply nervy z toho, že děti ostatních usínají v postýlce, zatímco já si svých dvanáct kilo batolecí lásky stále natřásám na hopsadle.

 

Závěrečné slovo 

Čtěte cokoliv s radostí! Užívejte si romantické slátaninky, třibte si svůj literární vkus Kafkou, machrujte v tramvaji s Marcelem Proustem! A zkuste projednou uvěřit reklamě, že jste s knihou víc “cool” než bez ní.

Za článek mi nikdo nezaplatil a nezaplatí. I když možná byste mohli autorce Harryho Pottera napsat, že její knihu propaguji. Určitě bude štěstím bez sebe.

Autor: Edna Nová | čtvrtek 20.2.2020 12:51 | karma článku: 32,42 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Edna Nová

Ženy z Bohnic: úpadek kultury a psychiatrie v Čechách

Co na tom, že na mou knihu Ženy z Bohnic napsali recenzi na Idnesu, Novinkách, že se k ní vyjádřil i skvělý neurolog. Jako ambiciózní autorce mi to nestačí, je to žalostně málo.

28.2.2021 v 16:19 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1970x | Diskuse| Kultura

Edna Nová

Nemoc-jejíž-jméno-vyslovíme-padesátkrát-denně nás stmeluje!

O té-jejíž-jméno-vyslovujeme-zas-a-zas bylo napsáno mnoho. Já vám neřeknu, kolik nás do měsíce zhebne na onu diagnózu, ale můžu vám něžně do ouška zašeptat své postřehy, na mě netypicky pozitivní příklady, jak “ta paní” obohacuje.

3.11.2020 v 12:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5375x | Diskuse| Ona

Edna Nová

Když žena vaří zdravě, muž strádá

Jak víme tak křehkou stabilitu vztahu může narušit kdejaká blbina... A co teprve ona zásadní věta: “Miláčku, odteď vaříme zdravě”. A pak padne ještě další bomba: “A omezíš maso, jo?!”

24.9.2020 v 11:55 | Karma: 43,41 | Přečteno: 10347x | Diskuse| Ona

Edna Nová

Loudilové, úchylové a ti další na sociálních sítích

Poslední týdny jsem byla více přilepená na sociálních sítích, konkrétně na Facebooku. Kvůli propagaci své knihy jsem si bez přemýšlení, automaticky odklikávala veškeré žádosti o přátelství.

30.7.2020 v 12:00 | Karma: 42,41 | Přečteno: 10297x | Diskuse| Ona

Edna Nová

O submisivní ženě

Řeknu Vám “tajemství”: jsem až trapně poddajná, poslušná domácí puťka. Muž vymyslí vždy nějakou absolutní blbost a já tu blbost v 99 procentech případů odkývnu, příjmu za svou.

23.7.2020 v 12:00 | Karma: 42,46 | Přečteno: 13955x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6507x
Poslední kniha Cynická lovestory dostupná zde:  https://bit.ly/KupCynickouLovestory

Asociální extrovertka. Cynik. Neúspěšná zakladatelka čtenářských klubů. Povolání nejisté. Milovnice absurdit. Propagátor deprese a jiných anomálií. 

Autorka knih Ženy z Bohnic, Konec aneb Začátek. V současné době (ne)pracující na další knize, (ne)starající se o dvě děti.

Kontakt: ednabloguje@gmail.com

Seznam rubrik